Kritik tarih 19 Ekim: AB, liderler zirvesi için Türkiye raporu hazırlıyor

HABER | SEMİH ARDIÇ

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olabilmesi için 2005’ten bu yana devam eden müzakerelerin askıya alınma ihtimali kuvvetlendi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu minvaldeki siyaseti giderek berrak hale geliyor. Merkel 24 Eylül 2017’de yapılan Federal Meclis (Bundestag) seçiminden evvel ‘müzakerelerinin sonlandırılacağını’ belirtmiş, seçimleri müteakip benzer ifadeleri tekrar etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Almanya bir adım atsa biz iki adım atarız.” sözleri ise Ankara’nın Almanya’dan dolaylı özür dilediği şeklinde tevil edildi. Ancak Berlin’in Türkiye’deki insan hakları ihlallerine daha fazla göz yummayacağı ve demokratikleşme yolunda müşahhas adımlar atılmadan tarz-ı siyasetinde değişikliğe gitmeyeceği kaydediliyor.

MERKEL AB İÇİNDE İLK ADIMI ATTI

Ankara’nın ‘normalleşme’ yolunda gayretleri dikkatten kaçmazken, Alman Der Spiegel dergisi, Türkiye’nin üyeliğine karşı olan Almanya’nın birlik içinde önde gelen devletlerle yeni bir hamleye hazırlandığını yazdı. Buna göre 19 Ekim’de Brüksel’de düzenlenecek AB Zirvesi’nde Türkiye raporu masaya yatırılacak. Ankara’nın üyelik kriterlerini yerine getirip getirmediğine dair raporu AB Komisyonu hazırlıyor.

TÜRKİYE RAPORU MÜSPET OLMAYACAK

Diplomatik kaynaklar bahse konu raporda Türkiye’de hukuk devletinden süratle uzaklaşıldığına, basın hürriyetinin ağır darbe aldığına ve ciddi hak ihlallerinin giderek yaygınlaştığına dikkat çekileceği belirtiliyor. Almanya Başbakanı Merkel, AB Zirvesi’nde menfi (olumsuz) tespitlerden müteşekkil rapora atıf yaparak Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi yönünde karar alınmasını talep edebilir. AB’ye aday bir ülkenin üyelik müzakerelerinin sonlandırılması için 28 ülkenin onay vermesi gerekiyor.

AB KOMİSYONU’NUN TEKLİFİ MALÎ MÜEYYİDE

Der Spiegel aynı haberde AB Komisyonu’nda bu konuda şüpheler bulunduğu bilgisine de yer verdi. AB Komisyonu önümüzdeki yıl ilkbaharda Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nu kamuoyuyla paylaşmak ve sadece Türkiye’ye üyelik öncesinde yapılan yardımların nasıl daha da azaltılabileceği açıklamasını yapmaktan yana. AB’nin belirlediği Kopenhag kriterleri demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve azınlık haklarının korunması gibi konuları içeriyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin