Sonbahar geldi, el-ayak-ağız hastalığına dikkat!

‘El-ayak-ağız hastalığı’ çocuklar arasında zaman zaman salgın haline gelebiliyor. Vücudun çeşitli bölgelerinde yaralara yol açan hastalıktan korunmak için özellikle okul ya da kreşe giden çocuklarınıza ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırın. El-ayak-ağız hastalığı ağız içinde ve çevresinde, ellerde, ayaklarda, bazen de bacaklarda yara şeklinde kendini gösteriyor. Bu yaralar acı verici olabiliyor. Hastalık genellikle 1 hafta ya da daha uzun sürüyor. Yetişkinlerde de görülebilen el-ayak-ağız hastalığı daha çok çocuklarda ortaya çıkıyor. Yılın her zamanı görülmesine rağmen sonbalarda daha yaygındır. Hastalığa enterovirüs isimli bir virüs sebep oluyor. Virüs öksürük ve hapşırık ile yayılıyor. Ayrıca hasta çocukların ağzına soktuğu nesneler yoluyla bulaşıyor.

Belirtileri neler?

İlk belirti çocuğunuzun yorgun görünmesidir. Hastalık, boğaz ağrısı ya da 38-39 derece civarında ateşle kendini gösterir. 1-2 gün içinde ağız içinde, çevresinde, ellerinde ve ayaklarında yaralar ve su toplamalar görülmeye başlar. Su toplayan bölgeler patlayıp akabilir. Yaralar ve su toplamalar 7-10 gün içinde yok olur. Bazı vakalarda bu belirtiler görülmez ya da daha hafif görülür. Bu nedenle aileler çocuğun hastalandığını fark etmeyebiliyor.

Nasıl tedavi edilir?

El-ayak-ağız hastalığının tedavisi için çocuğunuz belirtileri atlatana kadar evde dinlenmesi yeterlidir. Boğaz ağrısını hafifletmek için serin ve bol sulu içecekler verin. Dondurma gibi soğuk yiyecekler de iyi gelebilir. Çocuğunuza portakal suyu ve acı biber gibi baharatlı ya da asitli yiyecek-içecek vermeyin. Bunlar boğaz ağrısını şiddetlendirir. Ağrı ve ateş için ateş düşürücü şurup verebilirsiniz. Ancak uzmanlar Aspirin kullanmayı tavsiye etmiyor.

Çocuklar ilk bir hafta içinde hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Fakat virüs dışkıda birkaç ay kalıp, diğer kişilere yayılabilir. Özellikle çocukların altını değiştiren ve tuvalet temizliğini yapan kişilerin ellerini iyice yıkamaları gerekiyor.

Hastalığın yayılmasını önlemek için çocuğunuz kreşe ya da okula gidiyorsa göndermeyin. Özellikle bebeğin altını aldıktan sonra ve çocuğunuzdaki yaralı bölgelere dokunduktan sonra ellerinizi güzelce yıkayın. Diğer aile üyelerinin de ellerini sık sık yıkamasını söyleyin. Hasta çocuğunuz oyuncaklarını paylaşmasına ve diğer çocukları öpmesine izin vermeyin.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin