KHK ile hayata geçirilecek: Akademisyenlere 2 yıl mecburi şark görevi; YÖK’ten açıklama geldi

YÖK, akademisyenler için yeni bir proje hazırlıyor. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin Anadolu üniversitelerinde görev yapması zorunlu hale getirilebilir. Projenin KHK’yla hayata geçmesi bekleniyor.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘seçkin’ üniversitelerde doktora görenlerin, hekimler gibi mecburi hizmet yapmasını öngören bir çalışma başlattığı bildirildi. Çalışma kapsamında akademisyenlerin 2 yıl Türkiye’nin çeşitli yerlerinde zorunlu görev yapacağı öne sürülüyor.

ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin yüzde 80’i en az 2 yıla kadar Anadolu üniversitelerinde görev yapacak. Görev sürelerini tamamlayan akademisyenler doktorasını aldıkları üniversiteye geri dönebilecek. Yeni düzenleme vakıf üniversitelerinde görevli personeli kapsamıyor. Bugün itibariyle devlet üniversitelerinde görevli akademisyen sayısı ise yaklaşık 130.000.

‘REKABET ARTACAK’ İDDİASI

YÖK’ün yaptığı çalışmaya göre mecburi hizmet, ilgili üniversitedeki doktor unvanlı akademisyenlerin yüzde 80’ini kapsayacak. Doktorasını verdiği üniversitede kalacak akademisyenler için ise bilimsel araştırma ve keşif şartı aranacak. Özellikle ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde öğretim üyesi olarak kalmaya devam etmek için üstün başarı koşulu getirilecek.

YÖK HABERİ YALANLADI

Diğer yandan YÖK gün içinde haberi yalanlayan bir açıklama yaptı.

YÖK’ün açıklamasında, geçen temmuzda 2547 sayılı kanuna eklenen maddeye atıfta bulunuldu: “Bir üniversitede doktorasını bitirenlerin en fazla yüzde 20’si, aynı üniversitenin yardımcı doçent kadrolarına atanabilecek, geriye kalan yüzde 80’i ise doğu ya da batı illeri gözetilmeksizin farklı bir üniversitede bir eğitim öğretim yılı boyunca çalışmak koşuluyla doktorasını bitirdikleri üniversitede yardımcı doçent olabilecek.” dendi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin