Lozan Anlaşması Erdoğan’ın yeni tartışma alanı oldu

Lozan Anlaşması’nı Yunanistan ziyaret öncesi tartışmaya açan AKP Lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu tavrını Atina’da da sürdürdü. Erdoğan ile Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos arasındaki görüşme öncesi basın toplantısı düzenledi. Pavlopulos “Lozan anlaşması tartışılacak bir sözleşme değil. Hukukta bir anlaşmanın güncellenmesi mümkün değildir” derken, Erdoğan ise “Siyaset hukukunda anlaşmaların güncellenmesi vardır. Ve biz bunu yaparız. Bunun dünyada çok örnekleri var” dedi.

“Lozan anlaşması tartışılacak bir sözleşme değil”

Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizen Lozan anlaşmasının tartışılacak bir sözleşme olmadığını söyleyen Pavlopulos, “Yeniden gözden geçirmeye gerek yok. Reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan bu azınlığı hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır” diye konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen Pavlopulos “Kıbrıs konusunda Yunanistan’ın çözüm aramasında olduğunu acil ve sürdürülebilir bir çözümün kısa zamanda hayata geçirilebileceğini umuyorum ve elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz” dedi.

“Lozan konusunda sanıyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var”

Pavlopulos’un ardından söz alan Erdoğan, “Bazı gerçekleri sizler ortaya koydunuz, ben de ortaya koyacağım. Özellikle hala anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl önce yapılmış bir anlaşma ve bu anlaşma sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış bir anlaşma değil. Bu anlaşmada Japonya, İngiltere, Portekiz bile var. Hepsini kapsayan bir anlaşma. 94 yıl içerisinde dünya adeta yeniden inşaa edildi. Türkiye ile Yunanistan arasında da bu arada birçok şey gelişti, değişti. Mesela Lozan’da, buradaki Türklerle ilgili Müslüman ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz. Doğrudur, aynı zaman AİHM’de Türk ifadesi orada geçmektedir. Bu kararlarla orada vardır. Mesela bir başka özelliğe geleceğim. Oradaki insanların yaşam koşullarının ne noktada olduğu konusuna da iyice bir göz atmak lazım. Batı Trakya’da yaşayan Müslümanlar inandıklarını Lozan’a göre yaşayabiliyorlar mı? Batı Trakya’daki Müslümanlar bugün, kendi seçtikleri başmüftüyle değil atanan bir başmüftüyle yönetilme gayreti var. Türkiye’de patrik, atanan bir patrik değil, seçilen bir patrik. Sensinot meclisi tarafından seçilir, meclis üyelerinin Türk vatandaşı olması gerekir. Sayı azaldığı için, biz patrikin bize verdiği isimleri meclis üyeleri olması için vatandaş yaptık. Patrik’i bu meclisi üyeleri seçmektedir. Ama Yunanistan’da, Batı Trakya’da Müslümanların başmüftüsünü hala oradaki din adamları seçememiştir. Bu nasıl oluyor da Lozan’ın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan’ın uygulanabilirliğini bu şekilde ortaya koymamız lazım. Bunu birçok Yunan başbakanıyla görüşmüşümdür.”

Erdoğan: Bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönelmeliyiz

Yunanistan’daki temasları kapsamında Başbakan Aleksis Çipras’la da görüşen Erdoğan “Bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönelmeliyiz. İdeolojik saplantısı olanları bir kenara bırakalım. Bizim Türkiye olarak hiç bir ülkenin toprak bütünlüğünde gözümüz yoktur. Geçmişte karşılıklı hatalar yapılmış olabilir. Halklarımızın birbiriyle ortak yanları çok. Keşke geçmişteki bazı yanlışlar nedeniyle bir kısım Rum vatandaşımız ülkemizden ayrılmasaydı. Ortak akılla sorunları çözeriz.

***

CHP’den Erdoğan’a ‘Lozan’ tepkisi: Trump’ın yaptığından ne farkı var?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’na ilişkin sözlerini sert bir dille eleştirdi. Yarkadaş, “Lozan Anlaşmasının revize edilebileceğini söylemek Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmak demektir. Erdoğan bu talihsiz açıklamasını bir an önce düzeltmeli” ifadelerini kullandı..

TBMM’de düzenlediği basın toplantısına, Filistinlilerin milli aksesuarı kefiye ile katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’e ilişkin kararı ile AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’nı tartışmaya açan sözlerini eleştirerek başladı.

Yarkadaş, Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Antlaşması konusundaki sözlerine, “Misak-ı Milli ve Lozan Anlaşması Türkiye’nin tapu senedidir. Lozan Anlaşmasını tartışmaya açmak, Lozan Anlaşmasını yok saymak Lozan Anlaşmasının revize edilebileceğini söylemek Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmak demektir. Erdoğan bu talihsiz açıklamasını bir an önce düzeltmeli” tepkisini gösterdi.

Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizin Trump’un bu anlayışından ne farkınız var. Erdoğan, yapılan anlaşmaların sürekli olamayacağını söylüyor. Trump da 1960’larda alınan BM kararını aynı gerekçelerle yok sayıyor. Erdoğan’ın bu açıklamaları Trump’un bu çılgınlığına Türkiye’den can suyu vermektir. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Erdoğan, Lozan Anlaşmasını tartışmaya açarak Misak-ı Milli’yi yok saydığını, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünün tartışmaya açılabileceğini Yunanistan’ın işgal ettiği adaların Yunanistan’a verilebileceğini mi söylüyor? Misak-ı Milli ve Lozan Anlaşması Türkiye’nin tapu senedidir. Lozan Anlaşmasını tartışmaya açmak, Lozan Anlaşmasını yok saymak; Lozan Anlaşmasının revize edilebileceğini söylemek Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmak demektir. Erdoğan bu talihsiz açıklamasını bir an önce düzeltmelidir.”

Neden nota vermiyorsun?

“Hükümetten ne bekliyorsunuz?” sorusuna Yarkadaş, “Rıza Sarraf için ABD’ye nota veren Rıza Sarraf’ın sağlığını nerede kaldığını hangi cezaevinde kaldığını merak eden bunun için iki kez ABD’ye nota veren AKP iktidarının Filistin için de mazlum Filistin halkı için de ABD’ye ciddi bir nota vermesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin