Köprü ücretine yüzde 48 zam: Bu nasıl hesap?

Doların artmasıyla hızlanan zam sağanağı sürüyor. Otoyol geçiş ücreti yüzde 15, Boğaz köprüleri geçiş ücreti yüzde 48 artırıldı. Buna göre otoyollarda en yakın mesafe geçiş ücreti 2.25 TL, en uzak mesafe ücreti 20 TL, Boğaz köprüleri otomobil geçiş ücretleri ise 7 TL’ye çıktı.

Motosikletler  6. Sınıf HGS abonesi olmak şartıyla 1. Sınıf ücretin yarısına otoyollar ile Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinden geçiş yapabilecek.

KARAYOLLARI, BU NASIL HESAP!

Karayolları Genel Müdürlüğü, Boğaz köprülerinden geçiş ücretine rekor zammın gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

-Büyük bakım onarımın yapılması,

-İşçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar,

-Bakım-işletme maliyetindeki yükselmeler,

-2017’deki tahmini Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranı,

-Duyulan gereklilik.

Gerekçeler arasında gösterilen 2017 ÜFE tahmini hayli dikkat çekici. Zira Merkez Bankası 2017 için yüzde 7-8 civarında bir enflasyon tahmini yapıyor. En fazla kullanılan iki köprüye yüzde 48 gibi afaki bir artış yaptığına göre Karayolları, enflasyonun yüzde 20’den fazla olmasını bekliyor olmalı.

3.KÖPRÜ DE ZAMLANDI

Yine Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmesi gereği İstanbul Kuzey Çevre Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprü ücretlerinin yüzde 20 oranında artırıldığı belirtildi. Buna göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde otomobil geçiş ücretleri 11.95 TL oldu.

3.Köprü’de zamlı tarife şöyle: Birinci sınıf araçlar 11.95 TL, ikinci sınıf araçlar 15.90 TL, üçüncü sınıf araçlar 29.50 TL, dördüncü sınıf araçlar 74.95 TL, beşinci sınıf araçlar 93.20 TL, altıncı sınıf araçlar 8.35 TL.

‘YANDAŞ’ HER HALÜKÂRDA KÂRLI

Günlük 40 bin araba garantisi verilen Osmangazi Köprüsü’nde ise sayı 12 bin civarında kalınaca köprünün geçiş ücreti yüzde 26 indirildi. Osman Gazi’yi kullanan otomobil sürücüleri yeni yılda tek yön için 65,65 TL ödeyecek.

Hazine, Osmangazi Köprüsü’nde ’40 bin araba garantisi’ altında kalınan her gün için 1,2 milyon dolar ödedi. Aylık zarar ortalama 120 milyon lirayı aşıyor. İstanbul Boğazı üzerinde kurulu köprülere yüzde 20 ila yüzde 48 arasında değişen oranlarda rekor zamma mukabil Osman Gazi Köprüsü’ne gelen indirim vatandaşı değil yandaşı korumaya matuf bir adım.

Hükûmet indirim ile rekor zararı bir nebze azaltmayı hedefliyor. Ancak ekonomik kriz ve akaryakıt zamları sebebiyle trafikteki seyir eden taşıt sayısı giderek azalacağından Hazine’nin dolayısı ile vatandaşın cebinden köprüyü işleten firmalara yapılan ödemeler devam edecek.

KUR FARKINA KADAR ÖDENECEK

AKP Hükûmeti, hafta içinde ‘araba’, ‘hasta’ ve ‘elektrik alım’ gibi farklı garantiler verilen firmalara döviz üzerinden yapılan ödemelerde kur farkının da hesaba dahil edilmesini kararlaştırdı. Buna göre 2016 için belirlenen 3,0 TL yerine 3,50 TL’den ödeme yapılacak. Geriye dönük bu fark yandaş firmalara aktarılacak. Bir başka ifade ile dolar yükseldikçe köprüden geçse de geçmese de vatandaşın cebinden çıkacak para tutarı artacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin