TÜBİTAK’ın kabul etmediği proje ABD’de 54 ülke ve 2.450 projeyi geçip birinci oldu

Antalya’daki özel bir kolejde eğitim gören 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe’nin kimya öğretmeni Gülay Demirci danışmanlığında, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması için geliştirdiği proje, TÜBİTAK tarafından kabul edilmedi, ABD’de dünya çapında düzenlenen yarışmada 54 ülke 2 bin 450 proje arasından altın madalya kazandı.

Lise öğrencileri Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe TÜBİTAK liselerarası proje yarışmasına katılmak için kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yapmayı öngören iki öğrencinin başvurusu TÜBİTAK tarafından reddedilince, iki öğrenci bu kez de ABD’de dünya çapında düzenlenen liseler arası yarışmaya başvurdu.

Türkiye’de ilk dönemlerde pek ilgi görmeyen proje, ABD’de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya 1’incisi oldu. Öğrenciler altın madalya kazandı. İki öğrenci ile öğretmenleri, 20-22 Ocak’ta İzmir’de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu’na davet edilerek bir sunum yapmaları istendi. Öğrencilerle öğretmenlerine sunumun ardından Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ve Ege Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Damla Gökşen tarafından teşekkür plaketi verildi.

İzmir’de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu’nda sunum yapan iki öğrenciyle öğretmenlerine plaket verildi. İki öğrenci, yengeç ve karides kabuklarını kullanarak yaptığı nanolif, yaraları yüzde 30’a kadar daha hızlı tedavi edebiliyor.

“Fiyatı makul”

Projenin ortaya çıkması öncesinde çok fazla çalıştıklarını dile getiren 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun şunları söyledi: 9.sınıfta karbonhidratlarda “kitin” adlı maddeyi görmüştüm, onu araştırmaya başladım. Daha sonra Kitin’in Kitosan olan başka bir türevini gördüm, bunun da ABD askerleri tarafından yara iyileştirici olarak kullanıldığını fark ettim. Bu konu üzerine daha çok araştırma yaptım. Sonra öğretmenime danıştım, arkadaşımla ortak bir proje hayata geçirdik. Bu projenin herkese ulaşabilmesi ve ürün olarak piyasaya çıkabilmesini istiyoruz. Makul bir fiyatı var ve eğer yaygınlaşırsa ülkemize de yararlı olacaktır. Gelecekte genetik mühendisi veya doktor olmak istiyorum.

Yaranın üstüne koymak yetiyor

Nanolifi yaranın üstüne koyduktan sonra kendiliğinden yok olduğunu söyleyen 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe Türkiye’de ilgi göremedikleri için üzüldüklerini belirtti. Boztepe, şunları anlattı: Projeyle ilgili çok çalıştık. İlk dönemlerde Türkiye’de ilgi göremedik çok üzülmüştük. Sonra yurtdışından sonra gelen teklifle çok mutlu oldu. Hem ülkemizi de temsil etme fırsatı bulduk. Hem de hastalara yeni bir umut vermiş olduk. Projemiz yatalak ve diyabetik hastalara yönelik olduğu için halkımız adına da önemli olduğunu düşünüyorum. Elimizdeki verilere göre bizim yaptığımız ürünün yaraları diğer ürünlere göre yüzde 30 daha hızlı iyileştirdiğini gördük. Aynı zamanda bunu vücudunuza koyduğunuzda geri çıkartmanıza gerek kalmıyor orada yok olup gidiyor. Yaranız da hava alıyor, yapay deriden daha pratik. Ben küçüklüğümden beri doktor olmak istiyorum, umarım bu hayalime ulaşırım.

Cumhuriyet

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Müddealar ve müdafaalar…
    1) TÜBİTAK kabul etmedi: Efendim yanlış anlaşılmış. TÜBİTAK, başına bir hayvanat bahçesi müdürü atandıktan sonra aldığı “şahane” bir kararla”, Bilimsel Araştırma Kurumu olmaktan imtina edip, Bitleri Araştırma Kurumu haline dönüştürülmeye başlandı. Oysa çocuklarımız projelerini “bitler” üzerine değil, “atık yengeç ve karides kabuklarına” bina etmişler…
    2) Şupheliler…: Efendim, İrfan Efe’nin “FE”si ile Mehmet’in “T”sini alın; yanına da “Gülay” öğretmenin “GÜL”ünü ekleyin. Ne çıktı? FET. GÜL… değil mi, şimdi bu projeyi kabul etseler Hayvanat Bahçesi Müdürünü de alıp, doğrudan İSKİ Kanalizasyon Şb. Müdürünü ve hatta TRT Genel Müdürünü atamazlar mı Efendim? Nasıl, iki cümlede iki defa “efendi” mi kullanmışım, benden de mi şuphenilmeliymiş?
    Ah be çocuklar, ne işiniz var kitinmiş, kitosanmış, nanolifmiş, 54 ülkeden ikibin beşyüze yakın proje arasında birinci olup altın madalya almakmış… Siz de gidip yaşıtlarınız gibi pokemon oynasanıza…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin