İspanya’nın ‘Kürtleri’de yargılanıyor!

YORUM | EBUBEKİR IŞIK

Katalonya dünyanın belki de en iyi futbol kulübü olan Barcelona’ya ev sahipliği yapmanın yanı sıra, bir de İspanya’dan ayrılmak isteyen büyük bir halk hareketine ev sahipliği etmekle Avrupa’da nam salmış bir bölge.

Geçtiğimiz hafta bu ayrılıkçı hareketin 12 lideri İspanya’nın başkenti Madrid’de mahkeme karşısına çıkarıldı. 2017 güzünde insanları şiddete çağırmak suçundan yargılanmalarına başlandı. Madrid’de hakim karşısına çıkan bu 12 lider, Katalan bölgesel hükümetinin muhtelif bakanları olması sebebiyle, gerek Avrupa’da gerekse de dünyanın çok farklı bölgesinde İspanya demokrasisi ile alakalı son derece olumsuz bir imajın oluşmasına sebep oldu.

Peki ama ne oldu da bu 12 Katalan siyasetçi bir yıldan uzun bir zamandır tutuklu ve geçtiğimiz hafta hakim karşısına çıkarıldı?

2017 bağımsızlık referandumu ve sonrası…

12 Katalan siyasetçinin iki hafta önce İspanya yüksek mahkemesi karşısında ifade vermelerinin temel gerekçesini, 2017 yılında yapılan ve Katalonya’nın İspanya’dan ayrılıp bağımsızlık ilan etmesini öngören referandum olarak ifade edebiliriz. Dönemin Katalan bölgesel yönetimi bir bağımsızlık referandumu organize edeceğini duyurmasının ardından, gerek Madrid’teki hükümet gerekse de İspanya Anayasa yüksek böylesi bir hareketin İspanya anayasasına aykırı olacağını ve bu hareketi başlatanların ise yargı önünde hesap vermek durumunda kalacaklarını ifade etmişti.

Madrid’teki federal hükümetin ve anayasa mahkemesinin uyarılarını dinlemeyen Katalon’ya bölgesel hükümeti 1 Ekim’de bağımsızlık referandumunu organize edeceğini duyurdu. Bu duyurunun ardından federal hükümet bu referandumun illegal olduğunu ifade etti ve bu hareketin önüne geçmek için binlerce güvenlik görevlisini Barcelona başta olmak üzere Katalonya’nın muhtelif yerlerine göndererek, yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun önüne geçmeye çalıştı.

Takip edenler hatırlayacaktır, İspanya polisi büyük bir şiddet dalgası oluşturarak referandumu engellemeye çalıştı. Hatta öyle ki, bir tarafta Katalan yerel polisi ile çatışmaktan dahi çekinmeyen İspanya polisi, diğer tarafta ise bu polislere yardım eden ve seçim sandıklarını parçalamanın uğraşında olan onlarca İspanyol sivil polisi kameralara yakalanmıştı. Bu olaylarda yüzlerce kişi hafif ve onlarca kişi ise ağır yaralandı. Milyonlarca avroluk değer ile ifade edilecek kamu malı zararı oluştu ve bunun ile birlikte birçok kimsenin arabası ve işyerleri yağmalandı.

Tüm bu problemler bağımsızlık taraftarlarını sandığa gitmekten alıkoymazken, bağımsızlık taraftarı olmayan ve Katalonya’da yaşayan milyonlarca insan sandığa görmedi. Beklenildiği gibi sandıktan yüzde doksanın üzerinde bir oy oranı ile bağımsızlık isteyenler lehine bir sonuç çıkarken, bu sonucun seçime gitmeyenlerin büyük bir yekün oluşturmasından ötürü meşru olmadığı yönünde tartışmaları da beraberinde getirdi.

Tüm bu tartışmalara rağmen, dönemin Katalan bölgesel yönetimi başkanı Charles Puigdemont Katalonya’nın İspanya’dan ayrıldığını resmileştirmek için Katalan parlamentosunda bir deklarasyonu oylamaya sundu ve oyların yeter çoğunluğunu alır almaz bağımsızlık bildirisini kameralar karşısında milyonların önünde okudu. Ve ardından olanlar oldu….

İspanya Hükümeti taviz vermedi!

Charles Puigdemont’un Katalan bağımsızlık bildirisine Katalonya bölgesel parlamentosunda okumasının hemen ardından, İspanya hükümeti Katalan bölgesel hükümetini görevden aldığını duyurdu ve seçimler yapılana kadar Katalonya’yı Madrid’den atayacağı hükümet temsilcisi veya temsilcileri ile yöneteceğini duyurdu. Bu duyurunun hemen ardından, o günkü Katalan bölgesel hükümeti üyelerinin tamamını kapsayan bir dava açılarak, İspanya yüksek mahkemesi ülkenin toprak bütünlüğüne halel getirecek bu eylemi organize eden 12 Katalan siyasetçi hakkında tutuklama kararı çıkardı. Tam bu karar esnasında, bölgesel yönetimin başkanı Charles Puigdemont arkadaşlarının tavsiyesine uyarak Katalonya’yı terk ederek apar topar Brüksel’e geldi ve o günden bugüne hala Brüksel’de yaşıyor.

Ve yargılamalar başladı…

Geçtiğimiz hafta çoğunluğu bir önceki dönem Katalan bölgesel yönetiminin yetkililerinden oluşan 12 kişi Madrid’de hakim karşısına çıktı. Bu on iki Katalan liderden şüphesiz en önemlisi bir önceki dönem Katalan hükümeti başkan yardımcısı olan Oriol Junqueras idi. Kendisini yargılayan hakim anayasaya aykırı bir şekilde gerçekleşen bağımsızlık referandumundan ötürü hakkında 25 yıla kadar hapis istemekte. Fakat, bu duruşmanın 1 numarası olan Charles Puigdemont ve yaklaşık 20 Katalan siyasi lider İspanya’dan son anda kaçmayı başardıkları için bu yargılamadan şu an için kurtulmuş görünüyorlar. Fakat, özellikle Madrid hükümeti gerek AB’de ki gerekse de Avrupa Konseyi’nde ki ağırlığını kullanarak Charles Puigdemont ve 20 Katalan siyasi liderin İspanya’ya geri verilmesi konusunda büyük baskılar yapmakta. Bu baskılara an itibari ile muhatap olan Belçika, özellikle Flaman milliyetçilerinin (N-VA) hükümette olmasından dolayı henüz bir sonuç almış değil.

Yargılamaların seyri nasıl devam edecek?

Yaklaşık 3 ile 5 ay arasında sürmesi beklenen duruşmalar, 500 kadar şahidin dinlenmesi ile sonuçlanacak. Dinlenecek görgü tanıkları arasında bürokrasiden, siyasetten, askeriyeden, akademiden ve sivil toplumdan birçok isim bulunmakta. Bu hafta yapılan dinlemelerde, bir önceki İspanya başbakanı Mariano Rajoy gördükleri ve yaşadıklarını mahkeme ile paylaşırken, mahkeme karşısına çıkan diğer önemli bir isim ise Katalonya polis şefi Josep Lluís Trapero oldu.

Yargılamaların adil olduğu mesajını gerek iç gerekse dış kamuoyuna iletmek isteyen İspanya hükümeti, tüm yargılamaları canlı yayınlarken, yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 600 gazetecinin de duruşmaları canlı takip etmesine müsaade etti ve etmeye devam ediyor.

Yargılamalar sonucunda Katalan siyasetçiler İspanya yüksek mahkemesi tarafından suçlu bulunursa, bu sonucu Anayasa mahkemesinde bir yönü ile temyize götürebilecekler. Burada da bir sonuç alınamazsa, Katalan siyasetçiler, bu sonucu Avrupa İnsan Hakları mahkemesine taşıyabilecekler.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. “İspanya’nın ‘Kürtleri’de yargılanıyor!” Ne kadar sacma bir baslik. Hic incelemeden yaziyi kaleme almissiniz. Böyle bir baslik atarsaniz o zaman bu konu ile karsilastirmaniz gerekir. Bu bölgenin ” Kürtlerinin” yarisida ayrilmaya karsi. Türkiye Kürtlerini Katalanyalilarla karsilastirmak …

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin