Hollanda yurt dışından 80 bin işçi alabilir: Şart, kalifiye eleman

MURAT KANİ, LAHEY

Hollanda hükümeti, ekonomik büyüme sonucunda artan kalifiye işçi açığını karşılamak için yurt dışından 80 bin işçi almak istiyor.

Hollanda Merkezî İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre 2014 yılında yüzde 1 büyüyen, 2015 yılında ihracat kaynaklı olarak yüzde 1,9 artış gösteren Hollanda ekonomisi, 2016’da yüzde 2,1 büyüme yakaladı. Hollanda’nın en büyük İnsan Kaynakları Ofisi Randstad’ın CEO’su Jacques van den Broek, 2007’den bu yana Hollanda ekonomisinin en yüksek büyüme trendine ulaştığını açıkladı.

Bu artışa paralel olarak kalifiye işçi bulmakta büyük sıkıntılar yaşandığını kaydeden van den Broek, Hollanda’nın bu açığı kapatmak için yurt dışından nitelikli eleman alması gerektiğini söyledi. İnsan Kaynakları yetkilisine göre, gelecek yıllarda da büyümenin sürdürülmesi ve ekonomik dengenin sağlanması için Hollandalı şirketlerin daha çok kalifiye çalışana ihtiyacı olacak.

İnsan Kaynakları Ofisi Randstad, gelirinin geçen yıl 20 milyar Euro’ya, kazancının ise yüzde 13 artarak 588 milyon Euro’ya ulaştığını duyurdu. CEO van den Broek, “Hollanda’da işgücüne daha fazla talep var. Geçen yıl, işsizlik oranı iyileşen ekonomi sayesinde büyük bir düşüşe geçti. Bu açıdan daha fazla insana her alanda bir iş var. Randstad olarak ekonomik olarak bu trendin devam edeceğini beklemekteyiz. Önümüzdeki yıl için de Hollanda’da güçlü bir büyüme görüyoruz” sözlerini kullandı.

MÜHENDİSLİK, BİLGİ İŞLEM, SAĞLIK, EĞİTİM…

Hisse senedi fiyatlarının da yüzde 5 arttığını ifade eden Randstad CEO’su, özellikle teknik alanlarda işçi alımının fazla olacağını, bu alandaki eksikliğin gözle görülür olduğunu belirtti.

Van den Broek, “Bu kalifiye insanları dünyanın her yerinden, örneğin, Hindistan’dan, Güney Avrupa’dan temin edebiliriz. Gerçekçi olmak gerekirse bu açığı kapatmak 1-2 yıl içinde çok zor. Bu konuda şimdiden çözüm bulmak gerekir. Özellikle mühendislik, bilgi işlem, sağlık, inşaat ve eğitim alanında ciddi işçi sıkıntısı var. Bunun yanında bakım sektörü, tesisatçılık, marangozluk ve diğer teknik alanlarda ihtiyaç had safhada” diyerek öngörülerini aktardı.

Son olarak Merkezî İstatistik Bürosu’nun açıklamasına göre, işsizlik oranı yüzde 5,5’e, iflas eden şirket sayısı 2008 krizinden önceki rakamlara geri döndü. 2016 yılı en çok yeni şirketin kurulduğu yıl olarak tarihe geçerken, tüketimde de son 9 yılın en yüksek harcamalarına ulaşıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin