Theresa May 7 Haziran’da koltuğunu bırakıyor: Şimdi ne olacak?

İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran’da görevi bırakacağını duyurdu. May “Şimdi bu çabaya liderlik edecek yeni bir başbakanın ülkenin yararına olduğu açık. Bu yüzden 7 Haziran Cuma günü Muhafazakar Parti’nin liderliğinden ayrılacağımı açıklıyorum” dedi.

“Brexit hakkında parlamentoda uzlaşma yaratamadığım için üzgünüm, yerime gelecek kişi bunu başarmak zorunda” diyen May, Brexit’i gerçekleştirememiş olmaktan derin üzüntü duyduğunu vurguladığı konuşmasını kısa tuttu.

Britanya’nın ikinci kadın başbakanı olmaktan gurur duyduğunu da belirten May “Sevdiğim bir ülkeye hizmet etme fırsatı bulmuş olmak benim için hayatımın en büyük gurur kaynağı” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Hayatının en büyük onurunun Britanya’ya – sevdiği ülkesine – hizmet etmek olduğunu söylerken duygusallaşan May, gazetecilerden herhangi bir soru almadan terk edeceği başbakanlık konutuna geri girdi. May, hem Brexit anlaşmasının koşularına itiraz eden AB karşıtları hem de anlaşmanın onaylanmaması nedeniyle Brexit’in iptal edilmesi için bastıran AB yanlılarının baskısı altındaydı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Liderlik yarışı

May’in istifasından sonraki hafta Muhafazakar Parti’de yeni liderlik yarışı başlayacak.

Yeni lider aynı zamanda başbakan olacak. Liderlik yarışmasına birçok adayın katılması bekleniyor. Bunların bir kısmı zaten haftalar öncesinden bu planlarını sergilemeye başlamıştı. Liderlik yarışına 13 adayın katılması bekleniyor.

Bunlar arasında Brexit yanlısı eski dışişleri bakanı Boris Johnson, eski parlamento sözcüsü Andrea Leadsom, Dominic Raab, Çevre Bakanı Michael Gove’ın yanı sıra AB üyeliğinin devamından yana kampanya yürütmüş Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İçişleri Bakanı Sajid Javid, Çalışma ve Emeklilik Bakanı Amber Rudd gibi isimler var.

Brexit ne olacak?

Bu konuda şimdiden bir şey söylemek zor; May’in yerini kimin alacağına bağlı. Yeni lider Brexit yanlısı ise AB’den ayrılma tarihi olarak uzatılan 31 Ekim’den önce İngiltere’nin ayrılması yönünde çaba gösterebliir. Hatta AB ile herhangi bir anlaşma olmadan ayrılmak da söz konusu olabilir.

Lider adaylarından bazıları ise 2016 referandumunda İngiltere’nin AB üyeliğinin devamı yönünde tutum açıklamıştı. Bazıları ise anlaşma olmaksızın AB’den ayrılmaya karşı çıkıyor ve ayrıldıktan sonra da AB ile yakın ilişkilerin sürdürülmesinden yana.

Liderlik yarışını kim kazanırsa kanzansın yeni başbakan da May’in karşı karşıya olduğu sorunlarla yüzleşmek zorunda kalacak.

Zira Brexit konusunda parlamentoda herhangi bir seçenek için net bir çoğunluk bulunmuyor. Daha önce parlamentoya sunulan önergelerin hiçbiri için çoğunluk desteği sağlanamamıştı.

Bu nedenle önümüzdeki dönem de belirsizliğin devam etmesi bekleniyor. Bu durum ise AB liderlerini öfkelendiriyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker, İngiltere milletvekillerini “kendi aralarında anlaşmaya varmaktansa başbakanı değiştirmeyi daha önemli görmekle” suçlamıştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin