600 çocuk ‘duymayı’ bekliyor!

Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 4,5 ay sonra biyonik kulak bekleyen çocuklara ses verdi. Biyonik kulak ihalesinde önceki gün önemli bir adım atıldı. İhale sürecini tamamlayan bakanlık, 320 cihaz için alım anlaşmasını imzaladı. Ancak cihaz bekleyen 600’e yakın çocuk var. Ve zaman gittikçe daralıyor. O çocuklar 2 yaşından önce ameliyat edilmezse, duyma ve dolayısıyla konuşma yetisini tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya…

Koklear Implant ameliyatları döviz artışı karşısında fiyat güncellemesi yapılmaması nedeniyle durdurulması, özellikle çocuklar bakımından ciddi sağlık sorunlarına neden oldu. 5 Temmuz 2018 tarihinde SGK, Koklear Implant için ödediği fiyatları yüzde 25 arttırarak 37 bin 500 TL’ye çıkardı. Fakat bu rakam, 50 bin TL isteyen firmalar tarafından düşük bulundu. Döviz kurunun hızla yükselmesiyle firmaların 1 cihaz için istediği rakam 70-80 bin TL’ye kadar çıktı. Ancak SGK fiyatları artırmamakta ısrar etti. Firmalar da cihaz satışını durdurdu. Dolayısıyla ameliyatlar da durdu. SGK ve firmaların ‘pazarlıkları’ çocukları sessizliğe mahkum etti.

AİLELER AYLARDIR SESLERİNİ DUYURAMIYOR

Çocukları bir anda sessizliğe gömülen ve seslerini aylarca yetkililere duyuramayan aileler geçtiğimiz ay Meclis’te Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştü. Koca, söz konusu görüşmede hasta yakınlarına ihalenin birkaç hafta içinde gerçekleştirileceğinin müjdesini vermişti. Ailelerin merakla beklediği gelişme önceki gün yaşandı. Cihazının ihale süreci tamamlandı. Alım anlaşması imzalandı. İhalenin ilk aşamasında firmanın sunduğu teklifi, yapılan görüşmeler sonucu yarıya indirildiği açıklandı. Yeni cihazın eskilere oranla çok daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.

Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği Başkanı Hatice Çandır, “Sonunda Sağlık Bakanlığı sesimizi duydu ve ihaleyle 320 adet cihazın alımı için anlaşma yaptı. Ancak sese kavuşmayı bekleyen 600 çocuğumuz var. 320 cihaz yetersiz kalıyor. Alınacak cihaz sayısı artırılmalı.” ifadelerini kullandı. Aileler ameliyatların bir an önce başlamasını bekliyor. Zira operasyonun gecikmesi, çocukların duyma yetisini ve buna bağlı olarak konuşma becerisini tamamen kaybetme riskini artırıyor.

Erken ameliyat, başarı oranını artırıyor

Koklear implant ileri ya da çok ileri derecede işitme zorluğu olan bir kişiye ses duygusu kazandırmaya yardımcı olabilecek küçük bir elektronik cihaz. Implant iki kısımdan oluşuyor. Dış kısım kulağın arkasına oturtuluyor. İç kısım ise deri altına cerrahi bir operasyonla yerleştiriliyor. Koklear implant, diğer işitme cihazlarından farklı olarak kulağın hasarlı olan bölgelerini atlayarak işitme sinirini direkt olarak uyaran bir cihaz. Koklear implant sonuçlarını etkileyen en önemli değişken operasyon yaşı. İmplant yapılan çocuğun yaşı ne kadar küçükse, yüksek işitsel performans gösterme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Bu nedenle ameliyat için en ideal zaman ilk 3 yıl. İki yaşından önce ameliyat edilerek biyonik kulak takılan çocukların normal işiten akranlarına eşit bir oranda dil edinebildikleri tespit edilmiş.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin