İfadesinin 4. gününde Zarrab: Türkiye’de hapisten çıkmak için rüşvet verdim… Tape dinletildi: “Beyefendi, Obama’yı arayacak”

ABD’deki davada sanıkken tanık olan Reza Zarrab’ın ifadesinin 4. günü tamamlandı. Halkbank Yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın tek tutuklu sanık olduğu davada duruşmalar geçen hafta salı günü başlamıştı. Tanık sıralamasında 6. sırada olan Zarrab, Çarşamba günü ifade vermeye başlamıştı. Normalde Cuma günü bitmesi beklenen savcılık sorgusu Pazartesi’ne sarkmıştı. Savcılık ifadesinin tamamlanması halinde Zarrab’ın çapraz sorgusu başlayacak. Bu süreçte Halkbank Yöneticisi Atilla’nın da avukatları sorguya dahil olacak.

Bugünkü duruşmada yayınlanan bir tapede, Zarrab ile bir kişi arasında geçen konuşmada, ‘Beyefendi’nin Başkan Obama’yı arayacak’ bilgisi yer aldı.

Zarrab Türkiye’de cezaevinde çıkmak için rüşvet verdim

Zarrab duruşmada 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları’ndan sonra tutuklandığı söyledi. “Türkiye’de hapiste çıkmak için ‘kısmen’ rüşvet verdim” dedi. Zarrab’ın itirafı ettiği rüşvet olayındaki dosyayı, takipsizlik vererek kapatan, savcı Ekrem Aydıner; Zarrab’ı serbest bırakan ise sosyal medya hesaplarında Tayyip Erdoğan hayranı olduğunu ilan eden hakim İslam Çiçek idi.

Zarrab, “17 Aralık’tan sonra hiçbir Halkbank çalışanına rüşvet vermedim.” dedi.

Hakim Berman: “İyi gelişme kaydediyoruz”

Reza Zarrab’ın dördüncü kez ifade verdiği duruşmanın bugünkü oturumları sona erdi. Davaya bakan hâkimi Richard Berman oturumu kapatırken “Bugünlük bu kadar. İyi ilerleme kaydediyoruz” dedi. Yarınki oturumun yerel saatle 9.15’te (TSİ 17.15) başlayacak.

[Canlı Anlatım]

Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada Reza Zarrab, ifade vermeye başladı.

Davayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab’ın kravatsız bir takımla mahkemeye geldiği bilgisini paylaştı.

Zarrab ile Süleyman Aslan arasında geçen konuşma: ‘Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir ‘

Süleyman Aslan’ın Zarrab’a attığı bu mesaj mahkemede okundu: Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir

Savcı: Buradan ne anladın?

Zarrab: Burada söylemek istediği; İran’dan transfer edilecek miktar çok büyük olduğu için, gıda ticareti miktarı ile açıklanamaz.

Zarrab bunun üzerine transferleri 5 milyon dolar’lar halinde yapabileceğini söylüyor.

Aslan da bunun daha iyi olacağını söylüyor. Zarrab devamında “hayali gıda ticaretinin” takibinin yapılamaması için neler yapıldığını anlatıyor.

Bunun için Süleyman Aslan ile ticaretin gerçekmiş gibi görünmesi için defalarca konuştuklarını anlatıyor.

18:44: Zarrab hayali gıda ticaretinde yaptığı “iki hatayı” açıkladı

Reza Zarrab “hayali gıda ticareti” sırasında iki belgede hata yapıldığını açıkladı. Birincisinin miktarın fazlalılığı ile ilgili olduğunu söyledi. İkinci hatanın ise buğday ticareti belgelerinde malın orijinini Dubai olarak göstermeleri olduğunu açıkladı.

Bunun üzerine savcı sordu: Bu neden bir hata olsun?

Zarrab: Çünkü buğday Dubai’de yetişmiyor.

Geçen duruşmada yayınlanan ses kaydında da Mehmet Hakan Atilla, Zarrab’a Dubai’de gıda üretimi yapılmadığı için nasıl ticaretini yapacaklarını sormuş, Zarrab da Dubai’deki toptancılardan temin edilen gıdaların İran’a gönderileceğini ifade etmişti.

Atilla ile Zarrab arasındaki gıda ticareti konuşmaları: ‘Yükleme belgeleri (konşimentolar) daha titiz hazırlanmalı’

Reza Zarrab, tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla ile direkt konuşmaları hakkında mahkemede ifade veriyor:

Zarrab, Atilla’nın gıda ticaretinin gerçek görünmesi konusunda endişeleri bulunduğunu ve kendisine “Yükleme belgelerinin (konşimentolar) daha titiz hazırlanmalı” dediğini aktardı.

Burada verdiği örnekte de Zarrab, Atilla’nın kendisine, “Yalnızca 14 ton taşıyabilen bir gemide 25 ton var yazılmasın” dediğini aktarıyor.

19:35: ‘Atilla perde arkasındaki düzenleyici’ yorumu

Duruşmada bulunan muhabirlerden Pete Brush, Zarrab’ın Pazartesi günü vermeye başladığı ifadelerden, iddia makamının, “Halkbank eski genel müdür yardımcısı Atilla’nın perde arkasındaki düzenleyici olduğu” tezini yerleştirmeyi amaçladığı yorumunu açıkladı.

Brush, Reza Zarrab ile Mehmet Hakan Atilla arasındaki direkt konuşmaların buna dayanak olarak ortaya konulduğu yorumunu yapıyor.

Zarrab, dinletilen ses kaydının Süleyman Aslan’a verilen rüşvetle ilgili olduğunu söyledi

Happani ve Zarrab arasında geçen ses kaydı şöyle;

Happani: Ne kadar göndereceksin?

Zarrab: Bilmem ki, gıdaya falan ne kadar verdik ona bir bak. Toplamda ona göre bir hesap çıkarıp göndeririz.

Duruşmada söz alan Zarrab, “Burada söylemeye çalıştığım şey, Süleyman Aslan bankanın en tepesinde ve bankayı yönetiyor… Bu iş için gereken tüm yetkiye sahip.” dedi.

Duruşmada Zarrab ve yardımcısı Abdullah Happani arasında geçen bir başka telefon konuşması tapesi yer aldı. Burada Halkbank’tan çekilip gönderilecek parayı konuşuyorlar. Savcı, Zarrab’a Türkçe telefon konuşmasının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. “Evet sayın savcı, yansıtıyor” diyen Zarrab, Happani’yle Halkbank’tan gönderilen parayı konuştuklarını söyledi. Kayıt delillere eklenecek.

Zarrab ile bir kişi arasında geçen konuşma tapesi: ‘Beyefendi’nin Başkan Obama’yı arayacak” 

Reza Zarrab’ın dördüncü gün ifadesi sürerken, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, ABD hükümetinin, Zarrab’ın ABD’deki cezaevinden Azerice olarak yaptığı telefon konuşmalarının kayıtlarını zamanında mahkemeye ve kendilerine ulaştırmadığını iddia etti.

Söz konusu telefon konuşmalarının avukatlara iletilen özetleri, duruşmayı takip eden The Daily Beast muhabiri Katie Zavadski tarafından paylaşıldı.

Zarrab ile bir erkek arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın özeti şöyle:

“Erkek konuşmacı, İbrahim konuşmaları dinlerken, Sheyda adlı kadın avukatla görüştüğünü söyledi. Erkek, Sheyda’nın Mevlüt ve Bekir’le görüştüğünü, Beyefendi (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ile de görüşeceğini ve gerekirse (dönemin ABD Başkanı) Obama’yı aramasını isteyeceğini söyledi.

Danışmanı bunun sadece Reza’nın sorunu olmadığını, ülke meselesi olduğunu söyledi. Yarın Sheyda, Bekir ile konuşup Beyefendi’ye de haber verecek.

Erkek, Zarrab’a İbrahim’in sürece dahil olacağını, Mevlür, Bekir ve Beyefendi’nin başkanı arayacağını söyledi.”

Bir diğer telefon konuşmasında ise Zarrab’ın hapishaneden çıkmak için yalan söylemek zorunda olduğunu ifade ettiği belirtildi. Mahkemeye sunulan belgelerden, telefon konuşmalarının geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında yapıldığı görülüyor.

Atilla’nın avukatları hükümetin kendilerine ilettiği telefon konuşması kayıtlarının Azerice özet olduğunu ve konuşmanın içeriğinin anlaşılmasının çok güç olduğunu bildirdi.

Duruşmaya iki dakika ara verilirken, Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarından ses itiraz geldi. Avukatlar, Zarrab’ın cezaevinde yaptığı konuşmaların kayıtlarını yayınlayıp, yalan söylemeye meyilli olduğunun bu kayıtlardan anlaşıldığını savundu.

ABD’li Gazeteci: Beyefendi ile Erdoğan ifade ediliyor

Gazeteci Katie Zavadski duruşmada dinletilen ses kayıtlarına göre Zarrab’ın avukatlarının Erdoğan ile irtibatta olduğunun anlaşıldığı söyledi: Şunları aktardı; “Bu görüşmeler Sarraf’ın tutuklanmasından sonra gerçekleşmiş ancak Obama ile ilgili ifadelere bakılırsa görüşmelerin üzerinden epey zaman geçmiş. Görünüşe göre, Zarrab’ın avukatı, müvekkilinin durumuyla ilgili olarak Erdoğan tarafıyla irtibat halindeydi. Zira dinletilen ses kaydındaki görüşmenin özetinde “Danışman, bunun sadece Reza meselesi olmadığını, milli mesele olduğunu söylüyor.

Duruşmada Savcı: “Gerçekte altın (İran yerine) hangi ülkeye gönderiliyordu?” diye bir soru yöneltti.

Zarrab: “Tamamı Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidiyordu.” cevabını verdi.

Zarrab ile Happani arasında geçen bir konuşma daha dinletilip kanıt dosyasına eklendi. Sarraf, konuşmanın Atilla’nın bir evrak işini halletmesiyle ilgili olduğunu söylüyor.

Zarrab: “(Evrak işiyle ilgili) Bankada hem Aslan’la hem Atilla’yla konuştum

Çiçek ve Aydıner’in kararlarını da deşifre etti: Türkiye’de hapiste çıkmak için rüşvet verdim

Savcı: “Türkiye’de hiç hapse girdiniz mi?”

Zarrab: “Evet, tutuklanıp sonra hapse atıldım. Sonra salıverildim.”

Savcı: Tahliye edilmek için bir ödeme yaptın mı?

Zarrab: Evet sayın hakim.

Savcı: Bu ödemeler rüşvet miydi

Zarrab: Kısmen

Reza Zarrab, rüşvet vererek serbest kaldığını itiraf etti. Dosyayı, takipsizlik vererek kapatan, savcı Ekrem Aydıner; Zarrab’ı serbest bırakan ise sosyal medya hesaplarında Tayyip Erdoğan hayranı olduğunu ilan eden hakim İslam Çiçek idi.

Tahliyesinin ardından Zarrab Halkbank’a gitmiş.

Savcı: Halkbank’ta kimle konuştun?

Zarrab: Halkbank Genel Müdürüyle.

(Bu noktada GM Süleyman Aslan değil ondan sonra gelen kişi Ali Fuat Taşkesenlioğlu)

Duruşmaya öğle yemeği arası verildi.

Aranın ardından oturum yeniden başladı

Reza Zarrab, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanıp 28 Şubat 2014’te serbest bırakılmasının ardından yaşananları anlatıyor. Zarrab: Türkiye’de serbest bırakıldıktan sonra gıda ticareti yapan şirketin sahibi olarak görünmem doğru olmazdı.

Zarrab, “17 Aralık’tan sonra hiçbir Halkbank çalışanına rüşvet vermedim.” dedi.

“Ali Fuat’a hiç rüşvet verdiniz mi?” sorusuna Zarrab, “Ali Fuat’a hiç rüşvet teklif etmedim, o da öyle bir şey istemedi. İşimi eski usulde sürdürdüm… Altın ve gıdayla.” dedi.

Zarrab: 17 Aralık’tan sonra hiçbir Halkbank çalışanına rüşvet vermedim.

Oturumda bir e-posta delil olarak sunuluyor. Konu satırında “SWIFT” yazıyor. Sarraf, “Bu, banka şubeleri arasında bir tür mesajlaşma” yorumunu yaptı. Bu delilin İran’a yönelik yaptırımlar açısından önemli olduğu düşünülüyor.

Zarrab “Mars” adlı bir değerli metal şirketinden bahsediyor. Şirketin Halkbank’ta hesabı bulunuyor.

Zarrab’a ait başka e-postalar da dava dosyasına delil olarak ekleniyor. Bunlardan biri 28 Ekim 2014 tarihli bir e-posta. E-postada Sermayeh Bankası’na ait hesap özeti yer alıyor.

Reza Zarrab’ın anlattığı İran’la altın ticareti mekanizması nasıl işliyordu?

Duruşmaları takip eden Adam Klesfeld, bu tarz delillerin “dramatik” gözükmese de savcıların tanık ifadesiyle birleştirerek “resmi netleştirmeleri” için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

İran ve Dubai şirketleriyle yazışmalar delillere ekleniyor

Reza Zarrab’ın altın ticareti mekanizmasının İran ayağındaki Sermayeh Bank ve bankanın döviz alım satımlarını gerçekleştiren firması Sermayeh Exchange ve Dubai’deki Rostamani Exchange ile Zarrab arasındaki yazışmalar da dosyaya delil olarak eklendi.

Yazışmalarda hesap dökümleri ve uluslararası para transfer işlemleri için için geliştirilmiş SWIFT sistemi mesajları yer alıyor.

Savcılar, bir Şangay bankası, bir Dubai bankası ve New York merkezli Standard Chartered bankası arasındaki 45 bin dolarlık bir işleme ait belgeyi delil olarak sunuyor.ABD’li gazeteci Adam Klafeld’e göre, işlemlerde bir İran bankasının da bulunması ciddi delil teşkil edecek.

‘Atilla’nın avukatlarının sunduğu telefon görüşmesi kayıtlarına koruma’

Duruşmayı takip eden The Daily Beast muhabiri Katie Zavadski, davanın tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarının bugünkü duruşmada hâkime sunduğu “Zarrab’ın cezaevindeki telefon görüşmeleri kayıtları”nın, ABD Mahkemeleri Elektronik Belge Erişim Sistemi’nden (PACER) kaldırıldığını bildirdi.

Zavadski bunun koruma tedbiri olarak yapıldığını duyurdu. Bu adımın kayıtların görüşüleceği ancak henüz kamuoyuna açık olmayacağını anlamına geldiğini yazdı.

Görüşmelerde Reza Zarrab’ın ABD’de tutukluyken telefonda konuştuğu Ahad isimli bir kişiye “ABD’de cezaevinden çıkmak ya da daha az ceza almak için yalan söylemek zorundasın” dediği iddia ediliyor

Bugünkü oturum sona erdi: “İyi gelişme kaydediyoruz”

Reza Zarrab’ın dördüncü kez ifade verdiği duruşmanın bugünkü oturumları sona erdi.

Davaya bakan hâkimi Richard Berman oturumu kapatırken “Bugünlük bu kadar. İyi ilerleme kaydediyoruz” dedi.

Yarınki oturumun yerel saatle 9.15’te (TSİ 17.15) başlayacak.

Bu hafta içinde Zarrab’ın çapraz sorgusunun başlaması planlanıyor.

***

ZARRAB’IN İFADE GÜNLÜĞÜ

 

BİRİNCİ GÜN (29 KASIM 2017 SALI)

Duruşmada Savcı örgüt şemasını çizdi… Zarrab itiraf etti: “Milyonlarca euro rüşvet verdik, ambargoyu Halkbank’la deldik”

 

İKİNCİ GÜN (30 KASIM 2017 PERŞEMBE)

Zarrab’ın ifadesinin 2. günü bitti: “Erdoğan ve Babacan, İran için talimat verdi; Türkiye’deki kara para aklama sistemini Çin ve Hindistan’a kuramadık, rüşvet almadılar

 

ÜÇÜNCÜ GÜN (1 ARALIK 2017 CUMA)

Zarrab’ın ifadesinin 3. günü tamamlandı, Savcılık sorgusu bitmedi…Yargıç Berman: “Birçok şeyi etkileyebilecek bir ses kaydı var.”

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin