Viktorya Şelalesi ya da Gürleyen Duman

Tam 128 metre yüksekten düşen su, arkasında bir sis tabakasının yanında çok büyük bir gürültü oluşturuyor. Orta Afrika Platosu’ndan doğan Zambezi Nehri, kilometrelerce süren uzun yolculuğunun ardından yorgun sularını Viktorya Şelalesi’nin kollarına bırakıveriyor. Dev su kütleleri, sınırlarını çizdiği iki ülkeye adeta özgürlüklerini haykırıyor. Yüzyıllar boyunca birlikte yaşamış Zimbabve ve Zambiya toplumları arasında 720 kilometrelik sınırı oluşturuyor. Zambezi Nehri, uzun süren sömürge dönemlerinin ardından ayakta kalmaya çalışan iki ülke için bir hayat kaynağı. Son dönemlerde ise doğal ve vahşi yaşamı bir arada görmek isteyenlerin uğrak yeri.

Yerel halkın Mosi-oa-Tunya (Gürleyen duman) dediği Viktorya Şelalesi’ni 1855 yılında, İskoç kaşif David Livingstone keşfetmiş. İngiltere Kraliçesi Victoria’nın anısına aynı zamanda özgürlük anlamında bu şelalelere Viktorya adını vermiş. Şelale UNESCO Dünya Mirası Alanı listesinde.

Zambia içlerinden doğan Zambezi Nehri uzun menderesler çizdikten sonra tektonik bir kırılma sonucu oluşan Viktorya Şelalesi’nden aşağı dökülür.

Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Viktorya, 1,7 km genişliğinde 120 kadar küçük şelaleden oluşuyor. Bu şelalelerin sayısı yağmur mevsimine göre değişiyor. Yüksekten düşen sular vadi içinde büyük bir sis tabakası oluşturuyor. Bu nedenle Viktorya Şelalesi’nin üstünde gün içinde hiç kaybolmayan bir gökkuşağı görenleri büyülüyor. Bu şelaleleri gezmek isteyenler tabii ki ıslanmayı göze almak durumunda. Yüksekten düşen suların oluşturduğu sis tabakası rüzgârın etkisiyle çevreye yağmur gibi yağıyor.

Ziyaretçiler için iki ülkede de farklı seyirlik alanlar mevcut. Ufak bir tüyo: Şelalelerin görünümünün en iyi noktaları ise Zimbabve’de.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin