Zaman yazarları ve çalışanları hakim karşısına çıktı: Mahkeme 3 tahliye kararı verdi; yazarların tutukluluk haline ‘devam’ dedi

Kapatılan Zaman gazetesinin yaklaşık 17 aydır tutuklu eski yönetici, yazar ve çalışanları, bugün tekrar hakim karşısına çıktı. Duruşma İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesinde bulunan salonda başladı. Gün içindeki duruşmadan sonra Savcı tüm tutuklulukların devamını istedi. Mahkeme ise eski Zaman Gazetesi reklam servisi çalışanları Hüseyin Belli, Onur Kutlu ve İsmail Küçük’ün tahliyesine karar verdi. Diğer tüm tutukluların tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Mahkeme ayrıcı tutuksuz sanıklara uygulanan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına yönelik talepleri de reddetti. Bir sonraki duruşma 5 Nisan 2018’de yapılacak. Mahkeme tutukluluk hallerini o zamana dek dört kez dosya üzerinden inceleme kararı da aldı.

Davada Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Mümtaz’er Türköne, Zaman Gazetesi’nin eski Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, İbrahim Karayeğen, Orhan Kemal Cengiz, eski öğretim görevlisi ve köşe yazarı İhsan Dağı’nın da aralarında bulunduğu çoğu gazeteci 30 kişi yazdıkları yazılardan dolayı müebbet hapis cezası ile yargılanıyor. Gazeteciler iddianamenin hazırlanması için 300 gün, hâkim karşısına çıkabilmek içinse tam 419 gün beklemişti. İlk kez 19 Eylül’de hakim karşısına çıkmıştı. Davada Nuriye Akman, Lale Kemal tutuksuz yargılanıyor.

Davanın ikinci oturumunda davanın tutuksuz sanıklar İhsan Duran Dağı, Ahmet İrem, Ali Hüseyinçelebi, Osman Nuri Arslan, Osman Nuri Öztürk, Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Akman ve Orhan Kemal Cengiz’in sorguları yapılacak.

Gün içindeki savunmalardan Savcı mütalaasında, tüm tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını istedi. Savcı esas hakkında mütalaanın hazırlanabilmesi için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini de istedi.

Duruşmaya ara karar için 21:30’a kadar ara verildi.

Ahmet Turan Alkan: İnandığım şeyleri yazdım, bununla onur duyuyorum

Gün içindeki duruşmada eski Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan davada söz aldı ve şunları söyledi: “Bir insanın ömründen cebren gaspedilen 500 gün asla hafife alınamaz. Siz benden çok daha iyi farkındasınız, herkes farkında. Bu dava hukukta tarif edilen bir cürmün eseri olarak açılmadı. Bu dava bir intikam hırsının, bir siyasi hıncın eseri. Biz bu hırs ve hıncın saikiyle sanık olarak ifade veriyoruz. Bu kadar hafif ve ciddiye alınamayacak ithamlarla sıradan bir insanın hayatından 500 gün çalmak bu kadar kolay mı? Cevap veriyorum; evet, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde bu iş bu kadar kolay. Benim hayatımla, şerefimle, meslekî onurumla oynamak bu kadar ucuz mu? Evet, burada öyle. Her çıkan “Ben aslında gazeteye yazı yazmayacaktım, önünden geçerken herhalde yazar gibi göründüm” gibi ifadeler veriyor. Ben 20 yıldır yazdım. Zaman gazetesinin yazarıyım. Kayyım gelinceye kadar da yazdım. İnandığım şeyleri yazdım. Ne Erdoğan’a ne Gülen’e angajmanım yoktur. Bununla onur duyuyorum.”

“Bu tavrım evlatlarıma torunlarıma bırakacağım en manidar mirastır”

Alkan şöyle devam etti: “Bu tavrım benim evlatlarıma torunlarıma bırakacağım en manidar mirastır. Çünkü hapisten sağ çıkıp çıkmayacağımı bilmiyorum. Mağduriyetimiz devletin hangi yarasına merhem oluyor? Benim hapse atılmam ile nasıl bir kamu yararı istishar edilmiş oluyor?”

“Uğruna nota verilecek derecede makbul olan Reza kadar hukukum yokmuş devletin nazarında”

“Belki malumatınız yok, bize 500 gündür ağır tecrit uygulanıyor. Bize vatan haini muamelesi yapılıyor, bu resmî bir tutum. Şunu yapmamı istiyor; içerde akıl sağlığımı kaybedeyim. Benim kafayı oynatmamı bekleyen devletime dargınım, küskünüm. Benim ve bizlerin üzerinden muhalif gazetecilere gözdağı verilmek istendiğini gayet iyi biliyoruz. En iyi örnek biziz, Zaman gazetesi yazarları sahipsiz. Kimse bize sahip çıkamıyor, öyle bir damga yedik ki F…’cü diye. Diyorlar ki AİHM bilmem ne kadar tazminat verecekmiş. Ne yapayım ben tazminatı? Bir hafta öncesine kadar uğruna nota verilecek derecede makbul olan Reza kadar hukukum yokmuş devletin nazarında. Herkes biliyor ve itiraf edemiyor, yargı ağır baskı altında. Bu iktidar hiçbir siyasi yanlışını sahiplenmedi, hepsinin vebalini başkalarına yıktı.”

“Bu zorlama dosyanın ömrü bizi buraya tıkan iradenin ikbaline bağlı”

“Bu hukuksuz davadan doğan mağduriyetlerin sorumluluğu da yine bürokratların üstüne kalacak, hepimiz bunun farkındayız. Bu zorlama dosyanın ömrü bizi buraya tıkan iradenin ikbaline bağlı. Dengeler değiştiği anda biz serbest kalacağız. Çünkü zaten suçlu değiliz. Biz şu anda konu mankeniyiz. Bunu kimse doğru dürüst ifade etmiyor, arkadaşlarıma biraz da bu yüzden öfkeliyim.Bu dosya kimsenin el sürmeyeceği şekilde ortada kalacak, kimse sahiplenmeyecek.”

“Sizden merhamet beklemiyorum, somut kanunları hayata geçirebilirseniz başka ihsan istemem”

Alkan şöyle devam etti: “Sizden merhamet beklemiyorum. Sadece somut kanunları hayata geçirebilirseniz başka ihsan istemem. Bu davada yargılayanla yargılanan arasında fazla bir mesafe olmadığı kanaatindeyim. Biz baskı altındayız, zannediyorum ki yargı bürokrasisi de farklı bir baskı altında. Sanki bu salonun üstünde büyük ağabeyin tehditkar bakışları geziniyor. Bir gazeteci büyüğümüzün sözleriyle bitirmek istiyorum: “Öyle mahkemeler vardır ki orada sanık mahallinde oturmak yargıç sırasında oturmaktan daha evladır.”

[CANLI ANLATIM]

Davanın sabah saatlerinde başlayan duruşmasında ise şunlar yaşandı:

Duruşma başlıyor, izleyiciler mahkeme salonuna alındı

Duruşmada tutuksuz yargılanan Ahmet İrem savunmasını yapıyor: “Cihan Haber Ajansı’nda çalışıyordum. Aralık 2016’dan beri züccaciye işiyle uğraşıyorum. Adım iddianamenin en başında ve en sonunda geçiyor. Ne yaptığımı bilmiyorum. İddianamede benim hakkımda herhangi bir suçlama olmadığı için beraatimi talep ediyorum.” dedi.

Tutuksuz yargılanan Ali Hüseyin Çelebi savunma yapıyor: “Zaman gazetesinin seri ilan bölümünde çalıştım. 14 Nisan 2016’da ayrıldım. Kayyım heyeti terörle bağlantısı olabileceklere tazminat ödemesi yapmıyordu. Bana 3 kez kısmî tazminat ödemesi yaptılar. Çalıştığım sürede fatura gibi muhasebe evrakının bilgisayar sistemine kaydını yapıyordum. İmza yetkim yoktu, vasıfsız bir çalışandım. Çalışanların maaşları Bank Asya’ya yatırıldığı için hesabım var, ancak herhangi bir talimatla bankaya para yatırmışlığım yoktur. Suçlamaların hepsini reddediyorum. Beraatimi talep ediyorum.” dedi

Tutuksuz yargılanan Timaş yayın grubu başkanı Osman Nuri Öztürk savunmasını yapıyor: “Cihan Medya Dağıtım A.Ş.’ye yüzde 4 gibi küçük bir hisseyle ortak oldum. Ben ortak olduğumda şirketin Feza A.Ş. ile ilgisi yoktu. Feza A.Ş. ortak olunca düşündüğüm işlerin yapılamayacağını anladım. 2013 sonunda ayrıldım.Cihan Medya Dağıtım’ın Türkiye genelinde dağıtımı yoktu. Yaysat’ın yaptığı dağıtımı il merkezlerinde Cihan Medya görevlileri alıp kent içi dağıtımı yapıyordu. Demokrasinin ortadan kaldırılması için yapılan darbe girişimine karşı net duruş gösterdim. Bunun için suçlamalar ağır geliyor.” dedi.

Zaman yazarı olan ve Nuriye Akman (Nuriye Ural) Ural savunmasına başladı

Nuriye Akman, “Terör örgütü üyeliği ve darbecilik suçlamalarını reddediyorum. 2002’de Sabah grubundan ayrıldıktan sonra ekonomik gerekçelerle Zaman gazetesinde çalışmaya başladım. 2008’de Hürriyet’ten teklif aldım ve kabul ettim. Ancak birkaç gün sonra Zaman’da çalışmam nedeniyle benimle çalışamayacaklarını söylediler. Böylece Zaman’da çalışmaya devam ettim. Gülen’i hiçbir zaman hayatıma yön verecek bir lider gibi görmedim. Evet, 20 yıl önce kendisiyle ilk röportajı yapan gazeteci benim. O zaman Sabah’ta çalışıyordum. Gülen’le röportaj görevi bana Hürriyet’teyken Ertuğrul Özkök tarafından verilmişti. O zaman yapamadığım bu işi yapmak Sabah’a transfer olduktan sonra mümkün oldu.” dedi.

Eski Zaman yazarı olan ve tutuksuz yargılanan Lale Kemal savunmasını SEGBİS’le Ankara’dan yapıyor

“İddianamede hakkımda tek bir delil olmamasına rağmen 3 müebbetle yargılanmam talep ediliyor. Bir yazı içinden alınmış bir cümle ile darbe suçunu oluşturan cebir ve şiddet unsuru kanıtlanmış olmuyor. Gazeteciliğimin 30 yılını siyasete müdahalelere karşı savaşarak geçirdim. 20 yılı aşkın süredir Jane’s Defense adlı prestijli savunma dergisinin muhabirliğini yapıyorum. Dergi editörünün referans mektubunu mahkemeye sunuyorum. İktidarın başlangıçtaki reformlarını destekledim. Bu reformlar kesintisiz sürdürülebilseydi, 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşmezdi. Darbeden 2 gün sonraki yazımda 15 Temmuz kalkışmasının temel nedenlerinden birinin hükümetin askeri vesayeti sonlandıramamış olması olduğunu ifade ettim.”

15 Temmuz’un arka planında hükümetin TSK üzerinde yerleştirdiği demokratik denetimin tamamlanmamış olması yatmaktadır” düşüncesini sürdürüyorum. Bugün huzurunuzda oluşumun nedeni kariyerim boyunca darbecilik hevesi olanlara ters düşmemdir. Mücadelemin bedelini kariyerimde ağır ödedim; askerin sürekli baskısı altında kaldım. Askeri vesayet karşıtı yazılarım yüzünden ana akım medyada uzun yıllar iş bulamadım. Bugün burada delilsiz ve gerekçesiz yargılanıyor olmamın gerisinde bu düşmanlığın da rolü olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir hiyerarşik yapıda yer aldığım iddiası inanılmaz bir suçlamadır, anlaşılması mümkün değildir. Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olup talimatla hareket ettiğimi gösterir hiçbir delil yok!

İddia mantık dışı ve hayatın olağan akışına aykırı. Zaman’ın bir terör örgütü oluşumu içinde olduğunu bilseydim zaten çalışmazdım. Ama bu illegal oluşumu devlet görememiş, ben nasıl görebilirdim? Böyle bir hiyerarşik yapı varsa güvenlik ve istihbarat birimlerinin bu yapıyı önceden görüp çökertmesi gerekmiyor muydu, sorusu ortada duruyor. Örgüt adına faaliyet” iddiasına cevabım bir soru olacak: Allah aşkına, devlet kurumlarının bilmediği bir örgütü ben nasıl bilip adına faaliyette bulunacağım?İddianamede suçun şahsiliği ilkesi görmezlikten gelinerek kollektif suçlama yöntemine başvurulmuştur.”

Duruşmada eski Zaman yazarı İhsan Dağı SEGBİS’le savunma yapıyor: “İddianamede hakkımdaki suçlamalara ilişkin tek bir delil yoktur. İddianamede tek bir belge vardır, o da ByLock kullanmadığıma dair belgedir. Zaman’da köşe yazıları yazdığım için suçlanıyorum ama ben yazmayı 17-25 Aralık sonrası bırakmıştım. Gazetenin F… propagandasına dönüştüğünü anlayınca ayrıldım. Diğer gazetelerde de yazmadım, TV’lere çıkmadım. Ben gazeteci değil akademisyenim.”

İhsan Dağı Zaman’da neden yazmaya başladığını anlatıyor: “Gazetenin sayfaları hükümetin reformlarını destekleyen demokratların buluştuğu bir platform gibiydi. Özgürlükçü fikirlerim ve seküler yaşam tarzımla hiçbir dini yapılanma içinde yer almadım. Gazetede kendi görüşlerimi yazdım, yazılarım için bırakın talimat verilmesini herhangi bir telkin bile söz konusu olmadı, olamaz. Yazılarımda AK Parti’nin reformlarını destekledim, bırakınca eleştirdim. Dış politikada barış arayışını destekledim, ideolojik yaklaşımları eleştirdim. Fikirlerim ve geçmişim ortadayken bana darbe suçlaması yapılamaz. Her zaman darbe karşısında durdum. Yazılarımın içeriğine bakılmaksızın sadece bir dönem Zaman gazetesinde yazdığım için suçlanıyorum. Zaman’da yazmayı kayyım atanmadan 2 yıl önce bıraktım. Neden? Gazete 17-25 Aralık sonrası Gülen örgütünün propaganda makinesi olmaya başlamıştı.”

“İktidara karşı verdikleri kavgada gazetenin kullanıldığını, bunun benim kavgam olmadığını düşünerek 11 Nisan 2014’te Zaman’da yazmayı bıraktım. Bu tarihten sonra kamusal hayattan çekildim. Buna rağmen 15 Temmuz sonrası bu soruşturmaya dahil edilmemi anlamıyorum. İddianamede hakkımda somut hiçbir suçlama ve delil yoktur. Atılı suçlamaları nasıl işlediğime dair bilgi, belge ve hatta iddia bile mevcut değildir. Fethullah Gülen örgütünü post-modern bir terör örgütü olarak tanımlıyorum. Bu örgüt 15 Temmuz darbe girişiminde deşifre olmuştur. Nisan 2014’te yazmayı bırakan bir kişi yaklaşık 2.5 yıl sonra gerçekleşen alçak kalkışmayla yazılarından dolayı nasıl ilişkilendirilebilir? Kamuoyunda darbe karşıtlığıyla bilinen bir kişinin darbeyle suçlanması hayatın doğal akışına aykırı” dedi. İhsan Dağı beraatini talep ederek savunmasını bitirdi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Duruşma tekrar başladı

Müştekiler avukatı katılma talebinin değerlendirilmesini istedi. Müştekiler arasında Erol Olçak varisleri de var.

Duruşmada şimdi tutuklu sanıkların talepleri alınıyor.

Zafer Özsoy: “İddianamede benimle ilgili tek bir somut kanıt yok. Sadece canlı yayın aracı aldığım söyleniyor. İhlas, Cihan, Doğan haber ajansından canlı yayın aracı almak diye bir suç mu var? 501 gündür tutukluyum.”

Alaaddin Güner: “İddianamede şahsımla ilgili iddia yoktur, çalışmış olduğum şirketle ilgili iddialar vardır. Cihan Medya Dağıtım bir gazete dağıtım şirketidir. Sadece dağıtım yaptık. Yayın içeriğinden sorumlu değiliz.”

Ahmet Metin Sekizkardeş Cihan Medya Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu başkanı olduğunun söylendiğini, ancak 4 ay süreyle danışman sıfatıyla YK üyeliği yaptığını söyledi.

Sekizkardeş: “Hakkımda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor ama dosyada örgüte nasıl üye olduğuma dair tek bir satır yok.”

Şahin Alpay: Delil olarak sadece 7 yazıma atıfta bulunuluyor

Duruşmada Şahin Alpay söz aldı. Alpay şöyle konuştu: “Tutukluluğum 16 ayı aştı. 500 günü buldu. Darbeyle suçlanmamakla birlikte darbeye teşebbüs eden örgütün fikirlerini kamuoyunda yaymak ve örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklandım. Delil olarak da 19 Aralık 2013-29 Mart 2014 tarihleri arasında çıkan 7 yazıma sadece başlıklarıyla atıfta bulunuluyor. Beni tanıyan herkes şiddetin siyasetten dışlanmasını en temel ilke olarak savunduğumu bilir. Sadece Zaman gazetesinde yazdığım için şüpheliyim ve özgürlüğümden mahrum bırakılıyorum. Fethullah Gülen hareketinin suç örgütü olduğuna dair bir yargı kararı olsaydı bir gün bile Zaman’da yazmayı sürdürmezdim.”

“15 Temmuz darbe girişimini lanetliyorum. Bu nedenle de Zaman’da yazmış olmaktan pişmanlık duyuyorum. Hayatım boyunca askeri darbelere karşı oldum. 15 Temmuz girişimini şu veya bu şekilde desteklemem için aklımı kaçırmış olmam gerekir. Gülen hareketinin karanlık ve gizli bir yüzü olduğunu göremediğim için yanılgıya düştüm, bunu itiraf ediyorum. Ben terörist değilim. Hayatım boyunca şiddetin ve terörizmin karşısında durdum. 2011’den sonra yaptığım eleştiriler AK Parti yönetimine değil tek adam yönetimine karşı oldu. Bu eleştirilerde yalnız değildim. Ben kalkışmacı değilim. Eleştirilerim asla hükümeti, Meclis’i işini yapamaz hale getirmeyi hedeflemedim.”

“Birçok kronik hastalığım var. Bunların bir kısmı kanser riski taşıyor. Kardiyoloji uzmanınca anjiyo olmam gerektiği söylendi. İşitme kaybımın yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıktığı tespit edildi. Birçok kronik hastalığım olduğu gibi kalp sağlığımın da kötüye gittiği anlaşılıyor. 16 aydır özgürlüğümden yoksunum. Tutukluluğum cezaya dönüştü. Bu haksızlığa son vererek giderek azalmakta olan yıllarımı eşim, torunlarım ve çocuklarımla geçirmemi mümkün kılmanızı diliyorum.

Alpay, “Hayattan ailemle birlikte olmaktan başka beklentim yok. Vicdanınıza ve hakkaniyet duygunuza sesleniyorum” diyerek tahliyesini istedi.

Mustafa Ünal: Sorgusuz sualsiz hapse atıldım. 500 gündür tutukluyum

Zaman Gazetesi eski Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal savunma yapıyor. Ünal, ” Sorgusuz sualsiz hapse atıldım. 500 gündür tutukluyum. Neden tutukluyum bilmiyorum. Ben terörist değilim. Hayatta şiddetle işim olmadı. Ben darbeci değilim. Binlerce yazı yazdım. Darbenin lehinde bir kelime etmedim. Ben örgüt üyesi değilim. Aksini iddia ediyorsanız kanıtlamalısınız.

Eski Zaman yazarı Ali Bulaç söz aldı: “Örgütün lideri bana “Sebateyist” dedi. Bana “Bulaç mıdır bulamaç mıdır” diyen örgüt lideri beni örgütüne üye yapar mı? Benim Zaman gazetesinde yazı yazmam iddianamede suç olarak gösteriliyor, başka kanıt yok. İddianamede atıfta bulunulan yazıların tümünün üzerinden yıllar geçmiş durumda. Kanuna göre yazılarda hukukî zaman aşımı 4 ay. 17 aylık tutukluyum, yarın 500. güne gireceğim. Kaçmadım, bundan sonra da kaçmaya niyetim yok. Beraatimi, tahliyemi talep ederim.”

Ahmet Turan Alkan: İnandığım şeyleri yazdım, bununla onur duyuyorum

Eski Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan söz aldı: “Bir insanın ömründen cebren gaspedilen 500 gün asla hafife alınamaz. Siz benden çok daha iyi farkındasınız, herkes farkında. Bu dava hukukta tarif edilen bir cümrün eseri olarak açılmadı. Bu dava bir intikam hırsının, bir siyasi hıncın eseri. Biz bu hırs ve hıncın saikiyle sanık olarak ifade veriyoruz. Bu kadar hafif ve ciddiye alınamayacak ithamlarla sıradan bir insanın hayatından 500 gün çalmak bu kadar kolay mı? Cevap veriyorum; evet, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde bu iş bu kadar kolay. Benim hayatımla, şerefimle, meslekî onurumla oynamak bu kadar ucuz mu? Evet, burada öyle. Her çıkan “Ben aslında gazeteye yazı yazmayacaktım, önünden geçerken herhalde yazar gibi göründüm” gibi ifadeler veriyor. Ben 20 yıldır yazdım. Zaman gazetesinin yazarıyım. Kayyım gelinceye kadar da yazdım. İnandığım şeyleri yazdım. Ne Erdoğan’a ne Gülen’e angajmanım yoktur. Bununla onur duyuyorum.”

“Bu tavrım evlatlarıma torunlarıma bırakacağım en manidar mirastır”

Alkan şöyle devam etti: “Bu tavrım benim evlatlarıma torunlarıma bırakacağım en manidar mirastır çünkü hapisten sağ çıkıp çıkmayacağımı bilmiyorum. Mağduriyetimiz devletin hangi yarasına merhem oluyor? Benim hapse atılmam ile nasıl bir kamu yararı istishar edilmiş oluyor? Belki malumatınız yok, bize 500 gündür ağır tecrit uygulanıyor. Bize vatan haini muamelesi yapılıyor, bu resmî bir tutum. Şunu yapmamı istiyor; içerde akıl sağlığımı kaybedeyim. Benim kafayı oynatmamı bekleyen devletime dargınım, küskünüm. Benim ve bizlerin üzerinden muhalif gazetecilere gözdağı verilmek istendiğini gayet iyi biliyoruz. En iyi örnek biziz, Zaman gazetesi yazarları sahipsiz. Kimse bize sahip çıkamıyor, öyle bir damga yedik ki F…’cü diye. Diyorlar ki AİHM bilmem ne kadar tazminat verecekmiş. Ne yapayım ben tazminatı? Bir hafta öncesine kadar uğruna nota verilecek derecede makbul olan Reza kadar hukukum yokmuş devletin nazarında. Herkes biliyor ve itiraf edemiyor, yargı ağır baskı altında. Bu iktidar hiçbir siyasi yanlışını sahiplenmedi, hepsinin vebalini başkalarına yıktı.”

“Bu zorlama dosyanın ömrü bizi buraya tıkan iradenin ikbaline bağlı”

“Bu hukuksuz davadan doğan mağduriyetlerin sorumluluğu da yine bürokratların üstüne kalacak, hepimiz bunun farkındayız. Bu zorlama dosyanın ömrü bizi buraya tıkan iradenin ikbaline bağlı. Dengeler değiştiği anda biz serbest kalacağız. Çünkü zaten suçlu değiliz. Biz şu anda konu mankeniyiz. Bunu kimse doğru dürüst ifade etmiyor, arkadaşlarıma biraz da bu yüzden öfkeliyim. Bu dosya kimsenin el sürmeyeceği şekilde ortada kalacak, kimse sahiplenmeyecek.

“Öyle mahkemeler vardır ki orada sanık mahallinde oturmak yargıç sırasında oturmaktan daha evladır”

Sizden merhamet beklemiyorum. Sadece somut kanunları hayata geçirebilirseniz başka ihsan istemem. Bu davada yargılayanla yargılanan arasında fazla bir mesafe olmadığı kanaatindeyim. Biz baskı altındayız, zannediyorum ki yargı bürokrasisi de farklı bir baskı altında. Sanki bu salonun üstünde büyük ağabeyin tehditkar bakışları geziniyor.
Bir gazeteci büyüğümüzün sözleriyle bitirmek istiyorum: “Öyle mahkemeler vardır ki orada sanık mahallinde oturmak yargıç sırasında oturmaktan daha evladır.”

Ahmet Turan Alkan’dan sonra  Mümtaz’er Türköne söz aldı

Türköne iddianame ile tensip zaptı arasında farklılıklar olduğunu söyleyince mahkeme başkanı savunmasını iddianameye göre yapmasını söyledi.

Türköne şunları söyledi: “Mahkeme başkanı olarak bizi bilgilendirmeniz gerekirdi. Arkadaşların çoğu hangi delillerle yargılandıkları konusunda fikir sahibi değil. Bizler 17-25 Aralık’tan mı yargılanıyoruz 15 Temmuz’dan mı bu konuda bile müphemlik söz konusu. Şahsen benim iddianamede yer alan 10 yazımı lehimde delil olarak da mahkemenize sunabilirim. Geçen celsede de söyledim.”

Yargıtay’ın terör örgütü üyeliği kriterlerini açıklayan kararını anlatıyor: “Yazılarım bu itibarla da herhangi bir suç niteliği taşımıyor.” dedi.

Tutuklu sanıkların beyanları devam ediyor.

Zaman reklam departmanı çalışanı Hüseyin Belli söz aldı.

Hüseyin Belli Zaman’dan ayrılırken 60,000 TL’lik prim alacağına karşılık kendisine eski bir araç verildiği için yargılandığını söyledi.

Zaman reklam bölümü çalışanı İsmail Küçük de benzer durumda olduğunu, alacaklarına karşılık 45,000 TL’lik bir araç alımından dolayı yargılandığını söyledi.

Onur Kutlu da Zaman reklam bölümü çalışanı olduğunu, primine karşılık kendisine araç verildiğini söyleyerek “mal kaçırma” iddialarını reddetti.

İbrahim Karayeğen: Neyle suçlandığımı bilmiyorum, sadece tahminler yürütebiliyorum

Zaman Gazetesi gece editörü İbrahim Karayeğen söz aldı: “İsmim iddianamede sadece şüpheliler listesinde geçiyor. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Suçlamalarla ilgili sadece tahminler yürütebiliyorum. Diğer duruşmada eklerdeki bazı bilgilerle ilgili açıklamalar yaptım, şu ana kadar dosyaya konulmadı. Zaman gazetesinde 12 yıl gece editörlüğü yaptım. Yönetici değildim, yayın politikasını belirlemiyordum. Anlaşılan gazetecilik yargılanıyor. Gazetecilik suç değildir.” ifadelerini kullandı.

Özdemir: 20 yıllık gazeteciyim, gazetecilik dışında başka iş yapmadım

Zaman Gazetesi editörlerinden Mehmet Özdemir konuşuyor: “20 yıllık gazeteciyim, gazetecilikten başka iş yapmadım. Suç içeren hiçbir faaliyete karışmadım. Diğer sanıklarda olduğu gibi, iddianamede benim hakkımda da herhangi bir delil kırıntısı yok. Olamaz çünkü isnat edilen bir eylem de yok. Yargılanan şahıs değil eylem olmalıdır. Benimle ilgili herhangi bir eylemden bahsedilmiyor ama ben yargılanıyorum. İddianamede benim adımı çıkarıp sokaktan geçen herhangi birinin adını koysak o kişi benim bu durumumda olacaktır. Bu davanın sanığı olmasam ve gelip ben bir terör örgütü üyesiyim ya da darbe teşebbüsüne katıldım desem ilk soracağınız şey delil ve eylem olacaktır. Ama iddia makamı bu ağır iddialarda bulunduğu halde kendisine hiçbir delil sorulmuyor. 7 Haziran’da dilekçeyle hakkımdaki delilleri sordum, bir cevap alamadım. İlk duruşmadan önce yine hakkımdaki delillerin açıklanmasını istedim. 2. duruşmaya geldik, hala bir şey ifade edilemiyor. Bu iddianame ve mahkeme karşısında sanki yok hükmündeyim. Ama buna rağmen 16 aydır tutukluyum. Mahkemenizin her ay verdiği tutukluluk kararında “mevcut delil durumu” gerekçe gösteriliyor. Lütfen üzerime atılı suçlara dair delillerin ne olduğunu açıklayın.” dedi.

Mahkeme başkanı Ahmet Metin Sekizkardeş ve İbrahim Karayeğen’e haklarındaki ByLock raporlarını sordu. Sekizkardeş ve Karayeğen ByLock kullanmadıklarını söyledi. Mahkeme başkanı Hakan Taşdelen’e de hakkında ByLock raporu olduğunu söylüyor.

CİNMEN: TUTUKLU YARGILAMALAR SÜRMESİN

Şahin Alpay müdafii Av. Ergin Cinmen konuşuyor. “Cinmen AİHM’in Alpay’ın başvurusuna öncelik tanıdığını anlatıyor. Şahin Alpay’ın yıllar önce yazdığı yazılar yıllar sonra önüne ceza davasında kanıt olarak getiriliyor. Tutuklu yargılamalar Türkiye dışında hepimiz için olumsuz sonuçlar doğuracak hale gelmiştir. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum.

Alpay müdafii Aynur Tuncer Yazgan Şahin’in gözaltı ve tutuklulukta 499 gün geçirdiğini, bunun 22 aylık hapis cezasının infazına eşdeğer olduğunu ifade etti.

Duruşmaya saat 19:00’a kadar ara verildi.

Ara bitti. Duruşma avukat savunmalarıyla devam ediyor.

Avukat savunmaları devam ediyor. Avukatlar Yargıtay’ın örgüt üyeliği ve darbe suçunun unsurlarına dair kararlarına sık sık vurgu yapıyor.

Savcı tutuklulukların devamını istedi

Avukat savunmaları tamamlandı. Savcı mütalaasını sunuyor.

Gün içindeki savunmalardan Savcı mütalaasında, tüm tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını istedi. Savcı esas hakkında mütalaanın hazırlanabilmesi için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini de istedi.

Duruşmaya ara karar için 21:30’a kadar ara verildi.

Aradan sonra kararını açıklayan mahmeme eski Zaman çalışanları Hüseyin Belli, Onur Kutlu ve İsmail Küçük’ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme diğer tüm tutukluların tutukluluk halinin devamına hükmetti.

***

Tek suçları yazı yazmak

Davanın 64 sayfalık iddianamesinde tüm sanıklar hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, isnat edilen suçlara konu olan tüm “kanıt” köşe yazılarından müteşekkil. İddianame, gazeteciler hakkında “17 Aralık 2013 tarihinde yolsuz ve rüşvet operasyonlarında sözde F..-PDY’nin kamudaki uzantılarına yazıları ile destek verdikleri öne sürülüyor. İddianame daha sonra 15 Temmuz 2016 darbesi ile bağlantılandırılıyor. İddianame yine köşe yazıları ve haberlerden yola çıkarak gazeteci ve yazarları, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, terör örgütüne üyelik” gibi suçlar yöneltiyor. İddianamede, “Görünürde suç unsuruna rastlanılmayan yazılarında… şüpheli yazarların tek başına suç unsuru olduğu belirlenememekle birlikte örgütsel hedef ve amacı tamamlayan yazılar” tanımlaması da dikkat çekiyor.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Boylesine degerli kisilerin neden soylenmesi gerekeni soylemeyip (en delikanlisi A. Turan Alkan oldugu halde) yanlis yollara gittigini anlayamiyorum. En azindan birisinin “Hirsiz hukumetin ve onun soylediklerini yapmaktan baska caresi olmayan mahkemelerinizin, Turkiye icin bir utanc oldugunu belirtmekten baska bir diyecegim yoktur” demesini beklerdim.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin