Özelleştirmede de tüm yetki Erdoğan’da; artık tek başına satacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle Yüksek Planlama Kurulu’na verilen yetkiler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da toplandı. Buna göre özelleştirmelerde ilk ve son karar Erdoğan’da olacak. 15 yıllık AKP iktidarında 60 milyar dolara yakın özelleştirme yapıldı. 10 liman, 81 santral, 36 maden sahası ve en son şeker fabrikaları satışı nedeniyle muhalefet AKP’ye yoğun eleştiri getirdi.

ÖZELLEŞTİRMEDEN YANDAŞ İŞADAMINA PEŞKEŞE DÖNDÜ

Son 5 yıllık uygulamalarda objektif özelleştirme kuralları yerine, iktidar yanlısı işadamı yandaş kuruluşlara yapılan satış yöntemine döndü. En son örnek ise, şeker fabrikaları oldu. Türkşeker’e ait Erzurum ile Erzincan şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi verdiği gerekçesiyle ihale Albayrak Grubu’na verildi. Maliye eski Bakanı Naci Ağbal’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın verilerinden aktardığı bilgiye göre, özelleştirmeden 15 yılda toplam 59 milyar 558 milyon 225 bin dolar gelir edildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre ise, artık özelleştirme yasasıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) verilen yetki ve görevleri Cumhurbaşkanı kullanacak. Bu yetki ve görevler arasında, kuruluşların özelleştirme programına alınması ve yapılan ihalelerde verilen nihai kararları onaylamak da bulunuyor.

YETKİLERİ CUMHURBAŞKANI KULLANACAK

Genelgeye göre, Yüksek Planlama Kurulu’na verilen “ülkenin yurtiçi ve yurtdışı ekonomik hayatıyla ilgili konularda yüksek düzeyde kararlar almak”, “yatırım ve ihracatın teşvikine ilişkin esasları tespit etmek” ve “toplu konut idaresi bütçesini onaylama” görevleri Cumhurbaşkanına veriliyor. Yap-işlet-devret kapsamında ve sağlıkta kamu-özel ortaklığı mevzuatı kapsamında Yüksek Planlama Kurulu’nun yetkileri de Cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak.

POLİTİKA KURULLARI DA İNCELEYECEK

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre Yüksek Planlama Kurulu’nun “iktisadi sosyal ve kültürel kalkınmayı planlamada ve politika hedeflerinin tayininde Cumhurbaşkanına yardımcı olmaya” ilişkin görevi ise, artık Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu tarafından yürütülecek. Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, kalkınma planları, yıllık programları uygunluk ve yeterlilik bakımından inceleyecek. Bunun dışında diğer görev ve yetkiler de, Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla, Cumhurbaşkanı’na devredilecek.

DİĞER KURUM VE MAKAMLAR

Genelgeyle, KHK ile kaldırılan kurul, komisyon ve komiteleri görev ve yetkilerinin verildiği diğer kurum ve makamlar şöyle:

– Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu, Ticaret Bakanlığı

– Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu: Cumhurbaşkanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

– Bölgesel Gelişme Komitesi: Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

– Kalkınma Araştırmaları Merkezi İzleme ve Yönlendirme Kurulu: Hazine ve Maliye Bakanlığı

– Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

– Finansal İstikrar Komitesi: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu

– Mesleki Eğitim Kurulu: Milli Eğitim Bakanlığı

– Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu: İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu

– Siber Güvenlik Kurulu: Cumhurbaşkanı

– Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu: Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı

– Biyogüvenlik Kurulu: Tarım ve Orman Bakanlığı

– Yüksek Çevre Kurulu: Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı

– Sosyal Yardımlaşma, Dayanışmayı Teşvik Kurulu: Cumhurbaşkanı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin