Futbol dünyasından bir İlhan Cavcav geçti [Haber-Portre: Efe Yiğit]

Kulüp başkanlığı boyunca 7 cumhurbaşkanı, 18 başbakan değişti. Fenerbahçe ve Galatasaray’da 10, Beşiktaş’ta 8, Trabzonspor’da 14 başkan görev yaptı. Türk futbolunun ‘istikrar abidesi’ oldu. 39 yıllık başkanlığı boyunca sayısız futbolcu yetiştirdi. Afrika pazarını Türkiye’de ilk keşfeden isimdi. Adı sanı duyulmamış oyuncuları parlatıp, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’a astronomik ücretlerle sattı.

Gençlerbirliği’nin efsane başkanı İlhan Cavcav 81 yaşında hayata veda etti.

16’sında başladığı futbolu 19’unda bıraktı

Türk futbolunun son 40 yılına damga vuran İlhan Cavcav, 4 Ekim 1935’te Ankara Hamamönün’de doğdu. Babası Haşim Bey, 1910’da Balkanlardan Türkiye’ye göç eden bir ailenin çocuğuydu. İlhan Cavcav, daha ilkokula giderken babasının işlettiği değirmende çalışmaya başladı. Henüz 14 yaşında bir ortaokul öğrencisiyken ailesinin artan işlerinden dolayı eğitimine nokta koyup, aile şirketinin veznesinde vazife aldı.

Eğitim hayatını 14 yaşında noktalayan İlhan Cavcav, ailesinden Tayyar Cavcav ve Cevat Muratal’ın profesyonel futbolcu olmasından dolayı meşin yuvarlağa küçük yaşlarda ilgi duydu. Mamak Makresspor tarafından keşdedilen İlhan Cavcav, 16 yaşında bu takımın defansında oynamaya başladı. 19 yaşında PTT formasını giyerken, profesyonel sözleşme teklif eden Bahçeli Gençlikspor’a giden İlhan Cavcav, yeni takımıyla ilk maçını eski takımı PTT’ye karşı oynayacaktı. Eski takımına karşı duygusal davranır gerekçesiyle görev verilmeyince radikal bir karar alıp 19 yaşında futbolu bıraktı.

Hacettepespor’dan Gençlerbirliği’ne

1960’lı yılların başında aile şirketinden ayrılıp, ticarete tek başına devam eden İlhan Cavcav, 1967’de Ankara Un Sanayi’ni kurdu. Kısa sürede Ankara’nın tanınan başarılı iş adamlarından biri oldu. Futbolda ilk yöneticilik kariyerine 1975’te mahallesinin takımı Hacettepespor’da başlayan Cavcav, 1978’de Gençlerbirliği başkanlığına seçildi. Başkanlığının ilk döneminde yönetici arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlardan dolayı görevi bırakan Cavcav, üç yıl sonra, ölene kadar kalacağı başkanlık koltuğuna tekrar oturdu.

Gençlerbirliği, Cavcav’ın başkan olduğu bu dönemde 3. Lig’e düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyordu. Cavcav, 2. ve 3. Liglerin birleştirilmesi projesini dönemin Türkiye Futbol Federasyonu yöneticilerine kabul ettirdi ve takımının tekrar 2. Lig’e dönmesini sağladı. İlhan Cavcav, kısa sürede Gençlerbirliği’ni Süper Lig’e (o zamanki 1. Lig’e) taşıdı. Cavcac’ın takımı ligin en başarılı takımlarından biri oldu ve zaman zaman zirveyi de zorlayan bir ekibe dönüştü. Başkanlığı döneminde 2 kez Türkiye Kupası’nı kazanmanın sevincini yaşadı.

Teknik adamlarla anlaşamadı

İlhan Cavcav başkanlığı döneminde 42 değişik teknik adamla çalıştı. Bu süreçte 56 kez teknik adam değişikliği yaşadı. Başkanlıkta istikrarı yakalayan İlhan Cavcav, teknik adamlarda istikrarı bir türlü yakalayamadı. Öyle ki bazı hocalar sadece birkaç maç görev yaptı. 1987-88 sezonunda Hüsnü Macurni, ikinci döneminde Yılmaz Vural ve geçen sezon Mehmet Özdilek sonrasında göreve getirilen Mustafa Kaplan sadece 1 maç takımın başında sahaya çıktı.

İskoç teknik adam Stuart Bexter ise 2 maçta Gençlerbirliği’nin teknik direktörlüğünü yaparken, en hızlı gönderiken yabancı teknik adam olarak tarihe geçti. İlhan Cavcav’ın teknik direktör konusundaki ilginç tercihlerden biri de Kemal Özdeş ile oldu. 2014-15 sezonunda takımı lige hazırlayan ancak transfer konularında başkan İlhan Cavcav ile anlaşmazlık yaşayan Kemal Özdeş’in görevine maça çıkmadan son verildi. İlhan Cavcav, başkanlığı sürecinde en çok Mesut Bakkal’a şans verdi. Bakkal, başkent ekibinde 5 kez görev aldı.

Futbolcu fabrikatörü

İlhan Cavcav, Türkiye’de Afrika pazarını ilk keşfeden isim oldu. Afrika ülkelerine giderek transfer edeceği oyuncuları bizzat izleyen Cavcav, ligimize damga vuran Moshoeu, Kuske, Kona, Geremi gibi oyuncuları cuzi bir ücretle Gençlerbirliği’ne kazandırdı. Nijeryalı Geremi’yi 5 milyon dolarak dünya devi Real Madrid’e satan Cavcav’ın en başarılı keşfi de Geremi olacaktı.

Cavcav’ın bir başka sansasyonel transferi ise Tarık Daşgün oldu. Genç yaşında yıldızı parlayan Tarık Daşgün’ü o yılların rakımıyla 100 milyon liraya ( 5 milyon dolar) satan Cavcav, bu transferden elde edilen gelirle kulübün tesisleşmesini sağladı. Gençlerbirliği’nde yıldızını parlatıp İstanbul kulüplerine transfer olan Tarık Daşgün ve Okan Koç gibi isimler kısa sürede kaybolup gitti. İlhan Cavcav’ın yetiştirdiği Ümit Özat, Ümit Karan, Gökhan Gönül, Serkan Balcı, Ali Eren, Ergün Penbe, Ali Tandoğan ve Deniz Barış gibi oyubcular uzun süre Türk futbola hizmet etti.

Borcu olmayan tek kulüp

Gençlerbirliği Süper Lig kulüpleri içinde borcu olmayan tek kulüp olarak öne çıkıyor. İlhan Cavcav’ın hayata veda ederken kulübün kasasında 75 milyon lira bıraktığı da konuşulanlar arasında. Cavcav, inişli çıkışlı futbol yöneticiliği ve medyayla girdiği polemiklerinin yanı sıra, pahalı oyuncularla değil genç yeteneklerle de iyi bir futbol takımı kurulabileceğini gösteren nadir futbol simalarından biri olarak yerini aldı.

ilhan cavcav spot

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin