Kapı komşumuz Mars’a gitmeye hazır mısınız?

1950’li ve 60’lı yıllarda ABD ile Sovyet Rusya arasındaki “yıldız savaşlarının” odağında Ay’a yolculuk bulunuyordu. Rusya, uzaya ilk insanı çıkarmakla övünürken, bir anda ABD’nin Ay’a ilk insanı indirmesiyle kazanan Yankee’ler olmuştu.

2010’lu yılların “yıldız savaşları”nın konusu ise Mars’a yolculuk oldu. Dün, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya’nın işbirliğiyle başlatılan ExoMars Görevi, 7 aylık yolculuğun sonunda Mars’a ulaştı. İki parçalı uzay aracının bir parçası Mars’ın yüzeyine iniş yaparken, diğer parçası Mars’ın yörüngesinde çalışmalarına devam edecek.

ESA, buradaki çalışmalarını canlı video sunumlarıyla bütün dünyayla paylaşmayı planlıyor. Eğer bir aksilik çıkmazsa, Perşembe günü itibariyle Mars’tan ilk fotoğraflar gelmeye başlayacak.

Mars’ı hâlâ çözebilmiş değiliz

ESA’nın Mars’a gönderdiği araç, daha büyük ve hatta belki insanlı bir yolculuğun ilk adımı. 19. yüzyılda Mars üzerine çalışmalar yapan Giovanni Schiaparelli’nin adı verilen yüzey aracı, Kırmızı Gezegen’in yüzeyine nasıl iniş yapılabileceğiyle ilgili bilgiler sağlayacak.

Avrupa ve Rusya’nın ortaklaşa düzenlediği Mars görevi başarılı olursa, NASA’dan sonra bu başarıya ulaşan ikinci ekip olacak.

Özel şirketler de talip

Mars’la ilgili girişimler sadece devletlerin desteklediği resmî uzay ajanslarıyla sınırlı değil. Mars’a insanlı yolculuk planlayanlar arasında SpaceX şirketinin sahibi Elon Musk ve Amazon’un kurucusu, Blue Origin uzay şirketinin sahibi Jeff Bezos da bulunuyor.

Önümüzdeki yıllarda Mars’tan gelecek bilgiler ve yeni teknolojilerin denemeleri tamamlandığında, NASA, SpaceX ve Blue Origin’in Mars’a “ilk ayak basan olma” yarışı da kızışacak.

NASA’nın Mars’a ilk insanlı yolculuk için verdiği tarih, 2030’lar. Bundan önce Mars’a astronot göndermenin ‘intihar’ olabileceği düşünülüyor. Ancak Elon Musk, 2018’de Mars’ta olmayı hedefliyor. Aynı şekilde Jeff Bezos’un şirketi de öncü olma peşinde.

Nasıl gidilecek peki?

Tesla elektrikli arabaların sahibi Elon Musk, Mars’a sadece gitmekle kalmayıp gezegeni ‘kolonileştirmeyi’ de düşünüyor. Bunun için gönüllü bir ekip oluşturup Mars’ta yaşam başlatmak en büyük hedefi. Bu gönüllüler arasında yer almanın maliyetinin 500 bin dolar olacağı konuşulanlar arasında.

NASA’daki bilim insanları, Mars’a gitmeden önce oradan toprak örneklerinin alınıp bunların analiz edilmesi gerektiği görüşünde. Böyle bir projenin, Mars’la ilgili çalışmalarda çağ atlatacağını ve insanlı görevin daha da kolaylaşacağı belirtiliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin