38 maddelik yargı paketi Meclis’te: “İçeriğinde neler var?”

Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk paket Meclis’e geldi. 38 maddeden oluşan pakette hukuk meslek alanı ve yargıyı hızlandıran düzenlemeler ile dikkat çekerken infaz kanununda değişiklik yer almadı.

38 maddelik teklif AKP tarafından ilk olarak MHP’ye sunuldu, gelecek hafta da CHP ve İYİ Parti grubu ziyaret edilecek. Uzlaşma arayışında HDP ziyareti ise görünmüyor. 15 kanunda değişiklik öngören yargı teklifinin uzlaşmayla çıkarılması öngörülüyor.

İnfaz kanunundaki değişiklik ayrı bir paket olacak

Yargı reformu kapsamında Meclis’e sunulan pakette, daha önce kamuoyuna yansıyan İnfaz Kanunu’nda ve tutukluluk süreleriyle ilgili değişiklik yer almıyor. Ceza infaz sürelerinin bazı suçlarda yarıya düşürülmesi ve denetimli serbestlik süresinin uzatılması gibi konuların ayrı bir düzenleme ile bu paket çıktıktan sonra Meclis’e getirilebileceği ifade ediliyor. AKP kaynakları, muhalefetle de uzlaşılması halinde, TBMM’ye gelecek ikinci yargı paketinde, infaz indirimi olacağını belirtiyorlar.

YENİ PAKETTE NELER VAR?

Türkiye Barolar Birliği ve çok sayıda sivil toplum örgütü, akademisyenlerin de görüşü alınarak hazırlanan, 38 maddelik yasa teklifi taslağı, 15 ayrı yasada değişiklik öngörüyor.

-5 yılın altında hapis cezası alanlara, Yargıtay yolunu kapatan düzenleme değiştirilerek, 5 yılın altındakilerin de Yargıtay’a temyiz başvurusu yapmasının yolu açılıyor.

-15 yılı dolduran avukatara, vize kolaylığı sağlayan yeşil pasaport verilmesi sağlanacak.
Arabuluculuk sisteminin kapsamı genişletilecek.

-Avukatlık için sınav sistemi getiriliyor. Buna göre avukatlık için “hukuk mesleklerine giriş sınavı” düzenlenecek ve bu sınavda başarılı olanlar staja başlayabilecek. Düzenleme yetişirse, bu yıl hukuk fakültesine girenler, sınava girmek zorunda kalacak.

-Yargının hızlandırılması için “seri muhakeme” sistemine ilişkin düzenleme yapılacak. Yargılamaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin başvuruculara süre verilecek.

-Bazı mahkemelerde oluşturulan çocuk izleme odaları tüm yargı sistemine yayılacak.

-Getirilecek düzenleme ile ACM başkanlarından komisyon kurulacak. Böylece bazı konular istinafa gitmeden çözebilecek.

-İdari yargıda SEGBİS yoktu, düzenleme ile idare yargıya da SEGBİS gelecek.

-KHK ile ihraç edilenlerden beraat kararı alanlar pasaport alabilecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin