Patates yemeniz için çok sebep var

Patates sadece lezzetli, ucuz ve kullanışlı bir sebze değil, aynı zamanda oldukça besleyici bir gıda. İçinde tahmin edilemeyecek sayıda vitamin bulunan patatesi yemeklerinizde daha fazla kullanmaktan geri durmayın. İşte size araştırma sonuçlarına göre patates yemeniz için  bazı sebepler:

Patates şişmanlatmaz

Sık sık insanı şişmanlatmakla suçlanan patates nişastalıdır ve kilo verdirmede başarılıdır. California Üniversitesi’nde gaörevli araştırmacılar 12 hafta boyunca patates eklenmiş, kalorisi azaltılmış diyetin etkilerini ölçtü. Katılımcılar rastgele 3 gruba ayrıldı ve her gruba her hafta 5 ile 7 porsiyon patates içeren diyet uygulandı.Üç grup da kilo verdi, çünkü belirli bir gıdayı kesmeden sadece toplam kaloriyi azalttılar.

Siz tok tutar

Orta büyüklükteki bir patates sadece 110 kalorilidir ve yağ içermez. Araştırmalara göre, patates sizi diğer karbonhidratlı yiyeceklerden daha tok tutar. Çünkü bir patateste yaklaşık 2 gram lif ve 3 gram protein bulunuyor. Bir araştırmaya göre, haşlanmış patates tok tutan yiyecekler içinde en üst sırada yer alıyor. Tam tahıllı ekmekten daha fazla tok tutan patates, ayrıca balık, et, tüm meyve ve sebzelerden de daha tok tutar.

Daha fazla potasyum içerir

Orta boy bir patates, kabuğuyla birlikte 620 miligram potasyum içeriyor. Muzdan daha fazla potasyum içeren patates kan basıncını kontrol etmede önemli rol oynar, çünkü potasyum sodyumun etkilerini azaltır. Potasyum sinir sinyallerinin iletilmesinde hayati öneme sahiptir.

İhtiyacınız olan C vitamininin yarısını karşılar

C vitamini denilince aklınıza portakal, limon gibi narenciyeler gelir. Fakat patates de mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Patates, günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 45’ini karşılar. Araştırmacılar, C vitamininin vücuttaki hücre hasarını sınırlandırmaya yardım ettiğine inanıyor. C vitamini kolajen oluşumuna yardımcı, sağlıklı bir cilt için çok önemli.

Önemli bir demir kaynağıdır

Günlük tavsiye edilen demir ihtiyacının yüzde 6’sını orta büyüklükte bir patates yiyerek karşılayabilirsiniz. Demir oksijenin vücuda taşınmasında çok önemli ve vücudun her yerindeki hücre fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin