Nusaybin’deki işkence ve şiddet iddiaları Meclis gündeminde

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de işkenceye uğradığı iddia edilen vatandaşın fotoğrafını sosyal medyadan paylaşarak “Nusaybin Kuruköy’de gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü bildirilen Abdi Aykut’un durumu ile ilgili işlem yapacak mısınız?@TC_Basbakan” diye sordu. Tanrıkulu, Nusaybin’de yaşananlarla ilgili Meclis’te de bir soru önergesi verdi

CHP’li Tanrıkulu, Nusaybin’e bağlı Koruköy’de 10-20 Şubat arasında köylülerin işkenceye maruz bırakılması iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Nusaybin’deki işkencenin fotoğrafını da sosyal medya hesabından paylaşan Tanrıkulu, Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

1)Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylülerin yoğun bir baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?

2)İddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylüleri yoğun bir baskı altında tutan ve köylülere işkence uygulayanlar kimlerdir?

3)Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybedenler arasında Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülerin olduğu iddiası doğru mudur?

4)Nusaybin’e bağlı Kuruköy halkının temel gıda maddelerine ve sağlık hizmetine erişimi konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, gerekçesi nedir?

5)Köylülere toplu veya teker teker işkence yapıldığı, evleri basılıp hakaret edildiği iddiaları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

6)Anılan iddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülere toplu veya teker teker işkence yapan ve evlerini basıp hakaret eden kişi ya da kişiler kimlerdir?

Olayın geçmişi;

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kuruköy’de 10 günü aşkın süredir devam eden sokağa çıkma yasağı endişeleri beraberinde getirmişti. Sosyal medyada işkence ve infaz iddiaları ile paylaşılan fotoğraflar, gözleri köye çevirmişti. İddialara göre, köyde 10 günde 3 kişi öldürüldü, 39 kişi gözaltına alındı.Abluka altında olan köyden haber alınamadığı için iddialar doğrulanamadı.  Köyden ambulans dışında kimsenin çıkamadığı belirtiliyor. Mardin Valiliği ise operasyonların sürdüğünü ve iki üst düzey PKK’lının öldürüldüğünü duyurmuştu.

Durumu yerinde görmek için bölgeye giden HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek ve DBP Eş genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan’ın da aralarında bulunduğu heyetin köye girişleri askerler tarafından engellendi.  HDP Milletvekili Erol Dora, kendilerine Ankara, valilik ve Bakanlık’tan izin olmadan köye geçişlerine izin verilmeyeceğinin belirtildiğini aktardı.

Sendika.Org

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin