Ligimizden sıkılan yıldızlar birer birer kaçıyor [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Galatasaray’ın Alman yıldızı Lukas Podolski’nin sezon sonunda ayrılıp, kariyerine Japonya’da devam edeceği uzun süredir konuşuluyordu. Son günlerde bu transfer netlik kazanırken, Podolski Sarı Kırmızılı günlerine 1 Haziran’da nokta koyup, Japonya’nın Vissel Kobe takımının yolunu tutacak. Böylece Podolski, Türkiye’ye gelip de umduğunu bulamadığı için erken ayrılan kariyerli futbolcular listesine dahil olmuş olacak.

Türkiye’yi tercih eden yıldız oyuncular ya kariyerlerinin son demlerinde geliyor ya da önünde futbol oynayacak uzun yıllar varsa da fazla durmadan ayrılıp gidiyor. Nadiren de olsa uzun yıllar Türkiye’de top koşturan yıldız yabancılara rastlamak da mümkün. Örneğin Alex ve Sneijder gibi. Bu futbolcuları vergisiz ödenen yüksek ücret Türkiye’ye çekerken, ligin kalitesinde beklediklerini bulamamaları geri dönmelerini sağlıyor. Özellikle Avrupa’nın önde gelen liglerinden gelenler gelir- gelmez dönüş hazırlığı içine giriyor.

FENERBAHÇE’DEN ORTEGA, ANELKA, NANİ GEÇTİ…

ligMaradona’nın veliahtları arasında gösterilen Ariel Ortega’nın Fenerbahçe günleri sadece 6 ay sürdü. Yıldız oyuncu lige ciddi uyum sorunu yaşadı. Valencia, Sampdoria ve Parma gibi Avrupa kulüplerinde top koşturan Ortega, 28 yaşında geldiği Fenerbahçe’den ayrıldıktan 10 yıl sonra futbola veda etti. Nikolas Anelka, aradığı futbol kalitesini bulamayan bir başka yıldızdı. Premier Lig’den Süper Lige gelmenin şokunu yaşayan Anelka, sadece 1 sezon kaldıktan sonra yeniden Ada’ya dönüp Bolton ve Chelsea formalarını giydi. Anelka’yı Fenerbahçe’den koparan sebep, ligin kalitesizliğiydi.

Portekiz futbolunun Ronaldo’dan sonra gelen isimlerinden biri olan Nani, uzun yıllar Manchester United formasını giydikten sonra sürpriz bir şekilde 2015-16 sezonunda Fenerbahçe kadrosuna katılmıştı. Uyum sorunu yaşayan Nani, sahada oyunu ciddiye almayan bir portre çizdikten sonra sezon sonunda ülkemizden ayrılıp Valencia’nın yolunu tuttu.

Yaşı kemale erip de Fenerbahçe’ye gelen yıldızlar ise kalıcı oldu. Bu isimler arasında Kenneth Andersson, Van Pierre Hooijdonk, Roberto Carlos ve Dirk Kuyt’u saymak mümkün. Fenerbahçe’nin iki yıl önce kadrosuna kattığı Robin van Persie’nin mutlu olduğunu söylemek ise oldukça güç. İki sezondur vasatı geçemeyen bir görüntü çizen Van Persie’nin Arsenal ve Manchester United’den sonra Fenerbahçe’ye uyumda sıkıntı yaşıyor. Daha doğrusu yanında oynadığı oyuncular Van Persie’nin oyun zekasına uyum sağlayamayınca, Hollandalı yıldız mutsuz olup ayrılmak için gün sayıyor.

GALATASARAY’IN DÜNYACA ÜNLÜ YILDIZLARI

Galatasaray’da tutunan ünlülerin başında elbette Gheorghe Hagi geliyor. 5 yıl kaldığı İstanbul’da silinmez izler bırakan Hagi’nin Barcelona ve Real Madrid yılları kalitesine göre sönük geçmişti. Galatasaray’da umduğunu bulamayıp da ayrılan isimlerden en önemlisi ise şüphesiz Frank Ribery. Ocak 2005’te geldiği Galatasaray’da sadece 6 ay kalan Ribery, ‘parasını alamadığını’ gerekçe gösterip Marsilya’ya gitti. 10 yıldır Bayern Münih formasını giyen Ribery, oynadığı futbolla Avrupa’nın önde gelen yıldızlarından biri oldu.

8 sezon Chelsea formasını giydikten sonra önce Çin’e sonra Türkiye’ye gelen Drogba, aradığı kaliteyi bulamayan bir başka yıldız oldu. 35 yaşında Galatasaray’a gelen Drogba, sadece 1 sezon sonra aradığı futbol kalitesini bulmak için 36 yaşında yeniden Chelsea’ya döndü. FC Porto formasıyla attığı gollerle dikkat çeken Mario Jardel, Türkiye’ye gelen en pahalı futbolculardan biri olarak 2000’de Sarı Kırmızılı takım ile anlaştı. Ancak gerek Jardel gerekse eşi ülkemize uyum sorunu yaşayınca bir sezon sonra ayrılıp yeniden Portekiz yolunu tuttu.

22 yaşında Galatasaray’a gelen Romen Adrian İlie’nin Galatasaray yılları sadece 2 yıl sürdü. Galatasaray’dan ayrılıp Valencia’nın yolunu tutan İlie aradığı kaliteyi La Liga’da bulacaktı. Brezilya milli takımının değişmez isimlerinden biri olan Elano Blumer, Premier Lig takımlarından Manchester City sonrası geldiği Galatasaray’da aradığını bulamayan bir başka isim oldu. Ne lige ne de Galatasaray’a uyum sağlayabilen Elano, sadece 1 sezon kaldıktan sonra ayrılan isimlerden bir başkası oldu. Galatasaray’dan ayrılan yıldızlara sezon sonunda Lukas Podolski eklenecek.

BEŞİKTAŞ DÜŞÜK PROFİLLİ GİTTİ

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’ye nazaran daha ‘düşük profilde’ yabancı oyuncular transfer etti. 25 yaşında Beşiktaş’a gelen Norveçli John Carew, sadece 1 sezon kaldıktan sonra ayrıldı. Lyon, Aston Villa ve West Ham United’da uzun yıllar top koşturan Carew, Avrupa’nın sayılı forvetlerinden biri oldu. Manchester United’dan sonra 2005’te Beşiktaş’a gelen Jose Kleberson sadece 2 yıl kaldıktan sonra ayrıldı. Bu süreçte bariz uyum sorunu yaşayan Kleberson, Beşiktaş’tan ayrılıp ülkesi Brezilya’nın yolunu tuttu. Beşiktaş’a ilk kez 2010’da gelen Ricardo Quaresma iki yıl sorunlu yıllar yaşadı. 2012’de Beşiktaş’tan Quaresma, 2015’te yeniden Beşiktaş’a döndü. Bu süreçte başarılı bir performans ortaya koyarken, bunda aslan payı teknik patron Şenol Güneş’indir.

La Liga’nın güçlü takımlarından Atletico Madrid sonrası 2011’de Beşiktaş’a gelen Portekizli Simao Sabrosa ligimizde aradığını bulamayan bir başka isim oldu. Sadece 1 sezon kaldığı Beşiktaş’a veda edip, La Liga kulüplerinden Espanyol’a döndü. 15 yıllık Real Madrid sonrası 34 yaşında Beşiktaş’a gelen ünlü İspanyol yıldız Guti, aradığı futbolu bulamadığı için sözleşmesi bitmeden ayrılan bir başka isim oldu. Ve son olarak Mario Gomez. Geçen sezon Fiorentina’dan kiralık olarak gelen Alman forvet, bir sezonda attığı 26 golle krallık sevinci yaşadı. Beşiktaş’ın şampiyonluğunda önemli rol oynayan Gomez, kiralık sözleşmesi bitince ayrıldı.

Ligin kalitesini görme adına yazıyı bir anekdotla bitirelim. 2005-06 sezonu. Beşiktaş, deplasmanda Malatyaspor ile karşılaşacak. Havaalanında futbolcular valiz beklerken, gazeteciler Brezilyalı Ailton ile Kleberson arasındaki şu ilginç diyaloga şahit oluyor. Ailton, Kleberson’a ‘Geçen yıl Arsenal, Chelsea, Liverpool’a karşı oynuyordun, bu yıl Malatyaspor, Diyarbakırspor ve Erciyesspor…’ deyip gülerken, ligimizin kalitesine dikkat çekiyordu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Makale yapacagiz diye konuyla alakali olmayan ornekler koymussunuz. bu da aslinda Efe Yigit’in bilgi eksikliginden kaynaklaniyor, zira sayin Yigit bu hatalari cok yapiyor. Mesela Adrian Ilie, Turkiye ligini yetersiz gordugu icin kacan bir yildiz degildir. Galatasaray onu romanya’dan genc ve isimsiz biri olarak aldi, parlatti ve Valencia gibi sampiyonlar liginde defalarca final oynayan bir dev klube kar yaparak satti. Yine Elano, bu ligi begenmeyip kacmadi – kendisi basarisiz oldugu icin gitti. yukarida listelenen pek cok ismin ozelligi bu aslinda. Uyum saglayamadilar, basarisiz oldular ve gittiler. Mesela Hagi’nin bu makalede neden yer aldigi bir muamma. Zira, konu ile alakasi yok. Ispanya’daki performansi da oradaki yabanci oyuncu kriterleri ile sinirli oldugu icin ve bunun da bu konu ile hic alakasi yok.

    Sayin Yigit, buyuk kluplerin isimlerini sadece siralamis, bundan da makale cikarmis. Konu Turkiye’de oynayip ayrilan yapancilarsa amenna, yalniz icerik ve baslik birbirine uymamis. Ozetle bu yazi Tr724 kalitesinde bir makale degil.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin