En iyisi gribe yakalanmamak!

Solunum yolu enfeksiyonu olan grip kolayca bulaşabilen bir hastalık. Sağlıklı beslenmek, mevsime uygun giyinmek ve hasta kişilerle temasta bulunmamak gripten korunmak için başlıca yapmanız gerekenler. Yakalandıktan sonra tedavi olmanın en iyi yolu istirahat etmekten geçiyor.

Grip temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Gribe neden olan influenza virüsü; kişiden kişiye öksürük, hapşırma, konuşma sırasında saçılan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Genellikle aniden başlayan yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve ciddi halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığına sebep oluyor. Çocuklarda nadiren karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya yol açabiliyor.

Korunmak için ne yapmalı?

Hasta olanlarla yakın temastan kaçının

Hem iyileşmek hem de çevrenize enfeksiyonu bulaştırmamak için evde istirahat edin

Öksürme esnasında burun ve ağzınızı kağıt mendille veya kolunuzla kapatın

Sabunla ellerinizi sık sık yıkayın

Burun ve gözlerinize kirli elle temas etmekten kaçının.

Bağışıklığı zayıf olanlar daha fazla risk altında

Bazı risk grupları gribin olumsuzluklarını daha şiddetli yaşıyor. Yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar, kansızlık çekenler veya kemoterapi görenler, uzun süreli kortizon tedavisi altında olanlar kendilerine daha fazla dikkat etmek zorunda. Devamlı aspirin kullanmak zorunda olan çocuklar ve gençler ile hamilelerde risk grubunda görülüyor.

Risk grubunda olanların grip aşısı olmaları, kış aylarını daha sağlıklı geçirmelerini sağlayabiliyor. Uzmanlar, grip aşısını salgınlar başlamadan yaptırılmasını tavsiye ediyor. Grip aşısının etkisi, yapıldıktan 2 – 3 hafta sonra ortaya çıkıyor. Aşının koruyuculuğu ise genellikle 6 – 12 ay kadardır. Grip aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişiyor. Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 70 ile yüzde 90 oranında koruma sağlıyor.

Kimler grip aşısı yaptırmamalı?

6 aydan küçük bebekler

Şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler

Geçmişte grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar

İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu yaşayanlar

Orta derecede veya ağır ateşli hastalığı olanlar

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin