Maduro’nun altınlarını kim işleyecek?

“İran’da uzak durduk, Venezuela işinin içinde yer almayız”

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Venezuela altınlarının izini sürüyorum. Şu ana kadar Venezuela Madencilik Bakanı Victor Cano haricinde kimse anlaşma hakkında tek satır malumat vermedi.

Sanki anlaşma tek taraflı imzalandı! Rutin bir dış ticaret faaliyetinin “nükleer” sır gibi saklanması şayan-ı dikkat.

İlgili bakanlar ve Saray müşavirleri o altınları unutturmak için hususî bir gayret sarfediyor.

3,5 MİLYAR DOLAR ÇİN KREDİSİ DEMİŞKEN…

Venezuela altınlarını Türkiye’de külçeye çevirip ihraç etmenin (henüz prensipte mutabakata varılan) 3,5 milyar dolar Çin kredisi kadar kıymeti yok mu?

Çin bankalarının itiraz etmeden anlaşmaya riayet ettiğini kabul etsek bile o kredi piyasaya can suyu olmayacak ki!

Siyasetçiler anlaştığı her krediyi bankacılar verecek diye bir kaide yok. “Tamam” denilen kredini adresine ulaşması aylar, hatta seneler sürebiliyor.

Adresi belli. 3,5 milyar doların ekseriyeti üçüncü köprü ve bağlantı otoyollarının ihalesini kazanan Limak, IC ve Cengiz İnşaat gibi hükûmetin gözde müteahhitlerine aktarılacak. Yana yakıla para arıyorlar…

KREDİNİN MALİYETİ NE?

Çin kredisinin vade ve faiz oranları bile açıklanmadığına göre Hazine’nin ödemek mecburiyetinde kalacağı bu kredinin maliyeti sır olarak kalacak.

Türkiye’nin dünyanın her tarafından kredi bulması itibardır. Amma velakin batıdan kredi bulamayıp sadece Çin’den para temin etmesi işlerin yolunda gitmediğinin ispatıdır.

Bu kadar müphem tarafları olan Çin kredisini ballandıra ballandıra anlatan Hazine ve

Maliye Bakanı Berat Albayrak, Venezuela altınları hakkında da iki çift söz sarfedecektir herhalde.

ABD DİKKATLE TAKİP EDİYOR

ABD’nin son “malî müeyyide” çıkışında Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın Venezuela’ya can simidi olma hamlesinin payı olduğu günden güne berraklaşıyor.

Beyaz Saray’ın kırmızı dosyasında F-35 savaş uçakları, S-400 füzeleri, Rahip Andrew Brunson ve kredi tahsisatı gibi başlıklar elbette var.

Bunların haricinde başka maddeler de var ki kulislerde kulaktan kulağa yayılıyor o iddialar.

Hazine’den bir kaynak, “İran’da nasıl başımız ağrıdıysa Venezuela ile imzalanan son anlaşma yüzünden de başımız ağrıyacak. Amerikalılar bankaları bu işlemlere aracılık etmemeleri hususunda şimdiden uyardı.” diyor.

Venezuela lideri Nicolas Maduro ile Erdoğan’ın ABD’nin tecrit duvarını aşmak için Türkiye merdivenini kullanmaya karar verdiği artık sır değil.

MERKEZ BANKASI’NDAN HEYET GİTTİ Mİ?

Venezuela Madencilik Bakanı Victor Cano’nun, “Bu, Türkiye ile Venezuela Merkez Bankası arasında varılmış olan bir anlaşma. Bu (işlem) iki müttefik ülke arasında yapılıyor. Çünkü düşünün; eğer altınımızı İsviçre’ye gönderirsek, bize yaptırımlar nedeniyle altınımızın orada kalacağını söyleyebilirler.” beyanatı kuvveden fiile geçildiğini gösteriyor.

Anlaşmaya imza atan Merkez Bankası’nın (TCMB) yanısıra Enerji Bakanlığı’ndan uzmanlardan müteşekkil bir heyetin Venezuela’ya gittiği iddiası teyite muhtaç. Karşılıklı ziyaretler artmış.

Net bir dille tekzip edilmeyen bu iddia sahada işlerin hızlandığının ilk işareti olabilir.

İSTANBUL ALTIN RAFİNERİSİ ANLAŞMAYI “RİSKLİ” BULUYOR

Altınları külçeye dönüştürecek iki büyük rafineriden biri İstanbul Altın Rafinerisi (İAR). Diğeri de Nadir Rafineri.

Venezuela ile imzalanan altın anlaşmasına ve rafine işlemine mesafeli duran İAR’ın Genel Müdürü Ayşen Esen, dünyadaki en önemli 10 rafineden biri olduklarını kaydederek ticari kararlarında şeffaflıktan taviz vermediklerini söylüyor.

Dünyada en büyük 10 rafineriden birinin Genel Müdürü Esen, Venezuela altınları için ne diyor?

“İstanbul Altın Rafinerisi’nde bu yönde bir çalışma yok, rafineri olarak biz böyle bir çalışma yapmadık.” diyen Esen dünya çapında elde ettikleri itibarı kaybetmektense kazançtan mahrum kalmayı tercih ettiklerini söylüyor.

İAR Genel Müdürü Esen’in şu sözlerinin altını çizdim: “Geçmişte nasıl İran işinin içinde yer almadıysak Venezuela işinin de içinde yer almayız. İAR kapasite olarak büyük olduğu için dünyadaki 10 altın rafinerisinden biridir. Dünyada Türkiye’yi temsil eden bir yapı. Buna zarar getirecek hiçbir şeyin içinde yer alamazsınız.”

LBMA SERTİFİKASI RAFİNERİYİ BAĞLAR

Kuyumculuk, altın ve rafineri işlerine vakıf insanlar Londra Külçe Pazarı Birliği’nin (LBMA) sertifikasını taşımanın ne manaya geldiğini gayet iyi bilir. O sertifika kolay alınmaz, en basit hatada geri alınır.

İstanbul Altın Rafinerisi, LBMA sertifikası taşıdığına göre netameli gördüğü Venezuela işinden uzak duracak.

İstanbul Altın Rafinerisi bunun farkında ve buz dağının sudaki kısmıyla uğraşırken vurgun yemek istemiyor.

Bunun içindir ki Venezuela altınlarına el sürmeyeceklerini ifade ediyorlar. Tıpkı Reza Zarrab’ın taşıdığı İran altınlarına el sürmedikleri gibi…

İAR risk almadı ve kendisi adına en doğru kararı verdi.

Erdoğan’ın Maduro’ya “Gönder, hallederiz.” dediği Venezuela altınlarını ABD’nin müeyyide kararını çiğneme pahasına Türkiye’de kim işleyecek?

Giderek parıldayan bir dosya bu…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin