Umut Vakfı açıkladı: Türkiye’de şiddet son 4 yılda yüzde 69 arttı

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, ‘Türkiye Silahlı Şiddet Haritası 2018 Raporu’nu açıkladı. Basında çıkan haberlerden hareketle hazırlanan raporda, silahlı şiddet vakaları ile yaşanan ölümlerle ilgili veriler yer aldı.

Rapora göre, şiddet geçen yıl okullarda, evlerde, sokakta, kısacası her yerde damgasını vurdu. Ülke genelinde yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddet olaylarında son 4 yılda yüzde 69 artış oldu. 2018’de işlenen suçlarda Marmara bölgesi birinci olurken, Şırnak’ta ölümlü veya yaralamalı olay yaşanmadı.

3 BİN 679 ŞİDDET OLAYI BASINA YANSINI

Geçen yıl şiddet olaylarına ilişkin 3 bin 679 olay basına yansıdı. Bu olaylar sonucu 2 bin 279 kişi tüfek, tabanca ve kesici aletlerle hayatını kaybederken, 3 bin 762 kişiyi yaralandı. 2015 yılında sonu yaralanma ve ölümle biten şiddet olayı sayısı 2 bin 175 olarak açıklanmıştı.

Raporda, olaylarda hangi silahların kullanıldığı da belirtilirken, tüfek ediniminde geçen yıllara göre büyük artış yaşandığı vurgulandı.

EN ÇOK SUÇ MARMARA BÖLGESİ’NDE İŞLENDİ

2018’de en çok suçun işlendiği bölge Marmara Bölgesi olurken, İstanbul en çok olayın yaşandığı il oldu. İkinci sıradaki Sakarya’da, bir önceki yıla oranla yüzde 42’lik artış meydana geldi.

Bireysel şiddet olaylarının en çok artış gösterdiği bölge ise İç Anadolu Bölgesi oldu. 2015’te 215 şiddet olayı yaşanırken, 2018’e gelindiğinde bu rakam yüzde 128 artışla 646 olarak ölçüldü. Şiddet olaylarının en az arttığı bölgeyse yüzde 31 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

EN ÇOK ÖLÜM DE MARMARA’DA YAŞANDI

Nüfusu yüksek ve sanayinin yoğun olduğu Marmara Bölgesi, ölü sayısında da en üst sırada yer aldı. 2018’de Marmara Bölgesi’nde yaşanan şiddet olaylarında 615 kişi hayatını kaybederken, bu rakam diğer bölgelerin yaklaşık 2 katı olarak ölçüldü.

Çarpıcı raporda ölü sayısı Akdeniz Bölgesi’nde 318, Ege’de 316, Güney Doğu Anadolu’da 286, İç Anadolu’da 263, Doğu Anadolu’da 218 ve Karadeniz’de 216 olarak açıklandı.

EN ÇOK KULLANILAN SUÇ ALETİ: TÜFEK

Yaşanan cinayetler yüzde 40 oranında tüfekle, yüzde 39 oranında tabancayla ve yüzde 21 oranında kesici aletlerle işlendi.

Raporda, 2018’de olay olmadığı görüntüsü veren tek şehirse Şırnak oldu. Artvin, Gümüşhane, Tunceli, Ardahan, Yozgat ve Çankırı ise listeye sadece birkaç olayın yaşandığı sakin şehirler olarak girdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin