Küçükken kitaplar, büyüyünce yazarlarla tanışırız [Okur Görüşü]

[Onur Kaya]

Tom Sawyer’in Maceraları ve Tom Amca’nın Kulübesi romanlarını bir solukta okuduğumu hatırlarım. Kitap okumayı ilkokula başlamadan önce teyzemden öğrenmiş, annemle geliştirmiştim. Babam ise okulla senkronize bir şekilde bana hayatı okutmuştu. Mektepte teorisini, babamda pratiğini öğrendim. Dolayısıyla okuma konusunda okula başladıktan sonra da hiç zorlanmadım.

Hiç unutmam ben birinci sınıftayken okulun müdürü Reşat Zengin Bey beşinci sınıftan bir abla ile ikimize aynı kitapları verip bütün öğrencilerin huzurunda yarıştırmıştı. 1.sınıftakinin beşinci sınıf öğrencisinden daha seri ve net okuyuşu bütün okulun ilgisini çekmiş, öğrenciler tarafından coşkuyla alkışlanmıştı.

O ân çok sevinmiştim ama neden sonra fark ettim orada yapılan yanlışlığı. O ânı hatırladıkça içimi garip bir hüzün kaplar, kenarda kalan o beşinci sınıf öğrencisi için üzülürüm. İkinci sınıfa başlayacağımız günlerde bir ders yılı boyunca okuyacağımız kitabı çarşıdaki kırtasiyeden kendim satın almıştım. (Babam genç yaşta sorumluluklar vererek erken tecrübe kazanmamı sağladı, sağolsun. Mesela 11 yaşımdayken bir yaşıtımla otobüse bindirip İzmir’den Erzurum’a göndermişti. Seyahat iki gün sürmüştü. Ortaokuldayken de boyun ameliyatım için ailece tatilde olduğumuz Aliağa’dan İzmir’e yalnız gidip hastaneye teslim olmuş, Dr. Arslan Mayda’nın neşteri ile sağlığıma kavuşmuştum. Daha sonra gazetede Arslan bey için teşekkür ilanı yayımlatmıştım.)

Evet ne diyorduk, kırtasiyeden çıktıktan sonra eve gelene kadar o park senin, şu kaldırım benim bütün kitabı bitirmiştim. İşin kötü tarafı aynı kitabı bir kez daha okumak zorunda kaldım, ikincisi bir gün değil, bir sene sürmüştü!

Taa çocukluk dönemlerimde okuduğum Tom Sawyer’in Maceraları ve Tom Amca’nın Kulübesi yazarlarının evlerini yıllar sonra master için gittiğim bir şehirde ziyaret edeceğim hiç aklıma gelmezdi doğrusu. Geçen gün “İnsanlar ikiye ayrılır…” diye başlayan bir sözünü paylaştığımız Mark Twain ve Tom Amca’nın yazarı Harriet Beecher Stowe’un Connecticut’taki evleri ihtişam olarak boğazdaki yalılardan farksız duruyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin