Doları düşürmek için Merkez Bankası’nın girişimleri swap faizini yüzde 90’na çıkardı

Cuma günü hareketlenmeye başlayan dolar/TL bu sabah güne 5.56 seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü 5.85’i gören doların tekrar düşmesi ise Merkez Bankası’nın yaptığı çeşitli müdahaleler sonucunda gerçekleşti. Kısa vadede çözüm gibi görülen düzenlemeler karşısında zararı yine TL gördü.

Londra’daki swap (takas) işlemlerinde Türk Lirası’nın faizi yüzde 90’a kadar çıktı. Yani piyasaya Türk Lirası satıp karşılığında dolar alınmasın diye Türk Lirası’nı pahalı kılmanın maliyeti fırladı.

Deutsche Welle ekonomi yazarı Uğur Gürses ise ekonomi yönetiminin faiz indirmeye hazırlanırken Londra’da swap işlemlerinde Türk Lirası’nın faizinin yüzde 90’a çıktığını belirtti.

Uğur Gürses şu değerlendirmelerde bulundu: “Faizi inidireceğim derken Ankara’nın geldiği yer: Londra swap piyasasında gecelik faizi yüzde 90’lara patlatmışlar… Bir taraftan da kamu bankaların dövizde tanzim satış yaptığı konuşuluyor. Kur hâlâ 5.60’da.

Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri iki haftada 5.5 milyar doların üzerinde azalırken, bu düşüşte olağandışı durum olmadığını açıklayan TCMB dün ek sıkılaştırmaya ve rezervleri kısa vadede artıracak iki adıma yöneldi. TCMB dün itibarıyla bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek örtülü faiz artırımına giderken, döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı da yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. TCMB bir diğer adımla ise TL karşılığı döviz depo piyasasında ihale açmadı.

TURHAN: LONDRA’DA TL LİKİDİTESİ AZALDI

Londra’da karşılıklı para birimlerinin takas edildiği swap işlemlerinde dün Türk Lirası’nın faizi yüzde 90’a kadar çıktı. Borsa İstanbul’un eski Başkanı İbrahim Turhan’a göre Londra’daki TL piyasasında likiditenin sağlanmaması gerekçesiyle sığ piyasada spekülatif pozisyon kapatmak adına swap faizleri yüzde 90’a çıktı. Yani piyasaya Türk Lirası satıp karşılığında dolar alınmasın diye Türk Lirası’nı pahalı kılmanın maliyeti fırladı.

SWAP İŞLENİ NEDİR?

Swap kelime anlamı olarak ‘değiş tokuş etmek, takas etmek, değiştirmek’ gibi anlamlara geliyor. Swap; İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesi diye tanımlanıyor. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin