‘Geleceğin Drogba’sı olmaya gidiyorum!’ derken kararan hayatlar [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Her yıl yoksulluktan ve savaştan kaçan binlerce Afrikalının hayatı Akdeniz’de son buluyor. Yeni bir hayat için yurdundan, yuvasından kaçan insanlar derme- çatma teknelerle çıktıkları tehlikeli yolculuk maalesef acıyla bitiyor. Avrupa’ya ulaşmayı başaranlardan şanslı olanlar yeni bir hayatın kapısını açarken, bir kısmı da iş ve barınacak bir yer bulamadığı için yer altı örgütlerinin ve çeşitli suç odaklarının hedefi oluyor. Bunlar arasında ‘futbolcu olmak için’ Afrika’dan Avrupa’ya, sahte menajerler aracılığıyla gelip köleleşen kimseler de var.

Avrupa futbolunda Afrika modası

Futbol dünyasının Afrika’yı keşfetmesi 1990 Dünya Kupası’nda Kamerun’un, 1994’te de Nijerya’nın gösterdiği başarılarla oldu. Daha önce Dünya Kupaları’nda averaj takımı olmaktan öteye gitmeyen Afrika ülkeleri, artık futbolun yeni yükselen yıldızıydı. Güçlü fiziklerine çevikliği ekleyen Afrikalı oyuncular gösterdikleri yüksek performansla büyük kulüplerin gözdesi oldu. Afrika’nın futbol pazarını değerlendirmek isteyenler sadece büyük kulüpler değildi elbette.

Sahte menajerler suça mecbur ediyor

Afrikalının futbolcu olup fakirlikten kurtulma hayalini çok iyi bilen simsar menajerler kara kıtayı adım adım dolaşarak, 3-5 bin Euro karşılığında Avrupa’nın büyük kulüplerine götürme vaadinde bulunmaya başlamıştı.

Ümitlerini futbolcu olacak çocuklarına bağlayan ailelerse borçlanarak veya elinde avucunda para edecek ne varsa satarak menajerin istediği parayı toplamaya çalışıyor. Oysa Afrika’dan kandırılarak turist vizesiyle Avrupa’ya gelen siyahî gençler, birkaç küçük kulüpte göstermelik antremana çıkarılıyor ya da menajerler tarafından yerleştirildikleri otel odasında unutulup gitmişti! Onları bu sahte maceraya çıkartanlar ise sıra kadem basarak ortadan kayboluyor. Vize süresi biten gençler ise, polise yakalanmamak için illegal olarak ülkede kalmaya devam ediyor. Suç örgütleri için bu Afrikalı gençler, bulunmaz nimet!

drogba2

‘Modern kölelik’

Neyse ki, bu çaresiz gençlere el uzatanlar da var. Menajerlerin yaptığı üçkâğıtçılığı ‘modern kölelik’ olarak tanımlayan Kamerun’un eski milli oyuncularından Jean-Claude Mbvoumin, Paris’te kurduğu Kültür Dayanışma Derneği ile Afrika’dan kandırılıp getirilip, sokağa terk edilen gençlere yardımcı olmaya çalışıyor. 2007’de derneği kurmasının gerekçesini Jean-Claude Mbvoumin şöyle anlatıyor: “Paris’teki Kamerun büyükelçiliğinde bulunduğum sırada futbolcu olma vaadiyle kandırılıp getirilen 14 yaşındaki bir çocuğu gördüm. Ne parası vardı ne de üzerinde resmi bir evrak. Hikâyesini dinleyince, bu insanlara yardım etmem gerektiğine karar verdim.”

En az 15 bin Afrikalı genç kandırılmış

Fransızcayı ülkelerinde öğrendikleri ve Fransa liginin Afrikalı oyuncularla dolu olması sebebiyle, bu gençler için Fransa önemli bir durak. Mbvoumin, olayı sadece kölelik olarak açıklamanın yetersiz olduğunu söylüyor. “Bir taraftan ekonomik zorluktan kurtulmak isteyen Afrikalı gençler, diğer taraftan yetenekli gençleri ucuza kapatmak isteyen kulüpler var” diyen Jean-Claude Mbvoumin büyük bir toplumun hayallerine paragöz insanların darbe vurduğunu dile getiriyor. Eski futbolcu Mbvoumin, elindeki verilere göre Avrupa’ya 15 bin Afrikalı gencin futbolcu olacaksın vaadiyle kandırılıp getirdiğini, bugün bunların tamamına yakının futbol sahalarında değil sokaklarda olduğunu ifade ediyor.

FIFA da konuyla ilgilenecek

Mbvoumin’nin gayretleri sonucu FIFA, nihayet konuyu gündemine aldı. İsviçre’nin Cenevre kentinde FIFA, İtalyan, Fransız ve İspanyol kulüplerinin temsilcileriyle toplantı yaparak, sahte menajerlere karşı alınacak önlemleri konuştu. Mutabakata vardıkları konu ise; kurulacak bir fonla Afrikalı gençlerin yeteneklerini daha iyi değerlendirmek için bu ülkelere spor sahaları ve spor akademilerinin açılması oldu. Böylece bilinçlenen gençler ve ailelerin sahte vaatlere kanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak Afrika’nın büyüklüğü dikkate alındığından bu konuya kesin çözüm bulmak oldukça zor olduğunu tüm taraflar kabul ediyor.

Sadece Belçika’da 422 Nijeryalı

FIFA ve AB ülkelerinin aldığı yoğun önlemler yine de gençlerin kandırılmasını engelleyemiyor. Belçikalı Senatör Jean-Marie Dedecker, yaptığı uzun araştırmalar sonunda sadece Nijerya’dan 422 gencin futbolcu olma hayaline kanıp Belçika’ya geldiğini tespit etmiş. Belçika örneğinden yola çıkan Senatör, her yıl binlerce gencin kandırılarak Avrupa’ya getirildiğini söylüyor. Afrikalı gençlere vize almakta sıkıntı çeken menajerler için ise çareler tükenmiyor. Kontrolün daha az olduğu Romanya gibi ülkelerden sahte pasaport temin edilerek, Avrupa’ya girişleri sağlanıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin