Teknoloji devlerinin ‘sanal gerçeklik’ yarışı [FOTO GALERİ-VİDEO]

Teknolojinin en hızlı büyüyen alanlarından biri olan ‘sanal gerçeklik’ bilişim devlerinin yarış alanına döndü. Görüntü ve elektronik pazarının hakimlerince başlatılan sanal gözlük ve oyun uygulamaları kendine yanı alanlar oluşturmaya başladı.  Oculus, LG, Microsoft, Facebook, Sony, Samsung, HTC gibi dünya devleri bu alanda yatırım ve iş birliği yapması dikkat çekti. Facebook’un Oculus firmasını satın alması ve 360 videoyu desteklemeye başlaması, kısa bir süre önce Sony Playstation tarafından Playstation VR’ın tanıtılması ve Microsoft’un Hololens ile ortaya koyduğu vizyon da sanal gerçeklik teknolojisinin yeni açılımlar yapacağını gösteriyor. Yakın gelecekte daha estetik, her an kullanıcının yanında taşıyabileceği, Facebook veya  Windows PC üzerinden rahatlıkla kullanılacak sanal gerçeklik gözlükleri ve ürünleri hayatımıza girmeye hazırlanıyor.

ABD merkezli piyasa araştırma şirketi International Data Corporation’ın yayınladığı rapora göre, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik olarak anılan teknoloji alanında yapılan harcamaların 2017’de yüzde 130 artarak 13.9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 220’de bu rakamın 143.3 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor. Hem donanım hem de yazılım alanında büyüyen sektörde, Pokemon Go oyunu en popüler artırılmış gerçeklik uygulaması olarak hayatımıza girdi. Hali hazırda milyonların aktif katılımcı (oyuncu) olduğu Pokemon Go gibi oyun sektörü değil,  başka bir çok alan da bu teknolojik gelişme ve yatırımlardan etkilenecek. Spor, eğitim, sağlık, emlak, turizm, lojistik gibi sektörleri doğrudan etkileyecek yeni pazarlama teknikleri olarak karşımıza çıkacak.  Müzelerde, emlakçılarda, tur operatörlerinde kısa turlar, tıp, askeriye ve eğitim alanında eğitim simülasyonu mekanlarında gözlüklü ya da simülasyon elbiseli insanlarla karşılaşacağız.

Bir emlakçının 3D görseller üzerinden ev satışı ya da sanal gerçeklik turlarıyla müşteri toplaması, seyahat acentelerinin sattığı tatil ve tur programlarının küçük tatil demosu yapması işin ticari kısmında milyonlara hitap edecek bir pazar anlamına geliyor.  Uzmanlar, binlerce kilometre ötedeki bir sağlık kuruluşuna bağlanıp, cerrahi müdahale yapmak, hasta tedavi etmek, simülasyon ile asker ve güvenlik mensuplarını farklı senaryo ve sanal ortamlarda eğitmek gibi zaman ve mekan kavramını ortadan kaldıran uygulamaları tartışıyor. Avatar, X Men, Ender’s Game,  gibi bilim kurgu ve fantastik filmlerin sahnelerini süsleyen olay ve tecrübelerin pazarlama, eğitim, eğlence sektörüne girmesi ve gerçek hayatta yeni bir teknoloji ve ekonomi oluşturmaya başlaması çok yakın.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin