120 bin kadın, 30 elektronik kelepçe ile korunuyor!

İLKER DOĞAN 

2018’in ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü. Geçtiğimiz yılın tamamında rakam 407 olarak kayıtlara geçti. Her yıl ortalama 120 bin kadın ‘şiddet’ görüyor. Bakanlıklar arası protokol gereği 120 bin kadını korumak için ayrılan ‘elektronik’ kelepçe sayısı ise sadece 30. Kontenjan 2 yıldır 600’e çıkarılacak ancak hiçbir gelişme yok. Siyasi iktidar, kelepçe uygulamasını amacına uygun olarak şiddeti önlemek için kullanmak yerine siyasi davalarda tercih ediyor. Bu arada kadınlar ölmeye devam ediyor!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü geride kaldı. Türkiye’nin önünü alamadığı en büyük sorunlardan biri de kadına yönelik şiddet. Kadın Cinayetleri Platformu’nun verilerine göre 2018’in ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü. Rakam her yıl artıyor. 2013’te 237, 2014’de 294, 2015’te 303, 2016’da 328 ve geçtiğimiz yıl 407 kadın uğradığı şiddet sonrası hayatını kaybetti. Yılda ortalama 120 bin kadın şiddet görüyor.

Elektronik kelepçe uygulaması özellikle aile içi şiddet, cinsel istismar, hırsızlık gibi adli olaylarının artmasının ardından gündeme gelmişti. 2013’te hayata geçirilen sistem yüksek riskli, topluma ya da bireye zarar verme ihtimali olan kişilerin elektronik ortamda izlenmesini, gözetim ve denetim altında tutulmasını sağlıyor. İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında 2015’te imzalanan protokol kapsamında, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla elektronik kelepçeler için belli sayıda kontenjan ayrıldığı ortaya çıkmıştı. Adalet Bakanlığı’nın, kadına yönelik koruyucu yöntemlerden olan elektronik kelepçenin yılda 30 kişiye takılmasına onay verdiği öğrenildi.

RAKAM 2 YILDIR 600’E ÇIKACAK

Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, “Şiddete karşı elektronik kelepçe yaygınlaşacak,” demişti. Bu yılın başında sayının 600’e çıkacağını açıkladı ancak bugüne kadar söz konusu protokol değişikliğinin yapıldığına dair bir bilgi gelmedi. Halefi Zehra Zümrüt Selçuk da önceki gün AA’ya yaptığı açıklamada, “Kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planlarının 81 ilde yaygınlaştırılması için çalışmalara devam ediyoruz,” dedi. Çalışmalarını ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle yürüttüklerini anlattı. Ancak o da şiddet eylemlerini önleme konusunda büyük bir başarı sağlanan kelepçe uygulamasıyla ilgili tek kelime etmedi.

‘SİYASİLER’E DEĞİL, ‘POTANSİYEL’ KATİLLERE TAKILMALI!

Elektronik izleme sistemi ile bugüne kadar yaklaşık 40 bin sanık, hükümlü veya şüpheli takip edildi. Türkiye’de hali hazırda yaklaşık 3 bin şüpheli, sanık veya hükümlü elektronik izleme cihazları ile izleniyor. Söz konusu rakamın büyük bir bölümünü siyasi ‘suçlular’ oluşturuyor. Sözde ‘f.tö’ davalarında yargılanan 500’den fazla insan kelepçeyle izleniyor. İktidar, sadece elektronik kelepçe uygulaması siyasi suçlular yerine, amacına uygun olarak ‘şiddet’ olaylarını engellemek için kullansa her yıl yüzlerce kadın cinayete kurban gitmeyecek. Ancak bu kadar basit bir önlem bile tamamen siyasi nedenlerden dolayı alınmıyor. 

Her kelepçe için kira ödeniyor

Geçtiğimiz aylarda katıldığı bir seminerde konuşan Bursa Denetim Bürosu görevlisi Gökhan Yunuslar, uluslararası ‘3M’ şirketinin Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere elektronik kelepçeleri dolar bazında kiraya verdiğini söyledi. Türkiye’de Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nce 3 bin elektronik kelepçe kiralandığını ifade eden Yunuslar, “Takılmadığı zaman elektronik kelepçeler için ücret ödenmiyor.” ifadelerini kullandı. Kira bedelinin günlük 3 dolar seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor. 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin