2019 seçimleri için Erdoğan ve Bahçeli arasında liste anlaşmazlığı

15 Temmuz sonrasında AKP ve Erdoğan’a koşulsuz destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile iktidar partisindeki 2019 seçimindeki ittifak görüşmeleri  sürüyor.  Cumhuriyet’in haberine göre görüşmelerden AKP ve MHP arasında liste anlaşmazlığı çıktı. AKP 2019’da ‘Tek listeyle girelim’ diyor, MHP ayrı listede ısrar ediyor.

AKP ve MHP  arasında 2019’da yapılması olası seçim ittifakı konusunda ‘liste sayısı’ anlaşmazlığı var. İki parti arasında  seçim sistemine ilişkin de görüş alışverişi yapılıyor.

SEÇİM İTTİFAKI

Cumhuriyet’in haberine göre, AKP’nin gündeminde daraltılmış bölge ile dar bölge seçim sistemleri çalışması var. ‘Daraltılmış bölge’ modeli, ülkeyi en fazla 4 ya da 5 milletvekili çıkaracak bölgelere ayırmayı öngörüyor. Bu yöntemle İstanbul’da halen üç olan seçim çevresi sayısı 18’e, Ankara’da iki olan seçim çevresi sayısı 7’ye, İzmir’de iki olan seçim çevresi sayısı ise 6’ya çıkabiliyor. Ancak MHP’ye göre özellikle büyükşehirlerdeki seçim bölgesi sayısının 7’nin de üzerinde olması gerekiyor. Bu nedenle MHP kanadı, AKP’nin seçim sistemleri konusundaki çalışmasını görmeden adım atmayı düşünmüyor.

BAHÇELİ’NİN FORMÜLÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin iki partinin iki ayrı liste ile seçim işbirliği yapmasını öngören ‘Cumhur İttifakı’ formülünde ise görüş ayrılğı var.  Bahçeli’nin formülüne göre, partiler aldığı oy kadar Meclis’te temsil edilecek. Böylece partiler, “Tüzel kişiliklerini koruyarak, seçim ittifakı oluşturabilecek”

Ancak AKP, tek liste ile ittifaka gidilmesinden yana. Ancak bu formülde “Tek liste ile ittifak yapıldığında ‘buçuk oylar’ın (milletvekili çıkardıktan sonra fazla kalan, artık oylar) hangi partiye kayacağı” sorusu sıkıntı oluşturuyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin