Adalet, sosyal medyaya emanet!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Türkiye’de yargı bağımsızlığını tamamen yitirmiş durumda. ArtıBir’in Ağustos 2020 araştırmasına göre yargıya güven yüzde 2’nin bile altında! 100 kişiden 2’si bile yargıya güvenmiyor. İşte bu nedenle insanlar adaleti adliye koridorlarında değil, sosyal medyada arıyor.

Bunun son örneği Batman’daki skandalda yaşandı. Uzman Çavuş Musa Orhan, 18 yaşındaki İpek Er’i zorla alıkoyarak 20 gün boyunca tecavüz etmişti. Genç kız, 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulundu. Hastaneye kaldırıldı. Ancak haftalardır süren yaşam mücadelesini kaybetti. Skandalı haberleştiren gazeteci İdris Yayla hakkında soruşturma açıldı. Yayla’ya ‘söz konusu haberi neden yaptığı’ soruldu. “Ben gazeteciyim, benim işim haber yapmak.” dedi.

DAHA ÖNCE DE YAPTIM, İSTEDİĞİN YERE ŞİKAYET ET

Rejimin ‘cezasızlık ilkesi’ suç işleyen kamu çalışanları için kalkan oldu. İntihar eden İpek Er, bıraktığı notta, Uzman Çavuş Musa Orhan’ın kendisine günlerce tecavüz ettiğini yazıyordu. İddiaya göre Orhan, genç kızı, “Git istediğin yere şikayet et, daha önce de yaptım.” diyerek tehdit etmişti.

AYNI GÜN SERBEST BIRAKILDI

İpek Er’in intihar girişiminin ardından ailesinin şikayeti ile aynı gün gözaltına alınan Musa Orhan, ilk ifadesinde İpek Er ile herhangi bir cinsel birliktelik yaşamadıklarını ileri sürdü. Ancak Adli Tıp raporuna göre genç kıza defalarca tecavüz edilmişti. Raporun hatırlatılması üzerine bu kez, ‘alkollü’ olduğunu söyledi. Soruşturma dosyasına ‘gizlilik’ kararı verildi. ‘Nitelikli cinsel istismar’ suçundan sevk edildiği Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğin’ce adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

BİR GECEDE 160 BİN TWEET: TUTUKLANSIN

İpek Er’in önceki gün hayatını kaybetmesi üzerine konu tekrar gündeme geldi. Musa Orhan’ın hala serbest olduğunun ortaya çıkması infiale neden oldu. Sosyal medyada açılan #MusaOrhanTutuklansın etiketiyle 160 bine yakın tweet paylaşıldı. Kamuoyunda oluşan tepkiler iktidar kanadını da harekete geçirdi. Tepkilerin AKP rejimine dönmesi üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı zanlı hakkında ‘tutuklama’ talebinde bulundu. Mahkeme ise jet hızıyla ‘tutuklamaya yönelik’ yakalama kararı çıkarttı. Teslim olan tecavüz zanlısı tutuklandı.

İLK DEĞİL, SON DA OLMAYACAK

Türkiye’de ‘sosyal medyada’ adaletin arandığı ilk olay bu değil ve öyle görünüyor ki son da olmayacak. Yargıya olan güvensizlik nedeniyle insanlar adaleti sosyal medyada arıyor. Dün hayatını kaybeden gazeteci Mevlüt Öztaş, durumu ağır olan yönetmen Fatih Terzioğlu, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren Prof. Dr. Haluk Savaş ve daha niceleri ‘adaleti’ sosyal medyada aradı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin