AKP yargısı Ergenekon’u da yok etti: ‘Varlığına hükmedilemez’

Yeniden görülen Ergenekon davasının gerekçeli kararı açıklandı.

17-25 Aralık yolsuzluklarından sonra AKP ve Erdoğan rejiminin anlaşmasıyla rafa kaldırılan derin devlet davasında yeni bir karar açıklandı. Yargıtay’dan dönen ve yeniden başlatılan İstanbul 4.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Ergenekon Davası’nda 699 sayfalık gerekçeli karar açıklandı. Açıklanan kararda “Ergenekon adı altında suç işlemek için kurulmuş bir örgütün varlığına hükmedilemeyeceği sonucuna varılmıştır” ifadelerine ver verildi.

Yakın tarihin en önemli davası olan Ergenekon yargılamaları 6 yıl sürmüştü. Danıştay Cinayeti, Ankara ve İstanbul’da bulunan cephanelikler, suikast planları, AKP hükümetini yıkma planları, askeri ve bürokratik vesayet eliyle ülkeyi iç savaşa sürükleme, mütedeyyinlerin devlet kadrolarından temizlenmesi, Ermeni, Rumlar ve diğer azınlık gruplarının dini liderlerine suikast gibi bir çok ortaya çıkarılmış suç ve soruşturma dosyalarının üstü kapatıldı. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ortaya çıkmasıyla Erdoğan ve AKP eliyle terse çevrildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden görülen Ergenekon davasında  gerekçeli kararını açıkladı.

Gerekçeli kararda, Ergenekon diye bir örgütlenmenin olmadığı, Yargıtay tarafından bozulan hükümde örgüt gerekçesinde kullanılan bazı delillerin CMK 134. maddesine aykırı olarak toplandıklarından hükme esas alınamayacağı kaydedildi.

Kararda “Örgütün; nerede, ne zaman, kim ya da kimler tarafından ne amaçla kurulduğunun somut olarak ortaya konulamadığı, dosyadaki dokümanların örgütün varlığını açıklamak için yeterli olmadığı, örgüt faaliyeti kapsamında daha önce işlenmiş suçların ortaya konulamadığı” belirtildi.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından görülen 235 sanıklı Ergenekon davası geçen 1 Temmuz’da karara bağlanmıştı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davada, tüm sanıkların “silahlı örgüt kurmak, yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık” suçlarından beraatına karar verilmişti.

Davanın tutuklu sanığı Alparslan Arslan, “Anayasa’yı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır, “Anayasa’yı ihlal” suçundan müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Osman Yıldırım hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Emekli Astsubay Oktay Yıldırım ile Mehmet Demirtaş’a ise “tehlikeli madde bulundurmaktan” 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti.

Gerçekte ne olmuştu?

ÜMRANİYE’DEKİ EL BOMBALARIYLA BAŞLADI

Ergenekon soruşturması, Trabzon jandarmasına geldiği iddia edilen bir ihbar telefonunun ardından 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduya yapılan operasyonda 27 el bombasının bulunmasıyla başladı

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ilk iddianame, 25 Temmuz 2008’de kabul edildi.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Sedat Peker ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan iddianame, 2 bin 455 sayfaydı.

Birinci Ergenekon davası, Başkan Köksal Şengün, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu’ndan oluşan mahkeme heyetiyle, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki küçük salonda, 20 Ekim 2008’de başlandı.

Yargılama devam ederken, genişleyen soruşturma için savcılar Ercan Şafak, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder ve Cihan Kansız da görevlendirildi. 1909 sayfalık ikinci iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 25 Mart 2009’da kabul edildi.

HURŞİT TOLON, ŞENER ERUYGUR, LEVENT ERSÖZ….

İddianamede, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt sanık olarak yer aldı.

19’u tutuklu, 36’sı tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan Turan Çömez olmak üzere toplam 56 sanık hakkında dava açıldı.

AKP MÜDAHİL OLDU

37’si tutuklu 52 sanık hakkında hazırlanan 3. Ergenekon iddianamesi de 5 Ağustos 2009’da kabul edildi.

Eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve yazar Yalçın Küçük de bu davanın sanıkları arasında yer aldılar.

AZINLIK DİNİ LİDERLERİ HEDEFTEYDİ

İddianamede Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç müşteki sıfatıyla yer alırken, Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler ile Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan ise mağdur olarak yer aldı.

Dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Agos gazetesi de davanın müdahilleri arasına girmişti.

AK PARTİ VE GÜLEN’İ BİTİRME PLANI

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” iddianamesi 20 Ekim 2011’de kabul edildi.

Planın, emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk’ün Ankara’daki ofisinde bulunduğu öne sürüldü.

12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçilen Balbay ve Prof. Dr. Haberal’ın tahliye edilmesini yönünde oy kullanan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün 13 Temmuz 2011’de Bolu’ya atandı.

25 Temmuz 2011’den itibaren heyete Hasan Hüseyin Özese başkanlık yapıyor.

BAŞBUĞ TUTUKLANDI

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi’nce işletilen internet siteleri ve İnternet Andıcı’na ilişkin YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin’in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında da iddianame düzenlendi.

İddianamenin kabulüne 29 Temmuz 2011’de karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davayı İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirdi.

Mahkeme, belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu ve Başbuğ, 6 Ocak 2012’de tutuklandı.

23 iddianame tek dosya

27 Nisan 2012’deki 225. duruşmada ilk iki Ergenekon davası birleşti. İlerleyen dönemde, Ergenekon ana davasında 23 iddianame toplandı.

17-25 ARALIK VE 15 TEMMUZ SONRASI ERGENEKON-AKP MUTABAKATI

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından Ergenekon ve Balyoz sanıklarıyla AKP anlaştı. Daha sonraki süreçte davalar bir bir terse döndürüldü. Sanıklar beraat ettirildi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ise Yargıtay eliyle Ergenekon davası tamamen hükümsüz hale getirilerek, tekrar yargılama yapılmak üzere İstanbul Mahkemelerine dosyası sevk edildi. Ergenekon sanığı Doğu Perinçek ile Erdoğan iktidarının ortaklığı yok edilen Ergenekon davasıy boyutuyla sık sık tartışılıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin