3,600 ek gösterge çalışması 39 aydır bitmedi!

ek gösterge

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardı ardına yaptığı ‘3,600’ çıkışı sonrası AKP rejimi köşeye sıkıştı. İktidar temsilcilerinin, “Üzerinde çalışıyoruz.” açıklamasına yenileri eklendi. Geçtiğimiz haftalarda Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, memurların 3,600 ek gösterge meselesini çözüme kavuşturmak için çalışma programı hazırladıklarını söylemişti. Dün ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “3,600 bizim taahhüdümüzdür; arkasındayız, gerçekleştireceğiz, arkadaşlarımız çalışıyor.” diye konuştu. İktidar temsilcileri 3 yıldır birebir aynı açıklamayı yapıyor. Hazırlıklar bir türlü bitmiyor ve muhtemelen olası seçime de iktidar ‘3,600’ vaadiyle girecek…

Memurlar için ek göstergenin 3,600’e çıkarılması meslek gruplarına göre değişmekle birlikte emekli ikramiyesinin 20-25 bin, emekli maaşının ise ortalama 500 lira artması anlamına geliyor.

3,600 ek gösterge Erdoğan’ın en büyük seçim vaatleri arasındaydı. Muhalefetin bu konudaki vaatlerine bir süre sessiz kalan Erdoğan, nihayet 24 Haziran seçimlerinden tam bir ay önceki konuşmasında, 3,600 ek gösterge müjdesi vermek zorunda kaldı. Erdoğan, “Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği gidermiş olacağız,” ifadelerini kullandı.

36 AYDIR ÇALIŞMA YAPILIYOR!

Aradan 39 ay geçti. Ancak bu konuda ne iktidar ne de küçük ortağı MHP tek bir adım bile atmadı. Dönem dönem 3,600 vaadinin sorulması üzerine farklı iktidar temsilcilerinden ‘çalışmaların sürdüğü’ açıklaması yapıldı.

Erdoğan, 14 Mart 2019’da yaptığı açıklamada, “3,600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur.” demişti.

2019 yılı sonunda dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1,6 milyon kişinin maaşlarında artış sağlayacak 3,600 ek göstergenin çıkarılması için kapsamlı bir çalışma başlatıldığını belirtti.

ÖMER ÇELİK: TAMAMLANIRSA BİLGİ VERİRİZ!

15 Ocak 2020’de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Cumhurbaşkanımız daha önce söz verdiği bir konu. 4 meslek için tek bir paket halinde geçirilmesi planlanıyor.” demişti bir soru üzerine.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise 17 Şubat 2020’de, “Benim bildiğim bu konularla ilgili çalışmalar devam ediyor. Yeni bir bilgi yok. Bu çalışmalar tamamlandığında biz de gereken bilgiyi veririz.” açıklamasında bulundu.

VEDAT BİLGİN: HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da 5 Mayıs 2021’deki açıklamasında “Bakanlıktaki arkadaşlarımız ile Çalışma Bakanlığı’nın 3,600 ek gösterge konusundaki çalışmaları devam ediyor. Bunun belirli bir yükü söz konusu.” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise 2 Eylül 2021’de memurların 3,600 ek gösterge meselesini çözüme kavuşturmak için çalışma programı hazırladıklarını açıkladı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: 3 YILDIR BEKLİYORUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla tartışma yeniden alevlendi. Erdoğan’ın ‘3,600 ek gösterge’ vaadini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “2018, 2021… Ortada bir şey yok, bekliyoruz.” dedi.

SÜLEYMAN SOYLU: ARKADAŞLARIMIZ ÇALIŞIYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’na cevap İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu’nun açıklaması da diğer rejim temsilcilerinden farklı değildi: “Doğrudur, 3,600 bizim taahhüdümüzdür. Bunun sonuna kadar arkasındayız ve gerçekleştireceğiz, bundan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz elbette mümkün değildir. Bu sözümüzü yerine getirmek için de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla arkadaşlarımız çalışıyor.”

3600 EK GÖSTERGE NE İŞE YARAYACAK?

Memurların maaşlarının hesaplanmasında uygulanan 3,600 Ek Gösterge aynı zamanda emeklilik maaşlarının hesaplanmasında da kullanılıyor. Bir memurun ek göstergesinin 3,000’den 3,600’e çıkarılması durumunda alacağı emekli ikramiyesi yaklaşık 20 bin lira, emekli maaşı ise 500 lira artıyor.

Örneğin 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan bir öğretmen bugün yaklaşık 85 bin lira ikramiye alırken, katsayının 3,600 olması durumunda bu rakam 100 bin lirayı geçiyor. Maaşı ise 2 bin 600 liradan 3 bin 100 liranın üzerine çıkıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin