Hasta etmeyin insanı !..

Grip belirtileri başladığında hastalığın çevremizden yayıldığını düşünürüz. Bu kanaat kısmen doğru olsa da eksik. Grip ya da soğuk algınlığı virüslerinin insan vücudunda bir kuluçka süresi var. Virüsler sağlıklı hücrenin içinde çoğalırken en başta boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı gibi hiçbir belirti vermiyor. Belirtiler ortaya çıkmaya başladığında virüsleri etrafınıza yaymaya başlıyorsunuz. Yani çevrenizdeki insanları bu safhada hasta etmeye başlıyorsunuz. Boğaz ağrısı, burun akıntısı virüsler aracılığıyla oluşurken, ateş ve bitkinlik ise bağışıklık sisteminden kaynaklanıyor. Virüs bu ölü hücreleri patlattıp vücudunuzdaki diğer hücreleri enfekte etmeye başladığında bağışıklık sisteminiz, birşeylerin yanlış olduğunu farkediyor ve karşı atağa geçiyor. Bunların hepsinin meydana gelmesi günlerce sürüyor. Grip vakasında, virüse maruz kalma ve belirtilerin başlangıcı genellikle bir ile 4 gün arasında oluyor.

Uzmanlar, grip ya da soğuk algınlığı geçiren yetişkinlerin, belirtilerin başlamasından bir gün önce hastalığı bulaştırdıkları konusunda hemfikir. Grip için, bulaşıcılık dönemi, hastalık süresince 5-7 gün sürüyor. Çocuklarda bu, kendilerini hasta hissettikten sonra 2 haftayı buluyor. Hatta, bu süre içinde kendilerini iyi hissetseler de bulaşıcılık devam ediyor. Soğuk algınlığı için bulaşıcılık, belirtiler başladıktan sonra 3-4 gün devam ediyor. Genel kanı, soğuk algınlığı olan kişilerin virüse maruz kaldıktan yaklaşık 3 gün sonra çok fazla hastalık bulaştırdıkları yönünde…

****

Boynunuz ağrıyorsa bunları yapmayın !

Kafanızın ağırlığını yüklenen boyun, strese, uygun olmayan tutuş biçimlerine, aşırı kiloya ya da kaza gibi bir çok etkene açık hassas bir bölgenizdir. Zaman zaman ağrılar duyarsınız ve bundan şikayetçi olursunuz. Şikayetlerinizi ağrı kesici, esnetme egzersizleri veya sıcak-soğuk tedavi uygulamalarıyla tedavi etseniz de ağrının gerçek sebebini tespit etmek gerekir.

Peki neler boyun ağrılarına yol açar :

– Boyun kaslarınızı gerecek hareketler yapma.

– Uygun yükseklikte ve sertlikte yastık kullanmamak

– Uzun süreli oturma.

– Kitap okurken, çalışırken ya da televizyon izleme gibi aktivitelerle meşgul olurken boynunuzun kötü duruşu.

– Uygunsuz yerleştirilmiş bilgisayar ekranını izlemek için boynu kasmak.

– Alıştığınız şekilde uyumamak.

– Spor yaparken boyun kaslarınızı incitmek.

– Eklem iltihabı, fıtığa dönüşmüş disk, nadiren de menenjit gibi sağlık sorunları.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin