Nobel Barış Ödüllü Tutu’dan Myanmar liderine mektubu: Arakan Müslümanlarının kaderi için yeminimi bozuyorum  

Türkmen Terzi | Johannesburg, Tr724

Güney Afrika’nın özgürlük mücadelesinin sembol isimlerinden Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu, Arakan’daki Rohingya Müslümanlarına yapılan soykırımın durması için sessizliğini bozdu. Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’ye açık mektubunda, Rakhine eyaletindeki kanlı eylemlerden duyduğu “derin üzüntüyü” dile getirdi.
Cape Town’da yaşayan 85 yaşındaki emekli Başpiskopos Tutu, arkadaşı Suu Kyi’den halkını doğru yola taşımak için eskide olduğunu gibi cesaretli ve dayanıklı olmasını istedi.

Desmond Tutu’nun Myanmar’ın Pretoria Büyükelçiliği’ne gönderdiği “açık mektup”un tam metni şöyle:

Başpiskopos Emeritus Desmond Tutu’dan Madam Aung San Suu Kyı’ye Açık Mektup

Sevgili Aung San Suu Kyi; ben artık yaşlı, zayıf düşmüş ve emekli biriyim ama ülkendeki azınlık Rohingya Müslümanlarının kaderi için devlet işlerine artık karışmama yeminimi bozuyorum.

Sen benim kalbimde sevecen, küçük bir kızkardeşimsin. Bana, Myanmar insanlarına sevginin ve fedakarlığın uğrunda karşılaştığın adaletsizlikleri hatırlatan resmini, yıllarca masamda tuttum.

Sen doğruluğun sembolü oldun. 2010’da ev hapsinden kurtulmanla, 2012’de ise muhalefet lideri olarak girdiğin seçimle mutlu olduk. Senin kamu hayatına dönmen, Rohingya Müslümanlarına karşı uygulanan şiddet hakkındaki endişelerimizi hafifletti. Fakat, bazılarının “etnik temizlik”, diğerlerinin “sessiz soykırım” dediği olaylar devam etti ve son zamanlarda hızlandı. Rohingya halkının ızdırabını gösteren görüntüler bizleri acıyla ve dehşetle doldurdu.  

Biz eminiz ki sen de biliyorsun, insanoğlu farklı görünür ve farklı inanır, bazıları diğerlerinden daha derindir ama hiçkimse bir diğerinden üstün veya alçak değildir. Zemini biraz kazırsan hepimizin aynı olduğunu görürsün,aynı ailenin üyesiyiz, insanlık ailesinin; Budistler ve Müslümanlar arasında doğuştan gelen bir fark yoktur. İster Yahudi veya Hindu, Hristiyan, ateist olalım; bizler sevgi üzerine doğduk, önyargısız.

Ayrımcılık doğal bir durum değildir, o öğretilir benim değerli kızkardeşim.

Eğer senin sessizliğin Myanmar’daki en yüksek bir makama ulaşmanın siyasi fiyatı ise, buna kesinlikle değmez. Eğer bir ülke kendi içinde barış yaşamıyorsa, insan onurunu korumuyor ve tanımıyorsa, özgür bir ülke değildir.

Doğruluğun sembolü bir ismin böyle bir ülkeyi yönetmesi çok uyumsuz bir durumdur ve acımızı artırır. Korkuya tanık olduğumuz bu zamanda, senin tekrar cesaretli ve (adaletsizliğe karşı) direçli olman için dua ediyoruz. Adaleti, insan haklarını, insanların birliğini haykırman için dua ediyoruz. Büyüyen krize müdahele etmen, insanlarını tekrar doğru yola ulaştırma rehberliğin için dua ediyoruz. Tanrı seni korusun.

Başpiskopos Emeritus Desmond Tutu
Hermanus, Güney Afrika

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Baspiskoposu, yazdigi bu cesaretli mektubundan dolayi tebrik ediyorum ve saygilarimi sunuyorum. Cunku herkesin dunyanin heryerinde mazlumlara, gucsuzlere, zavallilara yapilan zulumlere kulaklarini tikayip, gozlerini kapadigi bir zamanda dogruyu soyleyebilmek en buyuk erdemdir. Kendini, sonunu ya da cikarini dusunmemis. Mertlik yapmis. Tebrikler. Iste birileri uzerinde azicik nazi olanlar , baktilar arkadaslari kotu yone gidiyor uyarsalar belki bircok kotuluk yapilmayacak. Ama onlar susuyorlar. Gozlerini kapiyorlar.
    Merak etme ey susan insanlik. Sen de bir gun evinden cikarilacak, sevdiklerinden ayrilacak, korkudan titreyecek , mazlum durumuna illa ki duseceksin. Belki burada, burda degilse de otede. Ama mutlaka.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin