Af yasası İsveç medyasında: ‘Türkiye’de hapse girmek için eleştirmeniz yeterli ama çıkmanız zor’

Son af düzenlemesi sonrası siyasi suçluları cezaevinde bırakarak tepki toplayan AKP iktidarına yönelik eleştiriler devam ediyor. İsveç’in saygın gazetesi Dagens Nyheter dünya genelinde Koravirüsü’ne karşı cezaevlerinde tedbir alan ülkeleri haberleştirdi. Haberde Türkiye’nin salgının etkisiyle hızlandırdığı son af düzenlemesine de geniş yer verildi.

Gazetenin haberinde, Türkiye’nin 90 bin civarında mahkumu serbest bıraktığını ama binlerce siyasi suçluyu demir parmaklıklar arkasında tutmaya devam ettiği vurgulandı. Türkiye’nin, Avrupa ve ABD dışındaki en çok Korona vakasının bulunduğu ülke olduğunu belirtildiği yazıda, “Enfekte olan kişi sayısı hem Çin’i hem de İran’ı geçti.” ifadelerine yer verildi. Haberde konuşan ve Türkiye’de cezaevinde bulunan eğitimci İsmet Özçelik’in oğlu olan Suheyl Özçelik, babası için endişe duyduğunu belirtti.

Haberde Türkiye’deki af düzenlemesinin insan hakları dernekleri tarafından eleştirildiği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: “Çünkü düzenleme ülkenin tartışmalı terörle mücadele yasalarını ihlal ettiği için hapis cezasına çarptırılan mahkumları içermiyor. Bu yasalar belirsiz bir şekilde ifade ediliyor ve süresiz olarak uygulanıyor. Uzun bir hapis cezasına çarptırılmak için şifreli bir mobil uygulama indirmeniz veya sosyal medyada eleştirel bir makaleyi paylaşmanız yeterli olabilir. Şu anda bu ceza on yıl hapis cezasına çarptırılan 61 yaşındaki öğretmen İsmet Özçelik’i vurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz 2016’da Türkiye’deki darbe girişiminden sonra tetiklediği büyük tutuklama dalgasının kurbanlarından biri oldu.”

Haberde konuşan Süheyl Özçelik babasının kaldığı Denizli Cezaevi için, “Aşırı kalabalık hücreleri ve çorak dinlenme alanları ile hiç hoş bir yer değil. Yedi kişi için tasarlanmış bir hücrede yaşayan 27 mahkum olduğu için hapishane içinde sosyal mesafeyi korumak tamamen imkansız. Bazı durumlarda durumlarda ellerinizi sabun ve suyla yıkamanız bile mümkün olmuyor” dedi.

Süheyl Özçelik

Haberde Süheyl Özçelik, ailesiyle birlikte yaklaşık üç yıldır İsveç’te yaşadığı ve BM tarafından özellikle korunmaya değer olarak seçilen mülteciler arasında yer aldığı aktarılıyor. Babası İsmet Özçelik’in de Mayıs 2017’de Türkiye’nin istihbarat servisi tarafından Malezya’dan Türkiye’ye kaçırıldığı aktarılıyor.

Dagens Nyheter’in yazısında Süheyl Özçelik’in Hizmet Hareketi’ne bağlı bir okulda çalıştığı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hareketin destekçilerini darbe planlarının arkasında olduğu için suçladığı aktarıldı. Haberde, Özcelik’in Hizmet Hareketi’nin faaliyetlerinin ‘şiddet içermediğini belirttiği aktarıldı. Hizmet Hareketi’nin eğitim ve sosyal faaliyetleri desteklemeye odaklandığı ifade edildi.

Yazıda eski HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da terör yasaları yüzünden hapsedildiği aktarıldı.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin