Kaliforniya yangınında ölenlerin sayısı 76’ya yükseldi: “Peki yangınlar neden artıyor?”

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde “Kamp ateşi” adı verilen orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 76’ya yükselirken en az bin 200 kişi kayıp.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce yaptığı açıklamada da Kaliforniya’daki yetkilileri suçlamış ve federal yardımı kesmekle tehdit etmişti. Birçok uzman ve bilim insanı küresel ısınmaya dikkat çekerken, Trump Twitter’dan verdiği mesajlarında bölgedeki kuraklıktan söz etmedi.

Euronews, Koliforniya’daki son yıllardan artan yangınların sebeplerini derledi.

Kaliforniya’da birçok can kaybı ve maddi hasara yol açan orman yangınların sayısı son yıllarda neden artıyor?

İklim değişikliği etkisi

Uzmanlar küresel ısınmanın orman yangınlarının çıkmasını doğrudan etkilemediğini ifade ediyor. Ancak iklim değişikliyle artan sıcaklığın, kuru havaya ve bitki tabakasının değişmesine sebep olması nedeniyle, büyük orman yangınlarına zemin hazırladığı belirtiliyor

“CalFire California” kurtarma ekiplerine göre Kaliforniya’da en çok hasara yol açan en büyük beş yangın 2015’ten bu yana meydana geldi.

Bu konuda Columbia Üniversitesi’nin 2016’da yaptığı bir çalışma, insan faaliyetlerinin sebep olduğu iklim değişikliğinin, ABD’nin batı bölgesindeki yangınlardan iki kat daha fazla hasara yol açtığını gözler önüne serdi.

Sonuç olarak, son yıllarda artan hava sıcaklığı, Kaliforniya ormanlarında meydana gelen yangınların daha hızlı yayılmasına sebep oluyor. Kaliforniya eyaletinin öngörülerine göre, sera gazı emisyonlarının bu hızda artmaya devam etmesi halinde, 2100 yılında orman yangınların yüzde 77 artabileceği belirtiliyor.

Kaliforniya’da yıllardır devam eden kuraklık

Kaliforniya eyaletinde yaklaşık 10 yıldır süren kuraklık nedeniyle, orman yangınları daha da tehlikeli hale geliyor. Bilim insanları, kuraklığın 7,7 milyon dönümlük ormanlık alanı etkilediğini ve bölgenin ekolojik dengesini tehlikeye soktuğunu vurguluyor.

Kaliforniya eyaleti verilerine göre, kuraklık bölge halkının yüzde 64’ünü, yani yaklaşık 25 milyon kişiyi etkisi altına aldı. Zaten az olan yağmurların, kasım ayındaki normal yağışlardan yüzde 5 daha az olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, “Kamp ateşi” kadar büyük bir yangının senenin bu aylarında meydana gelmesinin çok nadir olduğuna da dikkat çekiyor.

Yangın riskinin yüksek olduğu bölgelere yerleşim

Yetkililer insanların yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşamalarının da bir risk faktörü olduğunu vurguluyor. Bugün, Kaliforniya’daki yedi milyon ev, yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde bulunuyor. Bu oranın 1940’lı yıllara oranla en az on kat daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, Orman Şehir Geçiş Noktaları (Wildland Urban Interface) olarak adlandırılan yeni tarz yapılaşmaların da arka kısımlarının orman arazisi olmasından dolayı yangın anında risk teşkil ettiğine vurgu yapılıyor.

Eski ve hasarlı elektrik direkleri

“Kamp ateşi” yangınının çıkış nedeni halen araştırılırken olaya elektrik iletim hatlarındaki bir arızanın sebep olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Hasarlı yüksek voltajlı elektrik direkleri yangınların çıkması için büyük risk taşıyor. Örneğin geçen yıl Kaliforniya’nın Sonoma bölgesinde meydana gelen ve onlarca insanın ölümüne sebep olan yangının nedeninin devrilen bir elektrik direği olduğu tespit edilmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin