Hollanda’da ırkçılık ve ayrımcılık protestosu

MURAT KANİ, Tr724 AMSTERDAM

21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü çerçevesinde Irkçılık ve ayrımcılık Amsterdam’da protesto edildi. Dam meydanında gerçekleşen gösteriye yerli ve yabancı STK’lar da destek verdi. Yürüyüşte özellikle Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’ın Müslümanlarla ilgili ayrımcılık ve ırkçılık içeren ifadeleri de  protesto edildi. Hollandalı, Faslı, Surinamlı, Türk, Antilyanlılar ve diğer etnik gruplardan eylemciler “ırkçılık ve ayrımcılığa karşı hep beraber”, “mültecilere kapımız açık”, “Wilders’e hayır, PVV partisine hayır, ırkçılığa hayır”, “duvarlar yıkılsın”, “popülizme ve İslamofobiye karşı” yazılı pankart taşıdı.

WİLDERS’İN SÖYLEMLERİ KORKUNÇ VE UTANÇ VERİCİ

Dam meydanında başlayan yürüyüş, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı grev eylemi başlatan dok işçilerinin anısına dikilen anıtın bulunduğu Daniël Meijerplein meydanına kadar sürdü. 21 Mart Komitesi adına konuşan Saida Derrazi, Hollanda’da ırkçılığın bir problem haline geldiğine dikkat çekti. “Aşırı sağcı ve popülist siyasi partilerin, Müslümanlara ve mültecilere karşı söylem ve eylemleri gittikçe sertleşiyor. Son seçimlerde en çok oy alan partilerin çoğu sağ partiler oldu. Buna karşı artık dur dememiz lazım ve bunun için buradayız.” dedi.

FARKLILIKLAR ZENGİNLİKTİR

Wilders’in söylemleri korkunç ve utanç verici olduğunu dile getiren Saida Derrazi, şöyle konuştu: “Bu tür ayrımcı söylemler insanlarda  korkuya sebep verir. Farklılıkları zenginliktir. Ayrıştırmak yerine birlikte çalışmak gerekir. Tüm ayrımcılık ve ırkçılık kötü ve zalimdir. Siyasilerin Hollanda’daki aşırı sağcı politikacıların ırkçı söylemleri karşısında susmayacağız.”

‘HEPİMİZ HOLLANDALIYIZ’

Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı pankartların taşındığı gösteride yabancı kuruluşlar adına bir konuşma yapan Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı (HTİB) Mustafa Ayrancı, şunları anlattı: “Bugün buraya katılan 3 bin kişi olarak “Hepimiz Hollandalıyız” dedik. Bu durum bizleri mutlu etti. Çünkü bizler bu ülkenin vatandaşıyız. Bu ülkenin artık ayrılmaz parçasıyız. Bize yönelik yapılan ayrımcı ve ırkçı söylemle bu ülkenin toplumuna ve demokrasisine yapılmıştır. Herkes tek ses olarak buradayız ayrımcılığa ve ırkçılığa hayır  dediler.”

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü nedir?

21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrika’nın Sharpeville kentinde apartheid paso yasalarını protesto etmek isteyen ve “eşit haklar ve ırkçılıkla mücadele” talep eden göstericilere polis tarafından ateş açılması sonucu 69 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kanlı olayı ve onun ardındaki insanlık dışı dünya görüşünü kınamak ve gündemde tutmak için Birleşmiş Milletler 1966 yılında 21 Mart gününü “Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü”  ilan etti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin