En riskli üç ekonomiden biri Türkiye [Haber-Analiz: Semih Ardıç]

Türk Lirası 2016’yı dolar karşısında yüzde 20’ye yakın kayıpla kapatırken, 2017’ye dâir tahminler de hiç iç açıcı değil. Bank of America (BofA) bünyesinde faaliyet gösteren Merrill Lynch’in son raporuna göre TL’yi yine zor bir sene bekliyor. Şirketlerin kur riski en üst seviyede. Yüzde 4-5 aralığında açıklanan büyüme tahminleri ise gerçekçi görünmüyor.

BofA Merrill Lynch, gelişmekte olan piyasalar içinde Türkiye ile birlikte Güney Afrika ve Brezilya’yı en riskli üç ekonomi olarak gösterdi. Bu üç ekonomi, ‘durgunluk ile yüksek enflasyonun bir arada yaşanması’ olarak tanımlanan stagflasyon tehlikesi ile karşı karşıya. Borç dağılımında döviz borçlarının yüksekliği de kur riskine karşı kırılganlıklarını artıracak.

TÜRKİYE’NİN YAPAMADIĞINI MACARİSTAN BAŞARDI

Raporda ‘kırılgan üçlü’ için dikkat çekici tespitler var: “Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika halen ‘kırılgan üçlüyü’ oluşturuyor. Güney Afrika, stagflasyon sebebiyle gelişmekte olan 10 ülke arasında en dipte. Güney Afrika ekonomisi yüksek borçlu şirketler ve ‘ikiz açık’ taşıyor. Türkiye ise dış açığı ve net uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH rasyosunda 56 piyasa arasında 55. sırada olmasıyla en zayıf ikinci. Macaristan sadece iki yıl önce bu rasyoda Türkiye ile benzer seviyedeydi. Mali dengesi ve kamu borcu ise Türkiye’nin görece güçlü noktaları olmaya devam ediyor. Diğer taraftan Brezilya ise makro göstergelerini iyileştirerek Türkiye ve Güney Afrika ile farkı açmayı başardı. Brezilya, gelişen piyasalardaki en iyi rezerv karşılama oranlarından birine sahip.”

TÜİK’İN HESABI İNANDIRICI DEĞİL

Geçen hafta Alman Commerzbank, Türkiye’nin 3. çeyrekte yüzde 1,8 değil 4,4 daraldığını açıklamıştı. Bankanın analistleri, TÜİK’in millî gelir (GSYH) serisinde değişikliğe gitme gerekçelerini  ‘ikna edici’ bulmadı ve ekonomideki daralmanın 2016’nın son çeyreği ile 2017’de de devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Fransız Societe Generale (SocGen) de Türk bankaları için daha karamsar bir tablo ortaya koydu. Societe Generale’e göre yatırımcıların Türk bankalarıyla ilgili en temel iki endişesi var: Dolar kurundaki yükseliş ve artan tahvil faizleri.

REFORM VAATLERİ SÖZDE KALDI

Daha önce yatırımcıların düşük değerlemeler ve hükümetin reform vaatlerinin cazibesine kapıldığını belirten SocGen analistleri, öngörülebilirliğin azaldığını ve büyüme endişelerinin de etkisiyle önümüzdeki yıl için risklerin yükseldiğini söyledi. Buna göre bankalar için kredi büyümesi beklentilerini düşüren analistler, kârlarda düşüş beklentilerini ise yüzde 1,9’dan 6,1’e yükseltti.

1,8 DEĞİL 2,7 KÜÇÜLDÜK

12 Aralık’ta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH’ye değinmeyen TÜİK gecikmeli de olsa bu veriyi 27 Aralık’ta açıkladı. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 daraldı. İkinci çeyrekte, çeyreklik bazda yüzde 1,1 artan GSYH, birinci çeyrekte ise yüzde 0,4 daraldı. Son çeyrekte yüzde 2,1 ve üzeri büyüme elde edilemezse Türkiye 2016’da daralmış olacak. Bu veri 2009’dan sonraki ikinci kriz olarak tarihe geçecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin