Sen sorunu sor, cevap veren bir uzman çıkar!

İnternetin bilinçli kullanıcılar için ne kadar faydalı bir ortam olduğu biliniyor. Ancak bu sınırsız kaynaklar arasından bazı güzel oluşumlar gözünüzden kaçmış olabilir; ‘Quora’ gibi. 2010 yılında Adam D’Angelo tarafından kurulan şirket, bir yıl sonra Quora projesini uygulamaya koymuş. Bu proje ne diye sorarsanız kısaca şöyle açıklayabiliriz: Uzay bilimlerinden sanata, II. Dünya Savaşı’ndan tekstil işçiliğine kadar aklınıza gelen her türlü soruyu uzmanlarına yöneltip cevabını alabileceğiniz bir internet sitesi. Sitede gezinip sorular sorarken bir bakmışsınız sorunuzu NASA’da çalışan bir uzman cevaplıyor. Ya da suç oranlarını merak ettiniz diyelim, New York’ta emekli bir polis memuru deneyimlerini aktarıyor size.

Diyelim ki aklınıza “80-90’lı yıllarda Güney Amerika’da neler olup bitti, iç savaşın sebepleri neydi?” diye bir soru geldi. O savaşta babasını kaybetmiş bir akademisyen hiç yorulmadan bu konuda uzun uzun cevaplar verebilir. Hatta Amerikan hapishanelerinde yatan bir hükümlü, insan öldürmenin nasıl kötü bir duygu olduğunu günlerce anlatabilir. Site kullanıcıları o hükümlünün cevaplarını size düzenli olarak aktaracaktır.

Önemli bir bilgi kaynağı diyebileceğimiz Quora, soruları biriktirip konulara göre cevap veriyor. Sitede kullanıcılar, birbirleriyle işbirliği içinde çalışıyor. Sizde ‘öğrenemeyeceğim hiçbir şey yok’ ya da ‘öğrenecek ne çok şey var’ hissini uyandırabilecek uygulamanın dili şimdilik yalnızca İngilizce.

Nasıl çalışıyor?

Quora’ya internet sitesi üzerinden kayıt olabilirsiniz ama biz akıllı telefonunuza indirirseniz daha pratik hizmet alabilirsiniz. Gmail ya da Facebook hesabınızla giriş yapıp ilgi alanlarınıza göre bir profil oluşturabiliyorsunz. Sonra o alanlara dair sorulan soruları zamanla keşfedebileceğiniz uzmanları takip ediyorsunuz. Sonrasında, soru sormadan ya da cevaplamadan duramayacaksınız.

****

 

Paranız yoksa mezar bile yok

Her ne kadar dünyanın en zengin ülkesinde yaşasanız da ölümünüzden 20 yıl sonra birkaç yüz kron ödenmediği takdirde mezarınızı kaybediyorsunuz. Bırakın bir dikili taşa sahip olmayı, mezarınız tamamen elden gidiyor.

Norveç’in Bergen Mezarlığı Kurumu Başkanı Hareide Hansen, yer sıkıntısından dolayı şehirdeki mezarlıkları boşaltmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Hatta Hansen, Batı Norveç’teki bazı mezarlıkların bir yıl içinde dolduğunu belirtiyor. Yaptıkları hesaba göre gelecek 25 yıl içinde 60 bin mezara ihtiyaçları olacağını dile getiriyor.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin