Almanya: Türkiye’deki işkence iddialarını çok ciddiye alıyoruz

Almanya’daki Merkel hükümeti, Türkiye’deki işkence ve kötü muamele iddialarının “son derece ciddiye alındığını” açıkladı. Almanya’daki Sol Parti, hükümete “polis, asker ya da istihbarat görevlilerinin gözaltılar sırasındaki işkence ve kötü muamelesi hakkında ne tür bilgilere sahip olduğunu” sordu.

Alman hükümeti bu soruyu şöyle cevaplandırdı: “Tutuklulara yönelik kötü muamele ve işkence iddialarının “büyük bir dikkatle takip edildiği” bilgisini paylaşan hükümet ayrıca cevabında şu ifadelere yer verdi: “Hükümet, bu iddialar konusunda hükümet dışı örgütlerin temsilcileri ile düzenli bir iletişim içerisinde bulunuyor. Hükümet, hem Türkiye ile temaslarda hem de ilgili uluslararası forumlarda, cezai kovuşturmalarda hukuk devletine uyulmasını gündeme getirmektedir.”

“Federal hükümette, kişilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, işkence ve kötü muamele suçlamalarının yer aldığı, doğrulanması imkanı bulunmayan raporları bulunmakta. Bu raporlar özellikle Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası ile ilişkili.”

“Hukukun yok sayıldığı karanlık mekanlar”

Hükümet ayrıca, Ocak ayında Hür Demokrat Partil milletvekili Stephan Thomae’nin, Türkiye’de “hukukun yok sayıldığı”, ayrıca “karanlık mekanlar” olarak adlandırılan merkezlerde işkence yapıldığı iddiaları hakkındaki sorusuna verilen yanıta da atıfta bulundu.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Alman hükümeti, Sol Parti’nin konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta ayrıca Türkiye’de muhalefete yönelik baskılara da yer verdi. “Demokratik meşruiyete sahip muhalefetin bir bölümüne karşı yargı yoluyla atılan adımlar Alman Hükümeti tarafından büyük bir dikkat ve endişe ile izlenmektedir” dedi.

Hükümetin yanıtında, son dönemdeki tutuklamalar, kayyım atamaları hakkında ayrıntılı bilgiler verilirken, siyasi değerlendirmeler de aktarıldı.

Son dönemde HDP ve DBP’nin 94 belediye başkanının, AKP’nin 9, MHP’nin 3 ve CHP’nin de 2 belediye başkanının görevden alındığı, yerlerine kayyım atandığı bilgisini veren hükümet, bu gelişmelerin çok yakından takip edildiğini ifade etti.

Hükümet, siyasi tutuklamalar ve kayyım atamaları konusunda görüşlerinin “ısrarlı bir şekilde” hem Türk hükümeti ile görüşmelerde hem de ilgili uluslararası forumlarda gündeme getirildiğine de dikkat çekti.

Sol Parti soru önergesinde, Türkiye’deki kardeş partisi olan HDP ile ilgili olarak da ayrıntılı sorular yöneltti, HDP’li tutuklular hakkında ayrıntılı bilgiler talep etti.

Hükümet bu sorulara verdiği yanıtta, HDP’nin 10 eski milletvekili ile 5 bini aşkın parti üyesi ve sempatizanının tutuklu olduğunu belirtti. Ayrıca, 2015 yılından bu yana tutuklanan veya gözaltına alınan 90 belediye başkanı ve seçilmiş yerel yöneticiden 40’ının halen hapishanede olduğu bilgisi aktarıldı.

Demirtaş yanıtı

Sol Parti soru önergesinde, AİHM’in serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun sürmesi hakkında Alman hükümetinin değerlendirmesini de sordu.

Merkel hükümeti, bu soruyu şu şekilde yanıtladı: “Federal Hükümet ısrarlı bir şekilde ve farkı düzeylerde, muhalefet temsilcileri hakkında yürütülen kovuşturmaların hukuk devleti ve Türkiye’nin uluslararası alanda uymakla yükümlü olduğu ilkelere uygun yürütülmesi için girişimlerde bulunmaktadır. Türkiye’deki dış temsilciliklerimizde de bu amaç doğrultusunda Türkiye’de ilgililer hakkında yapılan duruşmalara gözlemci olarak düzenli bir şekilde katılmaktadır.”

Tutuklu gazetecilerin durumu

Soru önergesinde Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin durumu da soruldu. Alman hükümeti yanıtında görevleri nedeniyle tutuklu olan gazetecilerin sayısına ilişkin sivil toplum örgütlerinin farklı rakamlar verdiğine dikkat çekerek, “Türk Bağımsız Gazeteciler Platformu’na (P24) göre Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı 159” denildi.

Federal hükümetin, basın özgürlüğünün korunması için Türk hükümeti nezdinde yoğun girişimlerde bulunduğu aktarılırken, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yükümlülükleri, Türkiye dahil altına imza atan herkes için bağlayıcıdır” denildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin