Türkiye bu soruya cevap arıyor; İSPARK ‘zarar’ etmeyi nasıl başardı?

HABER | İLKER DOĞAN

Sadece AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın değil, hiç kimsenin aklı almıyor; nasıl olur da personel giderinden başka bir masrafı olmayan ve koca İstanbul’un bütün sokak ve caddelerini otoparka çeviren İSPARK ‘zarar’ edebilir? Söz konusu zararı ‘idari personel ve eşlerine yapılan özel sağlık sigortası’ ya da ‘kiralanan 100 araçla’ açıklamak mümkün değil. Söz konusu kalemlere yapılan harcamalar İSPARK’ın yıllık 350 milyonu aşan cirosu düşünüldüğünde devede kulak bile değil!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan İSPARK, 2005 yılında ‘Güvenle Park Güler Yüzle Hizmet’ sloganıyla kuruldu. Asıl amaç ‘değnekçi’ olarak tanımlanan ve sokaklarda ‘terör’ estiren illegal otopark çetelerini ortadan kaldırmaktı. Ancak İBB, bir süre sonra işi tamamen ticarete döktü. İstanbul’da ücretsiz otopark kalmadı! Büyükşehir’in her sokağı, her caddesi ‘ücretli’ otoparka dönüştürüldü. Öyle ki çıkmaz sokaklar bile İSPARK’a tahsis edildi! Saatlik ücret 7 liradan başlıyor. 5 dakika bile park etseniz bu parayı ödemek zorundasınız. İSPARK’ın İstanbul genelinde işlettiği otopark sayısı ise 700’den fazla… Ve bunların bir çoğu ruhsatsız!

İSTANBUL’UN MODERN DEĞNEKÇİLERİ!

İSPARK bir cadde ya da sokak gördüğü zaman sahipleniyor! Bu kadar… Ve apartmanınızın önünden geçen yola arabanızı park ettiğinizde artık İSPARK’a haraç vermek zorunda kalıyorsunuz. Modern değnekçiler haline geldi İSPARK çalışanları. Artık onlar da sürücüleri tehdit ediyor, 2 dakikalık park için bile para alıyor. Öyle ki bazı zamanlar makbuz/fiş bile vermiyorlar.

YOLSUZLUK VE VURGUNLARLA ANILIYOR

İSPARK, bugüne kadar sürekli yolsuzluk, skandallar ve çalışanlarını vurgunlarıyla anıldı. Daha geçtiğimiz yıllarda onlarca çalışan zimmetine para geçirdiği iddiasıyla işten çıkarıldı, haklarında soruşturma açıldı. Ancak kurumun ettiği zararı, değnekçilerinin ‘kırptığı’ 700-800 bin lirayla açıklamak mümkün değil! Kurum yöneticileri, milyonlarca liralık zararları ‘kar amacı gütmediklerini’ söyleyerek geçiştiriyor. Ancak durum bundan daha vahim!

18 MİLYON TL’LİK ZARAR NASIL OLUŞTU?

İstanbul büyükşehir belediyesi (İBB) bünyesindeki 30 şirketten 11’i, 2018’in üçüncü çeyreğinde toplam 94 milyon 543 bin lira zarar ettiği medyaya yansımıştı. Otoparklarının çoğunun ruhsatsız olduğu tespit edilen, caddeleri, sokakları otoparka çeviren, üstelik sadece nakit paranın ‘geçtiği’ İSPARK, belediyenin en çok zarar eden ikinci şirketi olayı başardı! Bilançoya göre en çok zarar eden şirketlerin başında 18 milyon 469 bin lirayla Şehir Hatları A.Ş gelirken, 17 milyon 949 bin lira zararla İSPARK ikinci sırada yer aldı.

İSPARK: ZARAR ETMEDİK!

Konuya ilişkin Sayıştay raporları da var ve söz konusu raporlarda İSPAR’ın nasıl zarar ettiği kalem kalem anlatılıyor. Ancak İSPARK yönetimi öyle düşünmüyor. Bir an için haklı olduklarını kabul edelim. Peki ne kadar kar etmiş olabilir? İSPARK, 2018 yılının tamamında binde 3 oranında kâr ettiğini açıkladı! Evet yanlış okumadınız binde 3! İSPARK’ın 2018 yılı toplam cirosu 351 milyon lira olan ve personel dışında gideri olmayan bir kurumdan bahsediyoruz. Bu kurumun 2018 yılı karı sadece 1 milyon 77 bin lira olarak kayıtlara geçti. İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın açıklamaları da ilginç: “Peki son 5 yılda ne kadar kar etmiş? 15 milyon civarında.”

İBB’den yapılan açıklamada ise kurumun geçtiğimiz yıl 4 milyon TL kar ettiği savunuldu. Doğru olduğunu kabul edersek, karlılık oranı yaklaşık yüzde 1!

O PARALAR KİMİN CEBİNE GİDİYOR?

Peki ‘zarar etmediğini’ açıklayan İSPARK, geçtiğimiz aylarda ne yaptı dersiniz; İBB’den personel giderlerindeki artışı vs. gerekçe göstererek kira indirimi istedi! İBB de İSPARK’tan aylık olarak aldığı yüzde 25’lik kira payını ortalama yüzde 15 indirdi. Peki nasıl oluyor da neredeyse kırmızı ışıkta duran otomobilden bile park parası alan İSPARK zarar ediyor! Bunun açıklaması yok! Kurumdaki değnekçilerin yaptığı iddia edilen yolsuzluk rakamları devede kulak! Söz konusu zararı ‘idari personelin eşleri ve çocuklarına yapılan özel sağlık sigortası’ ya da kiralanan 100-150 araçla açıklamak da mümkün değil! Yıllık ortalama 350 milyon geliri olan ve personel giderinden başka hiçbir harcaması bulunmayan bir kurum İSPARK. Kamuoyu haklı olarak soruyor; o paralar kimin cebine giriyor?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin