Skolyozu haber veren 7 belirti

Doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebilen ve omurganın sağa veya sola eğilmesi ile kendini gösteren skolyoz, hayat kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalık. Skolyoza karşı erken dönemde önlem almak ciddi sağlık problemlerinin önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu sebeple “1-30 Haziran Skolyoz Farkındalık Ayı” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Skolyoz konusunda kritik bilgiler veren Prof. Dr. Emre Acaroğlu, teşhisin çocukluk döneminde konulmasının önemine vurgu yapıyor.

Normal bir insan omurgasına yandan bakıldığında boyun ve bel bölgesinde bir miktar çukurluk (lordoz) gözlemlenmesi, sırt bölgesinde ise hafif bir kamburluk (kifoz) kabul edilebilir pozisyonlardır. Peki skolyozdan hangi durumlarda şüphelenmek gerekir?

– Kişinin belinde veya sırtında asimetri varsa

– Bir omuzu diğerinden daha yüksekse

– Arkadan bakıldığında bir kürek kemiği diğerinden daha çıkık veya belirginse

– Bir bacak diğerinden daha uzunmuş gibi görünüyorsa

– Gövde veya göğüs kafesi bir tarafa kaymış görünüyorsa

– Kişi öne doğru eğildiğinde gövdenin bir tarafındaki kaburgalar diğer tarafa göre daha yüksek kalıyorsa

– Elbiseleri, bireyin üzerinde sürekli asimetrik bir şekilde duruyorsa omurga şekil bozukluğu olabileceğinden şüphelenmek gerekir.

– Bu durumlarda mutlaka skolyoz cerrahisi ile uğraşan bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.

En hızlı ilerleme dönemi yaşamın ilk beş yılı

Skolyozun ilerleyip ilerlemeyeceğini tahmin etmek her zaman kolay olmayabilir fakat ilerleme riskini artıran bazı faktörler mevcut. Özellikle mevcut omurga eğriliğinin en hızlı ilerleyebileceği dönem, yaşamın ilk beş yılı ve ergenlik dönemindeki “hızlı boy uzaması” zamanlarıdır. Bu dönemde saptanan eğriliklerde tanı konulduğu andaki eğrilik yüksek dereceli ise düşük dereceli bir eğriliğe nazaran bu eğriliğin ilerleme riski daha fazladır. Çocuğun yaşı tanı konulduğu anda ne kadar küçük ise omurgadaki eğriliğin de büyüyüp ilerlemesi o oranda fazla olacaktır. İskelet gelişimini tamamlamış erişkin bireylerde eğriliğin ilerlemesi bu derecede belirgin ve hızlı olmamaktadır. O sebepten ötürü küçük yaşlarda ve özellikle ergenliğin hızlı boy atma döneminde skolyoz tanısı almış olan çocuklarda skolyoz çok yakından takip edilmelidir.

Tedavi kişiye özel planlanıyor

  • Gözlem ve takip: Çok hafif dereceli eğriliklerde genellikle özel bir tedavi uygulamaksızın çocuğun da yaşını göz önünde bulundurarak eğrilikte herhangi bir ilerleme oluşup oluşmayacağını 4 veya 6 aylık periyodlarla yakından takip ediliyor.
  • Korse: Orta dereceli skolyozlarda ise gene çocuğun yaşını göz önünde bulundurmak suretiyle korse tedavisi uygulanıyor.
  • Cerrahi: İleri dereceli skolyozlarda ise cerrahi tedavi ile eğriliğin düzeltilmesi gerekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin