Hakim, iktidar aleyhindeki kararı ‘özür dileyerek’ açıkladı: “Zaman aşımı var; davayı düşürmek zorundayım”

AKP iktidarının yargıdaki etkisi, artık hakimlerin yasalara uygun normal kararları bile verirken zorlanmalarına neden oluyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nden Paradise Papers belgelerini haberleştiren Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pelin Ünker hakkındaki dava düştü. Kararı veren hakim ise Berat-Serhat Albayrak ve Çalık Holding avukatları karşında bu kararı açıklarken oldukça zorlandı. Pelin Üner bu anı şöyle anlattı: “Berat-Serhat Albayrak ve Çalık Holding avukatlarına bakıp buruk bir ifadeyle, ‘Maalesef zamanaşımı olduğunu tespit ettim’ diye bir cümle kullandı.”

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi, Paradise Papers veya Türkçe adıyla Cennet Belgeleri’nde adı geçen dönemin başbakanı Binali Yıldırım ve oğullarının Malta’da off-shore olarak şirket kurduğu bilgisini haberleştirdiği için “iftira ve hakaret” suçlamasıyla 1 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 8 bin 860 lira para cezasına mahkûm olan eski Cumhuriyet gazetesi muhabiri Pelin Ünker hakkındaki yargılamada davanın düşmesi yönünde karar verdi.

Binali Yıldırım ve oğullarının açtığı ceza ve tazminat davalarına bakan hakim Nursel Bedir, kararı açıklarken, “Maalesef zaman aşımı tespit ettim,” dedi.

T24’ün haberine göre, Pelin Ünker dava sonrasında yaptığı açıklamada, hakimin, Berat-Serhat Albayrak ve Çalık Holding avukatlarına bakıp buruk bir ifadeyle ve bir mahcubiyet belirtisi göstererek, “Maalesef zaman aşımı olduğunu tespit ettim” dediğini söyledi. Binali Yıldırım ve oğullarının açtığı ceza davası ile ilgili karar verenin de aynı hâkim olduğunu belirten Ünker, “Şimdi çok farklı bir karar çıktı. Bu yüzden aslında karar alma süreçleriyle ilgili bir belirsizlik söz konusu,” dedi.

Pelin Ünker dava sonrasında şunları kaydetti:

“Bu kararın çıkması elbette sevindirici. Zaten böyle olması gerekiyordu. İddianame kabul sürecinde 4 aylık süre aşılmıştı. Ancak böyle bir karar verilmesi yine de yargının bağımsız olduğu hissiyatını oluşturmuyor. Çünkü Türkiye’de çok sayıda gazeteci suçsuz yere yargılanıyor veya hapis yatıyor. Bu karar sadece bir istisna. Bir de aslında şeytan ayrıntıda gizlidir. Diğer yandan kararla ilgili şu ayrıntıya dikkat çekmek isterim. Hakim, kararı açıklarken Berat-Serhat Albayrak ve Çalık Holding avukatlarına bakıp buruk bir ifadeyle, bir mahcubiyet belirtisi göstererek, ‘Maalesef zamanaşımı olduğunu tespit ettim’ diye bir cümle kullandı. Bu da aslında yargının mevcut halini, nasıl bir noktaya geldiğini çok net gösteren bir şey. Çünkü özellikle yolsuzluk dosyalarıyla ceza davasına konu olan haberler ile ilgili kararlar verilirken hâkimlerin üzerinde büyük bir baskı söz konusu. Bu baskıyı da bir kez daha çok net bir şekilde görmüş olduk. Binali Yıldırım ve oğullarının açtığı ceza davası ile ilgili karar veren de aynı hâkimdi. 13 ay 15 gün hapis cezası vermişti. Aynı yazı dizisi ve aynı suçlamadan dolayı. Şimdi çok farklı bir karar çıktı. Bu yüzden aslında karar alma süreçleriyle ilgili bir belirsizlik söz konusu.”

Medyascope.tv’den Canan Coşkun’un haberine göre, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) üyesi olan Pelin Ünker, Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından elde edilenParadise Papers belgelerini dünya çapında diğer medya kurumları ile eş zamanlı olarak 6 Kasım 2017’den başlayarak altı gün boyunca Cumhuriyet gazetesinde yayımladı. Belgeler, dünyanın dört bir yanında çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya koyuyordu. Bu kişiler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak da vardı. Vergiden kaçınmak için Malta’da kurulan off-shore şirketler Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde açılmıştı. Haberin yayımlanmasının ardından internet sitesi linklerine erişim engellenmiş, tazminat davası da açılmıştı.

Davaya konu haberin yayımlanmasının ardından Berat ve Serhat Albayrak ile Ahmet Çalık, Ünker’in iftira suçu işlediği iddiasıyla şikâyetçi oldu. Savcılık, soruşturma kapsamında 3 Ocak 2018’de Ünker hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, “kamuyu ilgilendiren bir konuda, basının haber verme ve kamuoyunun bilgi edinme hakkı kapsamında kalan güncel mahiyette bir haber yapıldığı” belirtildi. Karara, Albayraklar ve Çalık Holding tarafından itiraz edildi. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kabul edince Ünker hakkında iftira suçu işlediği iddiasıyla iddianame hazırlandı. Savcı Celal Sarıdere imzalı iddianamede Ünker’in 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istendi.

Haberle ilgili İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmaya Ünker, avukatları Abbas Yalçın ve Halil Kocabaş ile Albayrak kardeşlerin avukatı Ela Ezgin Yenmen ve Ahmet Çalık avukatı Seçil Özay katıldı. Duruşmayı çok sayıda gazeteci izledi.

Hakim Nursel Bedir, duruşmanın başında Ünker’in avukatlarının dosyaya emsal niteliğinde düşme kararı sunduklarını söyledi. Ünker’in avukatı Yalçın söz alarak, Aydınlık gazetesinde Ocak 2014’te MİT TIR’larına ilişkin fotoğrafın yayımlanmasıyla ilgili açılan davada zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verildiğini hatırlattı. Yalçın, Paradise Papers haberi nedeniyle Evrensel gazetesi sorumlu müdürü Çağrı Sarı’ya açılan davada beraat kararı verildiğini de ekledi. Aynı haber nedeniyle bir mahkemenin beraat kararı verirken başka bir mahkemenin mahkumiyet kararı vermesinin hukuk ilkelerine aykırı olacağını vurguladı. Hakim Bedir, bu beyanın tutanağa esas hakkında savunma olarak geçeceğini söyledi. Avukat Yalçın da, bu sözlerin esas hakkındaki savunma olmadığını, bahsettiği kararların gerekçesini sunacaklarını belirtti.

Hakim Bedir, dosyanın geldiği aşama, delillerin toplanmış olması nedeniyle düşme talebinin reddedilmesine karar verdi ve Ünker’e son sözünü sordu. Ünker de söyleyecek bir sözünün olmadığını belirtti. Beş dakikalık aranın sonrasında hakim Nursel Bedir, davanın dört aylık dava açma süresinin dolmasından sonra açıldığını söyledi ve düşme kararı verdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin