Seçim öncesi 35 milyarın reklamı yapılmadı; para yandaşa mı gidiyor?

Cuma günü yapılan yazılı açıklama ile Kredi Garanti Fonu’nun (KGF), Hazine Müsteşarlığı ile imzalanan son protokolle birlikte 35 milyar liralık yeni kefalet paketini işletmelerin kullanımına açtığını açıkladı. Önceki yıllarda büyük basın toplantıları ile duyurulan açıklamaların bu sefer hem de seçim öncesi sessiz sedasız yapılması dikkat çekti. Bu konuyu gündeme getiren Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, “AKP, reel sektörün derinleşen borç krizini bir süredir KGF’yi yoğun kullanarak aşmaya çalışıyor. 2017’deki KGF tanıtımları, adeta davul çalarak yapılmıştı. Siyasilerin, bakanların, bürokratların demeçlerini hatırlayın. Fakat bu son dilim dikkat çekecek kadar sessiz sedasız açıldı. Acaba bundan yararlanacak firmalar belli mi? Malum, büyük büyük gruplar yeniden yapılandırma için kuyruğa girdi adeta.” dedi.

İşte Toker’in yazsındaki ilgili kısım;

35 milyarlık KGF paketindeki sorular

“KGF, Kredi Garanti Fonu’nun kısa adı. Şirketlerin bankadan kolay kredi alabilmesi için yardımcı oluyor. Kefalet vererek.

Bankalar, şirketlere kredi kullandırırken sistemde KGF varsa, işlemler kolaylaşıyor.

AKP, reel sektörün derinleşen borç krizini bir süredir KGF’yi yoğun kullanarak aşmaya çalışıyor.

Bunun için de riskli bir adım atıldı ve Hazine devreye sokuldu.

KGF şirketlere kefaletle destek olurken, Hazine’nin de KGF’ye destek olmasının önü açıldı. (Buna da “kontrgaranti” deniliyor.)

Fakat Hazine’nin devreye sokulmasının, “nasıl olsa affedilir” demeden vergisini düzenli ödeyen sıradan insanlar, çalışanlar için şöyle bir olumsuz yanı var:

Hazine, geri ödemeleri risk taşıyan bir borcu üstlenmiş oluyor. Hem de bütçe dışı.

Gerçi KGF, daha önce bu yöndeki yorumları spekülatif bulduğunu bildirdi, riskin yüksek olmadığını açıkladı. Fakat bu itiraz, KGF’nin bütçe dışı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Şirketler önceden belli mi?

İki gün önce KGF’de yeni bir “dilim” açıklandı. “Dilim” lafı lütfen yanıltmasın.

35 milyar liradan bahsediyoruz. Hazine ile imzalanan protokole göre şirketlerin kullanımına açılan yeni paketin tutarı bu.

İşletmeler bu paketteki kredileri 1 yılı geri ödemesiz 5 yıl vadeli kullanacak. Ekonomi kulisleri şunu konuşuyor: Yeni ek tutar, özel bankalardaki sorunlu kredilerin kamu bankalarına taşınarak kamunun sırtında yapılandırılması için değerlendirilecek.

Eğer böyleyse durum vahim.

Yanı sıra bir gelişmeye daha dikkat çekiliyor. 2017’deki KGF tanıtımları, adeta davul çalarak yapılmıştı. Siyasilerin, bakanların, bürokratların demeçlerini hatırlayın. Fakat bu son dilim dikkat çekecek kadar sessiz sedasız açıldı.

Acaba bundan yararlanacak firmalar belli mi?

Malum, büyük büyük gruplar yeniden yapılandırma için kuyruğa girdi adeta.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin