2022 Hukukun üstünlüğü endeksi: Türkiye insan haklarına saygıda dünyada en kötü 10 ülke arasında

ENSAR NUR | TR724 HABER

Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) 2022 Hukukun üstünlüğü endeksi raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’de hukukun geldiği acınası hal tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriliyor.

140 ülkede hukukun üstünlüğünün durumunu inceleyen Dünya Adalet Projesi, 2022 yılı raporunu yayınladı. 8 ana ve 44 alt kriterin kullanıldığı endekste, Türkiye ortalamada 116’ncı sırada yer aldı. Türkiye, değerlendirildiği Doğu Avrupa ve Orta Asya kategorisinde de hukukun üstünlüğüne en az saygı gösteren ülke.

Türkiye 8 ana kriterin sadece ikisinde ilk 100 ülke arasına girebilirken, diğer 6 kriterde en kötü 40 ülke arasında yer aldı.

Hukukun üstünlüğüne en çok saygı gösteren 10 ülke sırasıyla Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Almanya, Yeni Zelanda, Lüksemburg, Estonya ve İrlanda oldu.

Güçler ayrılığı ve temel haklar kriterlerinde durum rezalet ötesi

Ülkeyi yönetenlerin ne ölçüde hukuka bağlı olduğunu ölçen “hükümet yetkileri üzerindeki kısıtlamalar” ve uluslararası hukuk çerçevesinde tesis edilen temel insan haklarına saygıyı ölçen “temel haklar” kriterlerinde Türkiye 140 ülke arasında son sıralarda yer alıyor.

“Hükümet yetkileri üzerindeki kısıtlamalar” kriteri, hem anayasal hem de kurumsal olarak hükümetin ve temsilcilerinin yetkilerinin sınırlandırıldığı ve yasalar karşısında sorumlu tutulduğu araçların yanı sıra özgür ve bağımsız basın gibi hükümetin gücü üzerindeki hükümet dışı denetimleri de içeriyor. Türkiye bu kritere göre 135’inci sırada yer bulurken sondan 6’ncı ülke oldu.

Türkiye’den daha kötü olan ülkeler ise sırasıyla Kamboçya, Belarus, Mısır, Nikaragua ve Venezuela.

“Temel haklar” kriteri ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında sağlam bir şekilde tesis edilen temel haklara olan saygıyı ölçüyor.

Türkiye, temel haklara saygı kriterinde de sınıfta kaldı. 140 ülke arasında 134’üncü sırada olan Türkiye sadece Bangladeş, Venezuela, Çin, Mısır, Myanmar ve İran’dan daha iyi durumda.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin