Oruçluyken ağız kokusunu önleyebilirsiniz!

Ramazan ayında oruçla birlikte açlığa bağlı ağız kokusu kaçınılmazdır. Orucun yanında sosyal hayat da devam ettiğinden ağız kokusu, etrafı rahatsız etmeyecek şekilde baskılamaya çalışılır. Aslında oruçluyken ağız kokusundan korunmak için bazı ipuçları var. Uzmanlara göre şunları yaparsanız, bu sıkıntıdan kurtulursunuz:

– Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişlerinizi, iftardan ve sahurdan sonra mutlaka fırçalayın ve diş ipi kullanın.

– Dişler ile birlikte dilinizi de fırçalamayı ihmal etmeyin. Yapılan araştırmalar, dişleri fırçalayarak ağız kokusunun yüzde 20’sinden, dil fırçalayarak ise ağız kokusunun yüzde 80’inden kurtulunacağını gösteriyor.

– Ramazan ayı yaz aylarına denk geldiği için özellikle soğuk gıdalar tüketiliyor. Ancak bilinmeyen bir şey vardır ki o da soğuk su ağız kokusunu artırır. Soğuk gıdalardan uzak durarak, ılık gıdalar tüketmeye çalışın.

– Sahurlarda özellikle kahvaltılık yenilir. Sucuk, pastırma vb. baharatlı ve sarımsaklı gıdalardan uzak durun.

– Ramazan ayı boyunca yemek alışkanlığımıza bağlı olarak öğlen ve akşam saatlerinde mide öz suyu salgılanır. Bu da ağız kokusu yapar. Öğlen ve akşam saatlerinde iletişimde bulunulan kişilerle biraz daha uzak mesafeden konuşmayı deneyin.

 

– İftarda ve sahurda yeşil çay, ada çayı gibi aromalı organik içecekler tüketin.

 

 * * * SORULARA CEVAPLAR***

Sahur yapmak şart mıdır?

Sahura kalkmak müstehaptır ve Efendimiz’in (sas) bir sünnetidir. Hadis-i şerifte, “Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket var.” (Buhari) buyrulmuştur. Ancak sahura kalkmak, oruç tutmanın bir şartı değildir. Yani kişi sahura kalkamasa da Ramazan orucunu tutmak zorundadır.

Sahuru geciktirmenin fazileti var mıdır?

Oruçlunun dikkat etmesi istenen davranışlardan birisi de sahurun geciktirilmesidir. Sahurun vakti gecenin son altıda biridir. Sahurun son vaktine kadar geciktirilmesi, hem oruç süresinin az da olsa kısalmasını sağlar hem de sabah namazının kaçırılma ihtimalini ortadan kaldırır.

İmsaktan hemen sonra sabah namazı kılınabilir mi?

İmsak vaktinin girmesi ile yatsı vakti çıkmış, sabah namazı vakti girmiş olur. Dolayısıyla imsak vakti girince sabah namazı kılınabilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin