Mide rahatsızlığı olanlara iftar ve sahur tavsiyeleri

Oruç tutarken mide sağlığını korumak için sahur ve iftarda sağlıklı beslenmek, ara öğünleri ihmal etmemek ve bol sıvı tüketmek önemli. Ramazan’da sık görülen reflü, mide yanması, gaz, ekşime, kabızlık gibi sorunlara karşı bazı pratik önlemlerle günü rahat geçirmeniz mümkün.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, oruç tutarken beslenme düzeninden ödün verilmemesi gerektiğini söylüyor. ‘Özellikle lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı almak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek, sofraların vazgeçilmez kuralı olmalıdır.’ diyor. Yurci, tavsiyelerini şöyle sıralıyor: İftarda hafif besinler tercih edilmeli, iftar sonrası ara öğünler yapılmalı ve sahurda da ağır yiyeceklerden kaçınmalı. Özellikle iftarda; sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalı.

Reflü hastaları dikkat

Toplumun yüzde 20’sinde görülen reflü şikayetleri, beslenme düzeninin değiştiği dönemlerde artıyor. Reflü hastaları sahuru kesinlikle atlamamalı. Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatılması da reflü şikayetlerini artırır. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan da kaçınmalı. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide tüketilmemeli. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih edilmeli. Mide hastalığı olanların ağrı kesicileri bu dönemde bilinçsiz kullanmamalı. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar.

Ülser ve gastrit hastaları yemek miktarını iyi ayarlamalı

Gastrit ve ülser hastaları için çok miktarda yemek, hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmeli, gerekli besinler az miktarlarda tüketilmeli ve iftar ile sahur arasına küçük bir ara öğün sıkıştırılmalı.

Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü

İftar:

1 – 2 küçük hurma

1 kase çorba

1 – 2 dilim kepekli ekmek

1 parça yağsız peynir, zeytin

15 – 20 dakika sonra

1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık)

Ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna

Zeytinyağlı sebze yemeği

Yoğurt

Salata

2 – 3 saat sonra

Bir porsiyon meyve

***

Sahur

1 tabak zeytinyağlı sebze

1 –2 dilim kepekli ekmek

Sütlü tatlı ya da az şekerli komposto

Meyve

Sahura kadar bol miktarda su

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin