Keşmir krizi büyüyor: Pakistan, Hindistan’a ait 2 savaş uçağını vurdu

Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir krizi büyüyor. 14 Şubat’ta Keşmir bölgesindeki Pulwama kentinde, Hint güvenlik kuvvetlerini taşıyan otobüse bomba yüklü bir araç ile düzenlenen saldırıda 41 kişi ölmüştü. Saldırının arkasında Pakistan’ın olduğunu ileri süren göstericiler Pulwama’da protesto gösterileri düzenlemişti. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetmişti.

Son gelen haberlerde ise Pakistan ordusundan Keşmir’in Pakistan kontrolündeki bölümünde Hindistan’a ait iki savaş uçağının vurulduğu, bir Hint pilotun yakalandığı açıklaması geldi.

Pakistan, sabaha karşı Hindistan kontrolündeki Keşmir’e yönelik hava operasyonları düzenlediğini teyit etti. Ancak bu operasyonların hava sahası ihlali yapılmadan gerçekleştiği belirtildi.

Hint basınının son dakika haberine göre ise Pakistan savaş uçaklarının Keşmir’de Nowshera bölgesine girdiğini; bölgedeki sıcak gelişmeler üzerine havalanan Hindistan ordusuna ait bir MiG jetinin düştüğünü duyurdu.

Budgam’da gerçekleşen olayda 2 pilotun hayatını kaybettiği; uçağın düşme nedeninin araştırıldığı duyuruldu. Yaşanan gelişmeler üzerine Keşmir’deki Srinagar Havalimanı üç saat süre ile uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Dün ise Hindistan, Keşmir Kontrol Hattı’nın Pakistan tarafındaki Ceyş-i Muhammed örgütüne ait kampa hava saldırısı düzenledi. İki ülke arasında tansiyon yükseldi. Avrupa Birliği (AB),taraflara “itidal” çağrısında bulundu. Aynı zamanda ise her iki taraftan da karşılıklı tehdit mesajları gelmeye devam etti. En az 3 Pakistan savaş uçağı Hindistan hava sahasına girerken, Pakistan’ın bu hamlesi, Hindistan’ın hava saldırından bir gün sonra gerçekleşti.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947’de Hindistan’dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947’de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999’da da savaş çıktı.

Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i Pakistan’ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20’sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri “Cammu Keşmir” eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan’da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir’e “Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)” ve “Gilgit Baltistan” adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK),1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir’in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin