Afrika futbolunun sevilen ‘Beyaz Adam’ı

HABER-PORTRE | HASAN CÜCÜK

Fas 20 yıl aradan sonra 2018 Dünya Kupası’nda mücadele edecek 32 takım arasına adını yazdırırken, kenar yönetiminde beyaz gömleğiyle özdeşleşen Fransız teknik adam Herve Renard vardı. Bir çoğumuz için bu isim bir çağırışım yapmaz. Fransız teknik adam deyince aklımıza hemen Arsenal’i 21 yıldır çalıştıran Arsene Wenger ile Fransa milli takımının hocası Didier Deschamps gelecektir. Ancak Afrika futbolunda en meşhur Fransız, Herve Renard’dır.

SIRADAN BİR FUTBOLCU, ORTALAMA BİR HOCA

1968 doğumlu olan Herve Renard’ın futbol kariyeri sıradan takımlarda geçti. 1983-90 arasında AS Cannes formasını giyen Renard, 7 yılda 87 kez sahaya çıktı. Sıradan bir futbolcu olarak 1998’de jübilesini yapan Renard, ikinci lig takımlarından SC Draguignan ile teknik adamlık kariyerine başladı. 2 yıl SC Draguignan’da görev yaptıktan sonra Claude Le Roy’un yardımcısı olarak çalıştı. Çin ve Vietnam’da takım çalıştıran Herve Renard’ın kariyerinde yükselişi 2008’te Zambiya’nın başına geçmesiyle başladı.

Renard, Afrika’daki bu ilk teknik adamlık görevinde takımını 2010 Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final oynatma başarısı gösterdi. Zambiya, 14 yıl aradan sonra ilk kez böyle bir başarıya imza atıyordu. Afrika Uluslar Kupası sonrası 6 aylık bir Angola milli takımı macerası yaşayan ve yine oldukça kısa süre Cezayir’deki USM Alger takımını çalıştıran Renard, 2011’de yeniden Zambiya’nın başına geçti.  Zambiya’yı 2012 Afrika Uluslar Kupası’na da taşıyan Renard, kariyerinin ilk tarihi başarısına imza atacağını elbette bilmiyordu.

MİLLİ FACİANIN YAŞANDIĞI O YERDE…

28.Afrika Uluslar Kupası’na Gabon ve Ekvator Ginesi ev sahipliği yaparken, kupanın Zambiya için ayrı bir önemi vardı. Tarih, 28 Nisan 1993… Afrika futbolunun yükselen yıldızı olma yolunda ilerleyen Zambiya, 1994 Dünya Kupası elemelerindeki rakibi Senegal ile karşılaşmak için başkent Dakar’a doğru havalanıyordu. Zambiya Millî Takımı’nı taşıyan uçağın uçuş planında Kongo ve Gabon’da yakıt ikmali vardı. De Havilland firması tarafından 1975’te üretilen DHC-5 Buffalo model askerî uçakta metal yorgunluğu had safhadaydı. Öyle ki uçak 1992 sonlarından Nisan 1993’e kadar hiç kullanılmamıştı. Bakımları tamamlanıp iki deneme uçuşu yapan uçak, artık yolcularıyla havadaydı. Kongo durağı zor da olsa atlatılıyordu. Millî takım kafilesini taşıyan uçak, Dakar öncesi son durağı olan Gabon’un başkenti Libreville’ye ikinci yakıt ikmali için iniyordu. Kalkıştan bir süre sonra uçağın metal yorgunluğuna pilotun yorgunluğu da ekleniyordu. Denize çakılan uçaktaki 5’i mürettebat 30 kişi hayatını kaybediyordu. Ölenler arasında Zambiya’nın 18 millî futbolcusu da bulunuyordu. Kazadan kurtulan tek isim ise Hollanda’nın PSV Eindhoven takımında oynadığı için kafileye Dakar’da katılacak olan Kalusha Bwalya oldu. İşte 19 yıl önce Gabon’un başkenti Libreville’de milli facia yaşayan Zambiya, bu kez aynı yerde final oynayıp kupayı kaldırmak istiyordu.

Önce Senegal, Libya ve Ekvator Ginesi’nin olduğu gruptan lider çıkan Zambiya, çeyrek finalde Sudan’ı yarı finalde Gana’yı geçip gol yemeden finale yükselen Drogba’lı Fildişi’nin rakibi oluyordu. Final öncesi uçağın düştüğü bölgeye gidip çiçek bırakan Zambiyalı oyuncular duygusal anlar yaşamıştı. Tarihî finali ise penaltılarla kazanıp Afrika şampiyonu olacaklardı. Başarıda aslan payı şüphesiz teknik patron Herve Renard’ındı. Fransız teknik adam kariyerindeki ilk büyük başarıya imza atmıştı.

AVRUPA’DA HÜSRAN ÜSTÜNE HÜSRAN

Bu başarı üzerine Afrika’ya veda edip Avrupa’da şansını denemeye karar veren Renard, ülkesi Fransa’nın Sochaux takımını çalıştırmaya karar verdi. Ancak tam bir fiyasko yaşadı. 2013-14 sezonu sonrası Sochaux ligden düşerken, Renard kovuldu. Yeniden Afrika yollarına düşen Renard’ın yeni takımının adı Fildişi Sahilleri olacaktı. Renard, başta Drogba olmak üzere birçok önemli yıldızını kaybetmiş Fildişi’ni 2015 Afrika Uluslar Kupası’nda finale taşıyıp, kupaya uzanırken, iki farklı ülkeyi Afrika şampiyonu yapan ilk teknik adam olarak tarihe geçti.

Afrika’da kazandığı başarılardan tatmin olmayan Herve Renard, kendini Avrupa’da göstermek için yeniden kara kıtaya veda edecekti. 2015’te yeni takımının adı Fransa’dan Lille’di. Ancak sonuç yine fiyasko oldu. Bu kez sezon sonunu göremeden 13. haftada ancak 13 puan toplayabildiği için kovulmuştu. Kara kıtaya geri döndü. Çalıştıracağı takım ise Fas oldu.

FAS’I 20 YIL SONRA TURNUVAYA TAŞIDI

Herve Renard, Fas’ta ilk başarısını 2015’te Afrika şampiyonluğuna taşıdığı Fildişi’ni 2017 Afrika Uluslar Kupası’ndan eleyerek gösterdi. Fas, çeyrek finalde kupanın finaliste Mısır’a elenirken, Renard yeni hedef olarak 2018 Dünya Kupası elemelerini belirledi. Grupta liderlik için Fildişi ile amansız bir yarışa giren Fas, son haftaya rakibinin bir puan önünde girdi. Son maçta rakibi grup liderliği için yarıştığı Fildişi olurken, deplasmanda karşılaşacağı rakibine yenilmemesi gerekiyordu. Fas, 90 dakika sonunda rakibini 2-0 mağlup ederek 20 aradan sonra adını Dünya Kupası’na yazdırdı. Son 3 dünya kupasına art arda katılan Fildişi ise 2002’den sonra ilk kez kupaya adını yazdıramıyordu. Fas cephesinde tam bir sevinç vardı. Maçın bitimiyle telefonu çalan Renard’ı arayan Kral Muhammed, ülkesinin 20 yıllık dünya kupası özlemine son veren Fransız hocayı tebrik etmişti.

Önce Zambiya’yı ardından Fildişi’ni Afrika şampiyonluğuna taşıyan Herve Renard, şimdi Fas’ı dünya kupasına götürerek, Afrika’da görev yapan en başarılı beyaz teknik adamlardan biri oldu. Adı Avrupa için bir anlam ifade etmeyen Renard, birçok Afrika ülkesinin takımın başında görmek istediği isim.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin