TÜİK soğan mı yetiştirdi?

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) başında artık Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sağ kolu Yinal Yağan var.

Liyakatten ziyade Saray’a yakınlık esas alındığı için Yağan’ın TÜİK’e hangi bilgi birikimine istinaden başkan yapıldığı sorgulanmıyor.

Yağan ehil olduğu için değil, Bülent Arınç gibi “sadakatini” ispat ettiği için TÜİK’e başkan olarak tayin edildi.

İstatistiklerin merkez bankasının başına gelişi tarih enflasyonun yüzde 26’yı geçtiği 2018 senesi ekim ayına rastlamıştı.

KÜÇÜLMEYE DEVAM EDİYORUZ

Yağan’ı hatırlattım, zira TÜİK’in ilan ettiği 2019’un ilk üç aylık dönemine dair gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) rakamlarında yine bit yeniği var!

2018’in son üç ayında yüzde 3 daralan ve krize girdiği tescil olunan Türkiye ekonomisi 2019’un ilk çeyreğinde de yüzde 2,6 küçüldü.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın tabiri ile eksi 2,6 büyüdük.

SOĞAN İTHAL EDERKEN TARIM BÜYÜMÜŞ

Aynı verilere göre tarım sektörü geçen seneye kıyasla bu sene yüzde 2,5 büyümüş. Patates, soğan ithalatına başlandığı, tanzim çadırlarının kurulduğu aylarda tarım büyümüş.

Yaz mevsimi olsa hasat mevsimi deyip bir nebze ikna olabilirdik. Gelin görün ki hesaplamanın yapıldığı dönem ne yaz ne de tarımda böyle bir büyüme verisini teyit edecek emare var.

TÜİK verilerine göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2019’un ilk üç ayında yüzde 2,6 azaldı. Fert başına gelir 830 dolar azalarak 8 bin 507 dolara geriledi.

Ekonominin şahlandığı dönemlerde bile tarımın millî gelire katkısı yüzde 2,5 civarında oluyordu.

Tarım yüzde 2,5 büyümese de büyümüş gibi gösterildi. Böylece ekonomideki daralma olduğundan daha az gösterildi.

VATANDAŞ KEMER SIKARKEN

Bir başka dikkat çekici kalem kamu harcamaları. AKP krizde de harcamaya devam etti.

Kamunun bilinen bir yatırımı olmadığına göre göre harcamaların temelinde lüks ve israfın yatıyor. Krizde vatandaşın harcaması yüzde 4,7 azalırken AKP gaza basmış.

Devletin nihaî tüketim harcamaları yüzde 7,2 arttı. 4 ayda 54,5 milyar TL bütçe açığı işte o hız limitlerini aşan o şoförün yediği radar cezasıdır.

AKP lideri Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak krizi kamuda kadroları şişirerek, mal ve hizmet alımlarına devam ederek aşacağı zannediyor.

EKONOMİ YÜZDE 2,6 KÜÇÜLDÜ

Hazine Bakanı Albayrak kamuda bol kepçe harcayarak ve TÜİK masasında topraksız tarım icat ederek ekonomik daralmayı ancak yüzde 2,6’ta tutabildi.

Rakamlarla diledikleri kadar oynasınlar. Türkiye büyümüyor, küçülüyor. Fert başına gelir üç ayda 839 dolar gerileyerek 8 bin 507 dolara indi.

Fert başına gelirin 2017 sonunda 10 bin 537 dolar olduğu dikkate alındığında son 15 ayda 2 bin 30 dolar fakirleştiği görülecektir.

İNŞAAT ÇÖKTÜ, SERMAYE TÜKENDİ

Sanayi yüzde 4, inşaat yüzde 10 daraldı. Özel sektörün yeni yatırım kabiliyetini ortaya koyan “sabit sermaye teşekkülü” yüzde 13 geriledi.

Sermaye erirken, borçlar artarken hangi büyümeden bahsedilebilir. İlave TL’ye ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde eldeki TL’yi kaybediyoruz.

Krizden çıkış için gerekli sermaye birikimini kendi bünyemizde sağlayamıyoruz. TÜİK’in masa başında makyajladığı haliyle bile millî gelir rakamları krizin 2’nci ve 3’üncü çeyrekte de devam edeceği manasına geliyor.

TÜİK SOĞAN YETİŞTİRİRSE BAŞKA

Enflasyonun yüzde 20’ye tırmandığı bir ekonomide TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre en az 1,2 milyon kişi işsiz kaldı. Kriz şartları ağırlaşıyor.

Bu hesap oyunları açlık ve sefalete çare olmayacak maalesef. TÜİK ne vakit topraksız ve steril ofislerde patates ve soğan yetiştirmeyi başarırsa o vakit açıkladığı rakamlar halkın karnını doyuracaktır.

Halk o vakit rakamların hormonlu olmasını sineye çekecektir.

Aksi halde hakikatte yüzde 4’e yakın küçülmüş bir ekonomi için “yüzde 2,6 küçüldü” demek karın doyurmuyor.

Vatandaş öyle de krizde böyle de krizde.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin